Opinii

Să ne rugăm ca America să nu rămână fără toner!

Să ne rugăm ca America să nu ramână fără toner!

Autor: Cristian Hostiuc

09.08.2011, 20:16 5674

Fed-Banca Centrala Americana este chemată din nou să masezecordul pieţelor financiare. Preşedintele Obama nu a reuşit săcalmeze luni pieţele de acţiuni şi mai mult i-a enervat peinvestitori, care nu cred că el poate aduce America la mal dinmijlocul vârtejului economic.

Pentru că nu îşi poate implementa agenda şi a ajuns în situaţia încare nu poate lua nici o decizie fără votul republicanilor,preşedintele Statelor Unite nu poate decât să asiste de pe margineşi să ţină discursuri. Deciziile executive efective sunt în mâinileFed care trebuie să accelereze "tipărirea" de bani şi să cumpereactivele financiare în dolari de care toată lumea vrea să scape înaceste vremuri.

Fed trebuie să facă ceva, să arate că a preluat comanda, nu căaceastă nouă tranşă de dolari ar schimba cu ceva situaţia. Dar aluat o decizie, vinde o nouă speranţă investitorilor. Bună-reaaceastă speranţă, asta e. Alta mai bună nu există. Dobânzile suntdeja la zero şi americanii tot nu au reuşit să producă noi locuride muncă. Problema lui Obama este că nu poate crea noi joburi, unindicator politic foarte important în SUA.

Dar nici lumea companiilor şi nici bancherii nu-l ajută. L-aulăsat să se descurce singur, i-au retrogradat ratingul şi acum seuită de pe margine cu un whiskey şi un trabuc în faţă cum oîncasează în plin. Credeţi că liderii marilor corporaţii şi sefiicelor mai hulite bănci de pe Wall-Street au uitat că au fostchemaţi la o judecată publică în Congres şi li s-a cerut socotealacu privire la politicile lor, care au adus şi produs criza? Aşaceva nu se uită, iar Obama plăteşte acum pentru acest lucru. El nupoate acum decât să se bazeze pe Fed că va tipări atât de mulţidolari încât să reuşească să închidă gura pieţelor financiare.Măcar până la alegeri.

Dar din păcate toată lumea se bazează pe America să stingă eaprima focul de pe pieţe şi apoi să intervină şi alţii. Până atuncicel mai important este ca Fed să nu rămână fără toner.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO