Opinie Cristian Hostiuc, directorul editorial al ZF: Pactul pe care Băsescu şi Ponta ar trebui să-l semneze cu economia

Să vină să lucreze o lună în business, să vadă cum este să alergi după clienţi şi să cauţi bani să plăteşti salariile şi TVA-ul

17 feb 2013 Autor: Cristian Hostiuc

La mijlocul lunii decembrie, în toiul nopţii, înainte să-l desemneze din nou prim-ministru, preşedintele Băsescu a semnat cu liderul USL, Victor Ponta, câştigătorul alegerilor parlamentare, un pact de coabitare politică.

Cei doi se angajau să facă o pace politică pentru ceea ce ei considerau că este în interesul şi binele României.

Ce au uitat însă să semneze este şi un pact, nu între ei, ca să-şi menţină sau să-şi ocupe funcţiile, ci cu economia, cu antreprenorii, cu oamenii de afaceri, cu managerii care conduc companiile locale sau cu cei care conduc multinaţionalele, cu cei care fac investiţiile şi creează locuri de muncă, plătesc salarii şi TVA-ul sau alte taxe şi impozite.

Pentru a înţelege cel mai bine ce înseamnă un asemenea pact şi ce ar trebui scris în el, atât preşedintele, cât şi premierul ar trebui să facă schimb de roluri cu un antreprenor care încearcă să-şi facă un rost în economie sau cu un manager care are pe lista de plată 1.000 de salariaţi şi un brand sau un business de care trebuie să aibă grijă, care să nu fie sfărâmat de vremuri.

Aşa ar înţelege cei doi cel mai bine cum este să umbli toată ziua după clienţi, după bani, după credite ca să plăteşti salariile, contribuţiile de asigurări sociale la stat şi TVA-ul şi dacă obţii profit, să mai plăteşti şi impozit pe acest lucru. Aşa ar înţelege ce înseamnă un TVA de 24% sau contribuţii de aproape jumătate din salariu sau aşa şi-ar da seama dacă TVA-ul la încasare este bun sau rău.

Aşa ar înţelege cum este să te duci la bancă şi să te lupţi ca să obţii un credit ca să îţi extinzi afacerea şi să mai faci câteva locuri de muncă.

După ce plăteşti jumătate dintr-un salariu contribuţii sociale, poate aşa vezi mai bine cum se prăduiesc banii din sănătate sau cum este să plăteşti toată protecţia socială pe care cei aflaţi la putere o dau ca şi cum ar da-o din buzunarul lor.

Aşa ar înţelege cum este cu birocraţia publică, cum este să ai de-a face cu cei din administraţia locală şi centrală care văd în tine pe cineva de la care pot să scoată un ban schimbând câteva hârtii şi autorizaţii. Iar această administraţie publică este aceeaşi indiferent de cine este la putere. Dacă ar fi în mediul de afaceri şi l-ar asculta pe vicepremierul Dragnea vorbind despre reorganizarea administrativă, poate aşa ar înţelege premierul şi preşedintele ce înseamnă o idee inutilă care nu înseamnă altceva decât alţi vătafi, alţi baroni locali, alte puşculiţe şi alte hoarde de clienţi politici.

Dacă ar lucra într-o companie şi ar avea nevoie de un inginer, poate aşa ar înţelege ce produce sistemul de învăţământ, unde absolvenţii de administraţie publică şi politică sunt la loc de frunte. Într-o companie e nevoie de un specialist în industria auto, pentru că ai o comandă de piese de schimb din străinătate, dar guvernanţii îţi oferă sute de avocaţi şi absolvenţi de administraţie publică.

Poate dacă s-ar confrunta pe viu cu obligaţia plăţii ratelor la bancă, cei doi ar vedea cum este să fluctueze cursul în funcţie de ce declară un politician sau altul, după cum se scoală de dimineaţă. Dacă ar lucra în energie sau în minerit, poate ar înţelege cel mai bine cum se priveşte din afară lupta subterană dintre PSD şi PNL, cum miniştrii Vosganian şi Niţă aproape că nu-şi vorbesc şi astfel nimeni nu ştie ce vrem de la aceste sectoare. Dacă ar fi nevoiţi să plătească impozite din munca lor, poate ar avea grijă mai mare de banii care se strâng la buget şi nu i-ar arunca în dreapta şi în stânga cu asemenea generozitate clientelară, aşa cum se petrece tot timpul.

Nu ştiu cum funcţionează pactul politic semnat între Băsescu şi Ponta, am citit că ar mai fi împusături, dar mai degrabă România, pentru interesul şi binele ei, ar avea nevoie de un pact economic. Iar pentru a înţelege cel mai bine ce înseamnă un pact economic cu mediul de afaceri poate cei doi lideri ar trebui să-şi ia o lună de concediu, fără plată, şi să trăiască în mediul de afaceri, să încerce să reziste şi să vadă cum se face business aici, dacă este mai greu sau mai uşor decât în politică, unde singurul lucru de care trebuie să ai grijă este cât de des eşti la televizor.

Sunt sigur că cei din mediul de afaceri, fie că sunt patroni sau fie că sunt manageri, le-ar oferi un job timp de o lună.

 
Cuvinte cheie:
opinie
, Cristian Hostiuc
, pact
, Ponta
, Băsescu
, economie
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 15 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (15):
Al Terego - 20 februarie 2013, 13:36

Infirmiera spune despre chirurg: sa vina sa tina mopul o saptamana in locul meu si pe urma sa se planga de ce-s soareci in sala de operatie. Foarte tare articol, cand veti termina clasa a V-a veti scrie despre astrologie ?

cipri - 18 februarie 2013, 23:21

Domnilor fostul ministru de finante din guvernul Boc declara intr-un interviu ca nu a facut ,redactat, nici o factura in viata lui . Despre ce vorbiti . . . . . . ? Tva , neto ,bruto, ca sint alea. . . . ? Ministru de finante !

Iosef - 18 februarie 2013, 19:05

Ati incercat vreodata sa va interesati de afacerile cel putin dubioase facute de conducerea de la Monetaria Statului? Monetaria este in subordinea bancii nationale. Contracte pentru achizitionarea de termopane, de usi din lemn (oricum trebuie schimbate pentru ca sunt facute din lemn verde si cand se…

toni - 18 februarie 2013, 18:07

Articolul imi aduce aminte de mineriade: "cand veti veni sa lucrati macar o zi in mina atunci puteti sa vorbiti". Patetic domnule Hostiuc. Altceva asteptam.

rin - 18 februarie 2013, 17:12

Excelent articol. Pacat ca j-avrele nu citesc ziarele de business pentru ca nu ii intereseaza. Oricum o sa-i doar in * pe politicienii nostri.
Doar D-zeu ne mai scoate, poate un meteorit la Parlament si Guvern? Doamne ajuta!

decebal - 18 februarie 2013, 17:05

Un articol extraordinar. Sincere felicitari. Stau si ma intreb daca domnii guvernanti au alocat macar 5 minute pentru a citi aceste randuri. Asta este cruda realitate in care ne zbatem, asa zisi mici intreprinzatori. Alergam dupa clienti, stam cu inima cat un purice ca un client nu baga banii la timp,…

melania - 18 februarie 2013, 16:43

Bravo, domnule Hostiuc! ati fost chiar blind atunci cind ati scris aceste rinduri! politicienii sint rupti de realitatea de zi cu zi! traiesc in lumea lor nu in lumea reala! as vrea sa lucreze macar 10 zile in locul nostru sa vada cu propii lor ochi ce inseamna sa ai o firma in Romania zilelor noastre.…

Lucian - 18 februarie 2013, 16:25

Ciudată optică în acest articol. Tipică pentru dreptacii de Dâmbovița care se fac că nu pricep că ăla care aleargă "după clienţi, după bani, după credite ca să plăteasca salariile, contribuţiile de asigurări sociale la stat şi TVA-ul" e un ..., nu un om de afaceri.…

ionel - 18 februarie 2013, 15:22

Daca tot modificam constitutia anul asta, ar trebui specificat ca mandatul de presedinte/premier, sa inceapa si sa se incheie cu o luna/doua de practica in business. Ar fi bine si pentru ministri, care habar n-au sa evalueze corect efectul actelor normative soncepute si aprobate de geniile lor.

Cristian - 18 februarie 2013, 15:08

Excelent Cristian, bravo de 1000 de ori. Ai redat realitatea din jungla mediului de afaceri din Romania. Jungla mentinuta cu ajutorul incompetentei functionarului public autohton (imi cer scuze pentru generalizarea nemeritata). Nu stiu daca articolul tau si deopotriva comentariile nostre vor fi citite…

CSB - 18 februarie 2013, 12:39

Subscriu pana la partea cu invatamantul. Nu guvernantii ne ofera avocati si absolventi de drept... Ei asigura locuri si la Inginerie, nu-i problema. Calitatea acelor ingineri e problema, faptul ca orice om care are rabdare 3 ani are diploma de inginer. In rest, nu pot decat sa observ cum ne conduc oameni…

dan.f - 18 februarie 2013, 10:21

Bravo, domnule Hostiuc! Este un articol plin de bun simt si realitati cotidiene, dar ma indoiesc ca va avea vreun ecou acolo unde ar fi nevoie. Oricum, e bine ca cineva mai spune si aceste lucruri. Succes in continuare!

rongo - 18 februarie 2013, 09:58

Mda, si sa faca fata controalelor de la agentiile de munca, sanatate, igiena, balet, cor, gimnastica si ce s-a mai inventat... Sa se chinuie cu ISO care e obligatoriu.... Toate astea pentru o firma cu cinci angajati... care are pe cap un milion de agentii... Si am uitat, ca manageri sa fie platiti cu…

george - 18 februarie 2013, 08:05

Cristiane crezi ca politicienii din vest fac chestia asta? Sau jurnalistii din vest vin cu altfel de "siropuri' pentru cititori.
Cu parere de rau o spun, daca continuati cu tipul asta de articole ( nerealiste si patetice) o sa "resusiti" sa inchideti ziarul

alex - 18 februarie 2013, 07:02

Excelent articol, domnule Hostiuc. Ne-ati luat vorbele din gura si le-ati structurat intr-o forma clara :) Sincer sa fiu, cine s-ar risca sa-i ofere un job de conducere unui prim ministru care n-a lucrat niciodata in mediul privat, pentru mediul privat sau impreuna cu mediul privat ? Cine s-ar risca…

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide