Opinii

“Si eu am optat pentru pilonul II, desi nu eram obligat. Nu prea e bine deloc”

 “Si eu am optat pentru pilonul II, desi nu eram...
29.08.2017, 16:54 2060

Si eu am optat pentru pilonul II, desi nu eram obligat. Nu prea e bine deloc.

Pentru mine s-a acumulat foarte putin si orice  calcule acturiale as face, nu e bine. In acest moment se  indexeaza pensiile, iar daca nu sunt banii, se fac  transferuri bugetare in detrimentul investitiilor.

Ne  afecteaza tot pe noi generatiile care platesc pensiile  actuale. Eu nu am autostrazi, poduri, drumuri bune etc. de  care sa ma servesc acum. In plus, daca nu sunt bani la buget  pentru transfer, statul se imprumuta si tot eu platesc  dobanzile. Cand eu o sa ies la pensie, atat am contribuit,  atata primesc. Ce indexari?

 Generatiile  actuale pun bazele capitalismului in Romania pe salariul  minim. Ce pensie privata va avea o persoana cu salariul  minim? Stiu, nu e treaba dvs. Sa muncesca mai mult, daca  vrea pensie,nu?

 Argumente contra:

 -   Ce fac fondurile de pensii cand economia merge prost.

 Ati investit pe  piata de capital? Cand economiile tarilor merg bine merg si  fondurile de pensii merg bine, cand nu, e de rau. Ciclurile  economice nu pot fi controlate.

 - Deficitul de la bugetul de pensii este imens (27mld). Statul  transfera de la bugetul de stat acesti  bani  si ne priveaza de investitii. Tot generatia actuala este cea  care nu merge pe autostrada, nu?

 - Daca statul se imprumuta pentru acoperirea defcitului tot  generatia din campul muncii plateste

 -  Fondurile de pensii imprumuta statul prin cumpararea de  titluri de stat. Noi platim dobanzile. Este un nonsens, nu?

 Se justifica un comision de 2.5%  (la dobanzi de 1% pe an)  pentru investitii cu 4% randament? Cam aiurea, nu?

 -    Cand eu voi fi la pensie o sa primesc  banii cu care am contribuit. Statul o sa faca transferuri  bugetare ca sa-mi completeze si mie pensia ca acum. Daca nu  o va face, este etic?

 Argumente pro:

 - Fondurile de pensii mobilizeaza banii si-i duc si spre  piata de capital unde sunt investiti in economie

 -    „Nationalizarea” acestor fonduri ,dintr-o data, ar produce un tzunami pe bursa de la noi

In fine, eu cred ca pensia  privata trebuie sa fie optionala. Banii trebuie sa revina la  stat gradual, pe masura ce activele fodurilor pilonului II  vor fi lichidate. Au facut-o altii inainte si nu a murit  nimeni (vezi Polonia,Ungaria). Au facut experimentul, s-au  trezit. Ca de fiecare data, inaintea noastra.

 Atentie mare! CONTEAZA! Tot ce spuneti dvs in articol,conteaza. Nu spuneti ca nu  conteaza!

 Stiu, pentru cine lucreaza in  Bucuresti si are salariu mare, nu conteaza. Aveti pilonul  III, folositi-l! Apropo, eu nu votez PSD. Ever. Dragnea si ai lui sunt nevoiti sa acopere deficitul. Pentru prima data s-ar putea sa faca si  ei un lucru bun. 

Florii Dragan este un cititor al ZF care a trimis o opinie la redactie ca urmare a articolului “Ce nu înţelege partidul de la guvernare când atacă pensiile private: românii care vor să scape de stat au făcut-o în toate domeniile, cu excepţia pensiilor, iar desfiinţarea pensiilor private îi întoarce la un coşmar”.

 

 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO