Opinii

Şi voi vă pregătiţi să trăiţi din împrumuturi?

Şi voi vă pregătiţi să trăiţi din împrumuturi?

Autor: Sorin Pâslaru

25.07.2012, 21:06 7811

De o lună de zile România este sub zodia focului. Între 30-50% din suprafeţele cultivate cu porumb sunt afectate de secetă, puţurile seacă, iar apa este drămuită în oraşele de câmpie. Însă premierul în funcţie ce face - plimbă ziariştii să le arate ce renovări şi-ar fi făcut la o casă preşedintele. Astă-iarnă guvernul Boc a fost schimbat când trenurile erau blocate sub zăpezi, iar mii de case erau scufundate sub nămeţi. Pentru ce, când cine i-a luat locul a fost atât de bun că a rezistat doar trei luni?

Mintea lor este numai la calcule politice, schimbă premieri când mai sunt câteva luni până la alegeri, forţează schimbarea preşedinţilor. Nimic nu mai contează. Cum o fi ajuns România sub o asemenea zodie nefastă, a oamenilor cărora chiar nu le pasă decât de funcţiile lor şi sunt rupţi complet de ceea ce li se întâmplă semenilor? Dar nu numai că sunt rupţi. Ci pun pe masă în războiul lor pentru putere rezervele de valută ale ţării şi banii din Trezoreria Finanţelor, evoluţia cursului şi a dobânzilor. Cu riscul derivei.

Mai interesează pe cineva că BERD a anunţat ieri reducerea prognozei de creştere la 0,8% pentru acest an, faţă de plus 2,5% anul trecut, iar această creştere subunitară se poate transforma în recesiune?Având în vedere perioada de calcul necesară pentru asemenea ajustări de prognoză, este de presupus că nu ia în calcul devalorizarea cursului leu/euro, care va lovi în consum, deci în încasările din TVA, şi nici seceta din ultima lună, care va lovi în producţia agricolă.

În loc să fie un an al revenirii, 2012 se dovedeşte un an al întoarcerii la instabilitate. Zăpezi uriaşe, secetă teribilă - nu sunt de ajuns. Oamenii uită că cel mai greu de depăşit sunt calamităţile naturale şi îşi creează singuri obstacole. "Nu o să mai primim niciun ban de la UE în august", spune parcă satisfăcut preşedintele suspendat. De parcă nu ar fi fost de opt ani la putere. Dar culmea, omul providenţial care ar fi trebuit să mărească absorbţia, Leonard Orban, a fost bun şi pentru guvernul Boc, şi pentru Ungureanu, şi pentru Ponta. Critici la baionetă absorbţia slabă de fonduri de la UE, dar lucrezi chiar cu cei pe care i-ai acuzat că nu şi-au făcut treaba?

Oricare ar fi rezultatul referendumului de duminică, 2012 va fi un an pierdut pentru întoarcerea pe un făgaş de creştere economică. Iar dinspre Europa se arată iar nori negri, exact ca în vara anului trecut. De fapt, capitularea a fost deja anunţată. Ieri ministrul finanţelor Florin Georgescu a spus că România va mai avea nevoie de încă un acord preventiv cu Fondul Monetar pe încă doi ani. Bruma de speranţă că România ar putea merge pe propriile picioare după patru ani de perfuzie s-a spulberat. Cu tot avântul, cu toate criticile la adresa politicilor FMI ale celor instalaţi acum la putere, se dovedesc incapabili să iasă din matrice. Au uitat tot, cât de furibunzi erau pe margine, ce schimbări ale paradigmei propuneau.

Şi de acum va începe greul, pentru că urmează rambursarea creditului de 20 mld. euro la FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană. Care este soluţia, când deja cheltuielile cu dobânzile sunt de aproape 2% din PIB, adică 2,6 mld. euro pe an? Ce va face România când va avea şi de rambursat rate, nu numai dobânzi? "Va rostogoli", spune un tânăr oficial din Finanţe. Adică va majora iarăşi datoria publică cu sumele pe care le are de achitat. Va lua noi împrumuturi. În decembrie 2008, datoria publică era de 22% din PIB. Astăzi este 35% din PIB. Unde sunt banii? În vreun sistem de irigaţii, în vreun baraj sau un parc de eoliene?

Nu, este nevoie de măceluri politice ca cel din prezent să iasă la iveală avansuri de milioane de euro plătite pentru terenuri cu bălării unde ar fi trebuit construite bazine de înot.

Nimeni nu spune: de azi ne angajăm să nu mai majorăm cu un leu datoria publică. Dimpotrivă, au aceeaşi soluţie: împrumuturi şi noi împrumuturi. Măcar atât, să nu mai majoraţi datoria publică. Sunteţi în stare?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO