Opinii

Simona este echivalentul întreprinzătorilor români cinstiţi

Simona este echivalentul întreprinzătorilor români...

Autor: Ionuţ Pătrăhău

03.11.2013, 21:11 3954

Astazi dupa-amiaza, constanteanca Simona Halep a castigat turneul de tenis de la Sofia. Facand o paralela cu fotbalul, titlul de la Sofia, ultimul turneu al anului, este echivalent cu castigarea de catre o echipa romaneasca a Cupei Europa, fosta Cupa UEFA. Cu toate acestea, am urmarit meciul cu sufletul la gura pe internet, transmis de catre o televiziune din Rusia. Jucand finala cu o jucatoare din Australia si fiind extrem de tanara, Simona a fost sustinuta cu entuziasm atat de catre spectatorii bulgari cat si de catre comentatorii rusi. Alaturi de un grup de constanteni prezenti in sala de la Sofia, singurii romani interesati de evenimentul in direct au fost Ilie Nastase si ministrul roman al sportului. Cele mai multe comentarii referitoare la performanta Simonei s-au referit la castigurile de peste un million de dolari din anul acesta, si la sustinerea solida pe care a primit-o din partea familiei.

Familia Simonei nu este una de milionari iar Simona nu este un copil rasfatat care a primit toate resursele de care a avut nevoie. Simona munceste din rasputeri de multi ani de zile, a batatorit peretii din Constanta si a rupt sute de randuri de echipament pentru a putea lovi mingiile galbene cu o precizie si o forta greu de imaginat pentru o fiinta ca ea.

Simona nu este sponsorizata de multinationale, nici de Gold Corporation. Antrenorii si managerii Simonei sunt si au fost romani. Simona este un succes national pur-sange. Cu toate astea, revin cu inceputul: am vazut meciul la televiziunea rusa. Mi-ar placea sa pot da vina exclusiv pe guvern. Pe incapacitatea lui, a clasei politice, de a coagula energiile pozitive ale Romanilor, pe felul in care ne concentram pe interesul personal imediat fara a ne dea seama ca singura reteta a succesului sta intr-o abordare solidara, patriotica atat a necazurilor dar mai ales a bucuriilor nationale.

Nu pot sa nu ma gandesc si la paralela cu mediul economic. Simona este echivalentul intreprinzatorilor romani cinstiti, a celor ce isi respecta munca si o respecta pe a celorlalti. A celor ce lupta din rasputeri pentru a reusi sa intretina cateva zeci de angajati, stiind ca efortul comun va aduce in cele din urma o satisfactie materiala alaturi de cea personala. Fara sprijin, altul decat cel al apropiatilor si al familiei, romanul cinstit ignora Romania de azi si duce mai departe valorile Romaniei de ieri. Cele pe care comunistii le-au sugrumat in inchisorile anilor 60, cele care ne lipsesc pentru a ne insanatosi ca si neam.

Preferam meciurile lui Nadal si ale lui Federer. Preferam Barcelona si Real. Subventionam si promovam multinationalele, fondurile straine de investitii, consumam produsele lor multicolore si ne petrecem vacantele in lumea larga. Pentru ca acest mod de trai ne aduce aparent castiguri rapide. Avantaje imediate si bonusuri anuale. Putem pretinde ca suntem moderni, ca ne ridicam la inaltimea occidentului in tot ceea ce tine de suprafata lucrurilor.

Patriotismul e cel mai valoros sentiment al unui popor ca al nostru. Cu cat este mai atrofiat, cu atat valoreaza mai mult. Pentru ca el este cel ce ne poate scoate din rand. Cel ce ne poate ridica la inaltimea de la care se vad si problemele vestului, nu numai partile bune. In asa fel incat sa putem alege in cunostinta de cauza.

Nu sunt suparat decat pe mine. Pe faptul ca nu organizez intr-un fel o sarbatoare a bucuriei la Constanta. Pe faptul ca eu, ca si constantean nu imi exprim cum se cuvine aprecierea fata de Simona. Ca nu am intins la fereastra un cearceaf pe care sa scriu: FELICITARI SIMONA! Te iubim! Suntem cu totii ministri ai sportului. Suntem cu totii prim ministri. La noi acasa, in inimile noastre de ROMANI. Sa ne purtam ca atare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO