Opinii

Sorin Paslaru: Atentie, cresterea economica nu este un miracol!

31.07.2007, 18:20 75

Cine face bugetul pentru 2008 trebuie sa tina cont de un fapt: cresterea economica pe care se bazeaza nu este un miracol, ci vine ca urmare a unor decizii corecte luate de-a lungul timpului de oameni politici de care acum poate nu isi mai aminteste nimeni.
Produsul intern brut s-a triplat in euro in ultimii sapte ani si are toate sansele sa se dubleze in urmatorii cinci ani, pana la 240 mld. euro.
Dar aceasta evolutie nu vine din cer, iar ce se va intampla in
2009-2010 acum se hotaraste. Cresterea economica nu este un miracol. Privatizarea, mentinerea deficitului public sub control, scaderea fiscalitatii si aderarea la UE au urnit economia, dar asta se vede abia acum.
Asa cum munca angajatilor si deciziile corecte ale patronilor se vad in timp, poate mult dupa ce acestia au parasit organizatia sau au vandut compania, in valoarea brandului si a firmei, deciziile politice corecte se vad in economie la multa vreme dupa ce au fost luate.
In cazul firmelor, permanenta presiune pentru rezultate financiare bune duce la aparitia unor produse mai competitive pe piata. Orice actiune - o decizie de achizitie, de investire, de dezinvestire - are un rezultat in tabloul financiar general - bilant, contul de profit si pierderi.
Comunistii faceau intai un pod, dupa asta vedeau daca are cine sa mearga pe el. Era obsesia de a face, nu de a castiga.
Obsedatii de castig sunt cei care aduc prosperitate, pentru ca dezgheata activele. Le pun la treaba.
Spre exemplu, americanii se vaita acum ca le fug locurile de munca in India sau China, dar se bucura ca niste copii cand isi umplu cosurile la Wal-Mart, cel mai mare lant de hipermarketuri din lume, cu cativa dolari mai putini decat ieri.
"Always low price" (mereu preturi mici -deviza Wal-Mart) inseamna "always" presiune pe costuri, inseamna "always" manageri care sa se gandeasca cum sa imbunatateasca EBITDA (profitul operational) si sa majoreze cifra de afaceri.
De la un moment dat incolo, dupa primul milion de euro, intreprinzatorii sunt la intrecere cu ei insisi si cu cifrele din bilant. Este o lupta pentru profit, iar deciziile corecte, nu miracolele, tin compania in piata.
Cine nu stie de ce creste astazi economia romaneasca trebuie sa ii intrebe, pe de o parte, pe oamenii politici care au luat acum 9-10 ani decizii corecte de privatizare si lichidare a gaurilor negre din economie si de reforma in justitie - cat au putut, si pe oamenii de afaceri care au continuat sa stranga din dinti si sa investeasca si dupa ce facusera primul milion de euro.
De altfel, acestia din urma si directorii FMI care impuiau capul ministrilor de finante in anii '90: nu faceti deficite, nu mergeti in pierdere, faceti economii - au ceva important in comun: grija banilor, grija ca fiecare investitie sa aduca profit.
Acum directorii FMI avertizeaza ca aruncam banii fara folos in administratie, ca salariile functionarilor au crescut prea mult.
E ca si intr-o familie. Nu poti sa te duci in Maldive daca iesi la sfarsitul anului pe deficit. Ce a cerut tot timpul FMI, spre exasperarea ministrilor de finante si a prim-ministrilor (Vacaroiu chiar a spus, la finalul mandatului sau in 1996 - "Niciodata n-am inteles ce-a vrut FMI-ul asta de la noi")?
Prudenta in cheltuieli, salarii tinute in frau, privatizare, restructurare si eficienta in administratie. Dinspre UE a venit presiunea pentru statul de drept si iata rezultatele acum. Desi a pornit dupa Ungaria si Cehia, Romania devine acum destinatia nr. 1 a investitorilor straini, iar muncitorii unguri trec granita sa vina sa lucreze aici.
Salariile din mediul privat au crescut si vor mai creste, pensiile vor ajunge incet-incet la niveluri decente, asa cum au ajuns deja veniturile profesorilor universitari sau ale politistilor, de exemplu.
E putin? Poate. Dar daca nu ne uitam in urma sa vedem de unde avem si acest putin, exista riscul sa pierdem si ce am dobandit.

Sorin Paslaru este redactor-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO