Opinii

Sorin Paslaru: Avantajul secret al aprecierii leului

22.06.2007, 18:58 61

Efectele pozitive ale aprecierii leului din ultima perioada sunt mult mai puternice decat efectele negative. Dopat de atatia ani de devalorizare, mediul de business, mai ales vechea "garda", pare surprins de aceasta apreciere a leului si chiar protesteaza.
Avantajele "clasice" sunt clare: importuri ieftine de tehnologie, cresterea veniturilor angajatilor raportat la bunurile si serviciile din import, venituri mult mai mari obtinute pe activele romanesti, indiferente de categorie: afaceri pe internet (adica idei), imobiliare sau automobile, cheltuieli mai mici pentru serviciile (inca multe) indexate in euro/dolari.
Ingrijorarea este cresterea nesustenabila a deficitului extern si a datoriei externe, deci acumularea unei tensiuni care pe termen mediu sau lung poate refula intr-un soc de depreciere.
Un mare avantaj trecut cu vederea este impulsionarea achizitiilor companiilor romanesti in strainatate.
Pentru investitiile romane in Ucraina, Serbia sau Bulgaria, aprecierea leului este mana cereasca.
O crestere de 10% a leului fata de euro de exemplu, se traduce cu o crestere de 10% a leului fata de leva bulgareasca, care este legata de euro si deci cu diminuarea costurilor in lei de extindere in Bulgaria cu 10%.
De exemplu, un teren de 1.000.000 de leva (500.000 de euro) costa la 1 noiembrie 2006, la un curs leu/euro de 3,51 lei, 1.757.000 de lei. Ieri, asumand ca terenul a ramas in leva (deci euro) la fel, terenul costa 1.595.000 lei, deci cu 9,2% mai putin, la un curs de 3,19 lei/euro. La un buget de investitii de zeci de milioane de euro, cat a anuntat omul de afaceri Dan Sucu ca are pentru extindere in Bulgaria, inseamna economii de milioane de euro.
Chiar daca poate intre timp pretul terenului s-a majorat ca urmare a pietei in crestere, aprecierea leului poate face ca pretul sau sa ramana constant in lei.
Cu alte cuvinte, Dan Sucu, si impreuna cu el toti oamenii de afaceri romani care fac afaceri in regiune au un spate puternic: leul romanesc.
Asta le trebuie oamenilor de afaceri romani: o moneda puternica cu care sa se duca sa faca achizitii in regiune.
Un leu puternic este un leu cu care poti cumpara din supermarket nu numai in proximitatea granitei,
la Ruse, cum este acum, ci si pe litoralul bulgaresc si chiar grecesc.
Iata ca in sfarsit avem un avantaj major din faptul ca Banca Nationala a ramas independenta in anii de devalorizare puternica, cand se punea problema introducerii unui Consiliu Monetar si deci a quasi-desfiintarii bancii centrale, cum este acum in Bulgaria.
A fost viziune, lupta pentru independenta sau pentru pastrarea slujbelor? Nu mai conteaza. Important este ca socul aprecierii de acum a leului fata de euro poate fi baza unei expansiuni puternice a afacerilor romanesti in vecinatatea apropiata, de care acestea au nevoie ca de aer.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO