Opinii

Statul este al tuturor, nu doar al bugetarilor

Statul este al tuturor, nu doar al bugetarilor

Autor: Iulian Anghel

07.06.2017, 12:13 5818

Se majoreaza salariile bugetarilor...nu se majoreaza...oricum aceasta majorare, chiar de la 1 ianuarie viitor este bizara - 9% din PIB, "sustenabil", dupa cum sustine ministrul finantelor.

Problema Finantelor si a ministrului de resort este ca acest calcul este gresit. Cheltuielile bugetului nu trebuie raportate la PIB, ci la incasarile bugetului. Franta isi permite cheltuieli cu salariile bugetarilor de 9% din PIB pentru ca are incasari la buget echivalent a peste 50% din PIB. Romania nu-si permite 9% din PIB cheltuieli cu salariile pentru ca are incasari totale de 30-31% echivalent PIB.

76 de miliarde de lei doar pentru cheltuieli de personal inseamna o treime din veniturile statului (223 mld. lei anul trecut). De aia statul nu gaseste bani sa termine nenorocita aia de autostrada spre Ploiesti; nu are bani de 6 km de autostrada, dar are bani de dublarea salariilor bugetarilor. Nu are bani pentru o centura a Capitalei – o rusine pentru Romania - , dar are bani pentru cine da mai mult din gura.

Salariile trebuie marite, dar ce se intampla este o adevarata nebunie. Salariile trebuie majorate in crestere cu cresterea veniturilor statului, nu cu politica de cadre a unora. Dar cum sa cresti veniturile cand tu nu oferi nimic? Vorbiti de Franta si de cheltuielile ei cu bugetarii – 8-9-10% din PIB. Dar uitati-va pe bugetul Frantei, e public. E un buget pe proiecte. Atatia bani am, fac asta si asta cu ei. Uitati-va pe bugetul Romaniei. Cheltuieli de personal, cheltuieli de capital, cheltuieli de nu stiu care. Si cate un detaliu, ici, colo, in bugetele ministerelor. Dar ce inseamna ele? Habar nu are nimeni. Am intrebat odata la Ministerul Dezvoltarii – in alt guvern, nu in asta: ce ati facut cu 15 miliarde de lei? Niciun raspuns luni de zile, ani, nici pana in ziua de azi. Ar fi trebuit, in mod normal, sa-i dam in judecata, pentru ca sunt obligati de legea 544 sa raspunda la astfel de intrebari. Dar pentru asta iti trebuie avocati si resurse – si nu le ai mereu si te lasi pagubas. De ce as respecta un astfel de stat?

Statul nu se poate compara cu o societate privata cu 50 – 100 – 1.000 de angajati in care un patron generos decide sa dubleze salariile. Pentru ca statul nu este al angajatilor statului, statul este al tuturor celorlalti. Pentru ca patronul plateste din profitul lui – fireste, facut de angajati si de munca lui. Ce profit face statul care, de ani de zile, nu este capabil sa faca o sosea de centrura pentru Bucuresti?

Eu cred ca in Romania ar trebui sa se revina la impozitarea progresiva. Este opinia mea. Dar cum ii explici unuia care va plat mai mult ca ii majorezi taxele? Ca sa ce? Ca sa umfli tu statul si salariile in beneficiul tau electoral? Cum este posibil ca, in vreme ce din Romania pleaca milioane de oameni, statul sa se ingrase? Statul lui Ceausescu, cu 23 de milioane de locuitori, avea 800.000 de angajati. Statul nostru, cu 19 milioane, are 1,3 milioane de angajati. Unii fug in strainatate, iar ceilalti se angajeaza la stat. Nu-i nimic, plateste dl Dragnea ca, la miliardele lui, are de unde!

Nu sunt impotriva majorarilor salariale. Observ doar ca, daca duci toate veniturile in salarii, statul asta se poate transforma intr-un stat mafiot. Iti fidelizezi un milion de votanti bine platiti, mai ai langa tine cateva milioane de pensionari si castig alegerile pana se sfarseste lumea. Iar ceilalti platesc, pentru ca asa e in democratie: majoritatea decide. Ce stat democratic!

Un stat bun este cel care explica tuturor ce face cu banii, pentru ca si eu cand ies din tara am pasaport romanesc, nu doar cei care voteaza “X” partid au pasaport romanesc. Un stat bun este cel care imparte bine veniturile – salarii, autostrazi, drumuri. Nu doar salarii. Minus 30% in primul trimestru la investitii, acesta este pretul.

Dublati veniturile statului si apoi dublati salariile. Partea proasta e ca, in situatia actuala, veniturile statului nu pot creste decat din majorarea taxelor. Oricum va veni. Faza cu impozitul global asta ascunde - nu va faceti iluzii, nu are de-a face cu "largirea bazei de impozitare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO