Opinie Cristian Hostiuc, directorul editorial al ZF

Sunteţi vinovaţi! De cum arată oraşul vostru, de primarul vostru şi de ţara voastră! Sunteţi vinovaţi că soarta vă este decisă de un litru de ulei. Voi, toţi cei care nu mergeţi la vot!

22 apr 2012 Autor: Cristian Hostiuc

"Ce proşti suntem! Ne merităm soarta!", îmi spunea anul trecut un taximetrist. "De ce?", l-am întrebat. "Dacă toţi ăia care s-au dus la inaugurarea stadionului naţional ar fi ieşit în stradă să protesteze că li s-au tăiat salariile, atunci Boc şi Băsescu şi toţi ăştia de la putere ar fi fost măturaţi!", a fost explicaţia redată din memorie a ceea ce mi-a spus taximetristul. La începutul toamnei, atunci când primarul Capitalei Sorin Oprescu a deschis stadionul naţional pentru public, între 30.000 şi 50.000 de oameni au fost să vadă noua realizare a Bucureştiului. În vara lui 2010, când preşedintele Băsescu a anunţat tăierea salariilor şi pensiilor cu 25%, nimeni nu a ieşit în stradă. Pensiile nu au mai fost tăiate, dar s-a majortat TVA de la 19 la 24% şi, la fel, nimeni nu a ieşit în stradă. Dar la avanpremiera stadionului naţional, care a costat peste 200 de milioane de euro, o sumă imensă, au fost peste 30.000 de oameni pentru a imortaliza momentul. Acea fotografie, făcută cu telefonul mobil, i-a costat pe oameni un sfert din salariul lor.

Peste o lună şi jumătate suntem chemaţi să ne votăm aleşii locali: primarul, şeful consiliului judeţean, consilierii locali, adică oamenii care ne influenţează viaţa curentă, care ne fac curat pe străzi, care îi adună pe vagabonzi, pe câinii maidanezi, care ne pun panseluţe şi ceasuri, care ne asfaltează străzile, care au grijă să nu uităm când s-a înfiinţat localitatea, care dau terenuri din patrimoniu, unii mai cer şi şpagă, unii mai au grijă şi de un spital, de o şcoală sau de o creşă etc.

Aşa cum arată datele în acest moment, peste 70% din primari şi şefi de consilii judeţene vor fi realeşi. Asta înseamnă că două treimi din oamenii unei localităţi sau ai unui judeţ sunt foarte mulţumiţi de activitatea edililor lor, de ce au făcut ei în ultimii patru ani de mandat pentru comunitatea lor, le-au trecut cu vederea scandalurile, acuzaţiile de corupţie, micile sau marile afaceri făcute şi controlate din birouri. Dacă ţara este compusă din aceste comunităţi, asta înseamnă că 70% din oameni sunt mulţumiţi de felul în care este condusă ţara, de direcţia ei, de economie, de salarii, de joburi, de liderii lor politici. Nu-i aşa?

Dacă te uiţi pe alte sondaje sau stai de vorbă cu oamenii, în ţară este un dezastru, toată clasa politică este coruptă, toţi fură, mai avem puţin şi ajungem ca Grecia, că era mai bine pe vremea lui Ceauşescu, tinerii nu mai au niciun viitor aici, nu sunt locuri de muncă, medicii pleacă, profesorii sunt total dezinteresaţi din cauza salariilor mici şi jumătate din elevi pică la bacalaureat sau pensionarii se luptă ca la Rovine pentru o reducere la zahăr şi ulei sau chiar mor la cozi.

Dar 70% din edilii locali sunt realeşi. Cum vine asta? Marian Oprişan, baronul din Vrancea, cel care timp de două decenii taie şi spânzură, va fi reales în zona lui. Dar în judeţul lui salariul mediu este la jumătate faţă de Braşov, spre exemplu. El este responsabil de 323.000 de locuitori, iar în 2011 în zona lui s-au înfiinţat "109 locuri de muncă" ca urmare a unor noi investiţii. Peste tot auzim că Vrancea este o zonă săracă, că oamenii nu au după ce bea apă, dar Marian Oprişan este reales. În 20 de ani, nu a reuşit să ridice zona, dar va mai primi încă un mandat de patru ani.

Liviu Dragnea este baronul Teleormanului, o altă zonă săracă. Iar câştigul salarial mediu pentru cei 360.000 de oameni din judeţ este de 1.150 de lei. În Vrancea era 1.086 de lei. Rata şomajului la el în judeţ era de 8,9%, aproape dublu faţă de media naţională. În Timişoara, spre exemplu, rata şomajului era în decembrie de 1,9%. Şi Dragnea va fi votat şi reales. Iar drama cea mai mare este că numărul 2 din PSD, cel mai puternic partid, conduce un judeţ sărac, cu salariile la jumătate faţă de alte zone, fără investiţii majore, fără o şcoală puternică în judeţ, fără companii puternice în zonă şi pretinde să conducă România. Nu a ridicat economic nimic în judeţul lui, în fruntea căruia se află din 1996, dar voturile pe care le strânge în zonă îi sunt suficiente să fie în fruntea PSD.

Gheorghe Ştefan de la PDL, liderul de peste 10 ani din Piatra-Neamţ, vrea un nou mandat de primar. L-am întrebat: "Ce investitori aţi adus în Piatra-Neamţ?". "Păi e treaba mea să aduc investitori, să mă duc eu după ei?Au venit unii, nişte italieni, să facă un spital oncologic. Le-am concesionat ceva. Să vedem. Zic că investesc 20 de milioane de euro. Au mai venit nişte supermarketuri."

"Dar ceva industrie, investitori care să ridice nişte capacităţi de producţie?" "A, nu. Nu ştiu!" Şi conduce oraşul Piatra-Neamţ de peste un deceniu, iar oamenii vor să-l realeagă. A făcut o telegondolă. "Câţi turişti a adus această telegondolă?", a fost întrebat la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV. Îşi scoate banii? "Nu ştiu." Dar familia lui făcea afaceri în energie. Băiatul lui, la 26 de ani, era acţionar într-o firmă care făcea trading cu energie. Şi asta nu era nimic. În Green Energy, firma unde băiatul lui fusese acţionar, un alt acţionar avea 18 ani. "A fost o afacere legală?" "Da." "Şi atunci despre ce vorbim?", ar spune primarul din Piatra-Neamţ, căruia oamenii îi dau voturi.

Romeo Stavarache, primarul PNL al Bacăului de opt ani, probabil că va cere un nou mandat. Iar Bacăul este cenuşiu, crăpat, fără investitori, o zonă economică care trăieşte din supermarketuri şi din dealerii auto. Şi este un primar liberal. Ar fi trebuit ca toată zona aia să duduie de activitate economică.

Este treaba primarilor sau a şefilor de consilii judeţene sau a consilierilor să atragă investitori, şi români şi străini, ca să ridice zona lor din punct de vedere economic şi să creeze locuri de muncă? Dacă îl ascultăm pe Gheorghe Ştefan: "Ce, e treaba mea?" sau dacă ne uităm la Sorin Apostu, fostul primar al Clujului care le cerea şpagă investitorilor care voiau să vină în oraş, nu e treaba lor. Investitorii şi locurile de muncă să le facă cei de la Bucureşti, Guvernul, miniştrii, spun ei.

Dar gândiţi-vă că edilii locali, cei pe care trebuie să-i alegeţi pe 10 iunie, au pe mână anual 44 de miliarde de lei, adică 10 miliarde de euro. În patru ani, prin conturile instituţiilor pe care le conduc au trecut 40 de miliarde de euro. Cu banii ăştia construiai încă o Românie, dacă ar fi să ne uităm puţin într-un deceniu de pe vremea lui Ceauşescu. Ce au făcut cu banii, de oraşele lor sunt cenuşii, de oamenii sunt nemulţumiţi de veniturile pe care le câştigă, de serviciile pe care le primesc în schimbul impozitelor şi taxelor pe care statul le reţine lunar? Păi de unde bani pentru ca şcolile sau spitalele să arate mai bine, dacă tu, ca primar, ca şef al consiliului judeţean, un tartor al întregului judeţ, nici nu-ţi pui problema să aduci tu investitori care să angajeze oameni, să dea drumul la producţie şi după aia să ai de unde lua taxe şi impozite.

Ştiţi de ce aceşti oameni şi mulţi alţii stau la putere de 8 ani, de 12 sau chiar de 20 şi vor sta şi dacă se enervează mai stau încă pe atât? Pentru că voi, clasa de mijloc, care mai aveţi anii necesari pentru a schimba lucrurile, mai aveţi energia şi determinarea de a vă îndeplini un vis, staţi în casă, protestaţi şi înjuraţi între patru pereţi de 50 de metri pătraţi plini de igrasie, moşteniţi de la bunicii şi părinţii voştri, vă bucuraţi dacă aveţi un job, orice job, chiar dacă sunteţi şef de promoţie la facultate şi lucraţi ca asistent de relaţii cu publicul într-un mall. În loc să ieşiţi în stradă să-i cereţi socoteală celui căruia i-aţi dat votul, fie că e de la PDL, PSD, PNL, UDMR - pe UNPR nu l-aţi votat în 2008, că atunci nici nu exista -, să îi umpleţi căsuţele de la primărie cu indignările voastre, staţi în ziua votului în faţa televizorului, a Internetului, a Facebook-ului (acum patru ani încă nu era pe val, dar acum e la modă), pe terase, la iarbă verde sau în mall. Ăsta este protestul vostru la adresa clasei politice. Nu mă duc la vot, că toţi sunt hoţi şi corupţi. Pe cine să aleg?

În timp ce voi trăiţi cu această întrebare - "Eu pe cine votez?"-, 70% din edilii actuali s-au şi reales. Neprezentarea voastră este cea mai mare fericire pentru cei care stau de un deceniu la putere. Şi ei ştiu acest lucru. Ei se realeg cu voturile a 20% din locuitorii unei zone. Iar zona este prăbuşită economic şi voi nu aveţi un job mai bine plătit, pe măsura facultăţii pe care aţi terminat-o, spitalele cad pe voi şi pentru a fi trataţi mai bine îi daţi asistentei sau domnului doctor 5, 10 lei, 100 de lei, voi şi copiii voştri învăţaţi de la profesori care nu mai au niciun chef de viaţă şi pe care nu-i respectaţi şi de care râdeţi pentru că poartă acelaşi taior sau acelaşi costum de doi ani.

Voi sunteţi vinovaţi de cum arată oraşul vostru sau de jobul pe care îl aveţi. Pentru că nu vă duceţi la vot, că nu-i cereţi socoteală celui pe care îl alegeţi an de an sau o dată la patru ani, pentru că prin votul vostru nu îi sancţionaţi pe cei care nu v-au făcut nimic în oraş sau pe cei care vă fură.

Dacă însă vă place cum arată oraşul, sectorul sau judeţul în care locuiţi, daţi-le votul! Sunt edili locali care au făcut multe lucruri bune pentru zona lor. Şi asta se vede în datele statistice: în salariul mediu al zonei, în investiţii, în rata scăzută a şomajului sau în numărul de joburi create.

Învăţaţi să cereţi ceva pentru votul pe care o dată la patru ani vi-l cere cineva! L-aţi învestit, l-aţi pus într-o funcţie, vă reprezintă şi trebuie să-i cereţi socoteală. Dar nu puteţi să-i cereţi socoteală stând la bere sau la mall. Voi sunteţi vinovaţi că soarta voastră este decisă de un litru de ulei, un kilogram de zahăr şi două de mălai, produse pe care candidaţii le dau celor care se duc la vot. Voi sunteţi responsabili de comunitate şi, în final, de România. Şi sunteţi vinovaţi dacă nu mergeţi la vot. Indiferent pe cine aţi alege. Pot să vină alţii, clasa politică poate fi schimbată, aerisită, împrospătată doar dacă votaţi! Sunt mulţi în generaţia voastră, de 30 - 40 de ani, care cred ca voi şi care ar avea curajul să iasă în faţă. Dar dacă voi nu ieşiţi la vot, în general, ei sunt siguri că nu are cine să-i voteze. Şi de aceea nu se schimbă nimic.

 
Cuvinte cheie:
opinie
, Cristian Hostiuc
, alegeri locale
, voturi
, votanţi
, partide politice
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 47 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (47):
mihai - 08 iunie 2012, 10:33

AIUREA , ce sa votez intre 10 hoti , cum stiu care-i al mai mic; si daca el e mic ,gasca e la fel de fomista la toti

treziti-va la realitate - 08 iunie 2012, 10:26

treziti-va la realitate, oricare din noii candidati, alesi maine primari, sefi de consilii judetene, locale, in schimbul celor vechi si corupti, vor face la fel si vor deveni la fel de corupti. Pentru ca numai oamenii coruptibili care nu au altceva de facut se baga la chestii din astea, ei intra in…

Alin - 08 iunie 2012, 09:43

Salutare, ieri 07.06.2012 pe Bdul Lacul Tei Sector 2 Bucuresti se puneau flori ....se face curat pe strazi ..... super tare....oare chiar atat de prosti ne cred oamenii astia ??? 3-4 ani stau degeaba si dupaia 3-4 zile inainte de vot se misuna pe strazi ca furnicile.... drum bun spre granita ! o zi…

dfa - 03 iunie 2012, 19:29

Aveti mare dreptate, in Bacau, nu exista nimic doar anumite firme cu traditii care mai reprezinta economia, bacauanii sunt prea prosti sa gandeasca ce inseamna economie si se lauda ca mall,hypermarketurile genereaza economia de fond. Moldovenii sunt cei mai prosti la vot!

Edy - 26 aprilie 2012, 17:41

Buna ziua. 70% sunt realesi ..150% sunt realesi pentru ca legea electorala stimabile domn ziarist a scos pragul minim de alegatori! Practic din 3 mil de locuitori ai capitalei, daca se duc 100.000 la vot..votul lor decide soarta orasului, ei aleg primarul general. Magaria, stupizenia si imoralitaea…

Florin Oancea - 25 aprilie 2012, 15:17

Domnule Cristian Hostiuc,

Îmi pare rău că vă contrazic. Eu sunt mulţumit de primarul Sibiului, Klaus Johannis. Ce a reuşit să facă el n-au mai făcut mulţi primari. Îl voi vota din nou. Salve!

Daniel-Bacau - 24 aprilie 2012, 19:36

Foarte bun articolul. E adevarat ca in orasul Bacau sau deschis recent numai Hyoermarketuri si mall-uri si reprezentante auto,intr-un fel e bine ca poti face cumparaturi in mod civilizat....Dar cel mai dureros este ca au fost distruse toate fabricile..au fost vandute de pe vremea cand era PSD la putere.dar…

Florin Stan - 24 aprilie 2012, 10:03

Foarte putine comentarii pentru un articol cu un mesaj atat de important. Autorul ar trebui sa ia legatura cu alte platforme de jurnalism ( cel putin pe online) pentru a-i prelua articolul. Si reluat la cateva zile pana la alegeri, pentru ca din pacate sunt atat de amortiti incat ne limitam la a da…

Bogdan Dumitru - 24 aprilie 2012, 09:48

Un articol corect scris, dar scris pentru cei care nu citesc ziarul financiar. Pe cine intereseaza sa citeasca ZF si cine are rabdarea sa citeasca articolul dvs(destul de lung) cu siguranta este interesat si de cine ii va conduce comunitatea pentru urmatorii ani. In plus ar mai fi o problema: ce te…

Cristi - 23 aprilie 2012, 23:43

Nu inteleg de ce NIMENI nu pune si punctul pe i. Intrebarea multor romani este "De ce sa ma duc la vot daca nu am cu cine vota?" Articolul Dvs -chiar daca eu l-am inteles- nu e complet. Articolul Dvs ar fi trebui sa raspunda (mai) clar la aceasta intrebare. Si raspunsul e al naibii de simplu…

Atentul - 23 aprilie 2012, 21:44

Exact exemplul de la inceput cu teximetristul suparat pe 'guvernanti'(adica, ce? Daca vine Sarkozy de maine presedintele Romaniei..., taximetristul ar castiga mai bine? Cum? Cu 'ceasul'? E adevarat, primarii ne reprezinta, nu fac nimic si populatia ii alege in continuare - asta e din punct de vedere…

Mihaly - 23 aprilie 2012, 21:39

Eu tot nu ma duc la vot. Adica cu e mai bun un hot din PDL decat unul din PNL, PSD sau UDMR...
E tara lor iar sistemul e atat de corupt ca luminita de la capatul tunelului s-a stins demult.

paul - 23 aprilie 2012, 20:56

dl-e Hostiuc, va salut din Brasov e o singura problema: daca merg la vot si votez alt primar, consilieri decat cei ce au fost am nevoie de o garantie de incercare: un plan transparent cu cifre bine pus la punct(economic, ingineresc) cu ce va vrea sa faca acest viitor primar in mandat, din auzite nu…

Decuadi - 23 aprilie 2012, 20:51

Si noi ce pm facem? L-am ales pe basescu sa scapam de Nastase. Cu ce ne-am ales? cu un hot identic. articol foarte bun dar nefezabil. Daca nu dam cu napalm in clasa politica, ii alegem pe urmatorii, se rodeaza in 2-3 luni si se profesionalizeaza in ceea ce faceau aia dinainte. Deci domnule ziarist,…

claudius - 23 aprilie 2012, 15:22

am citit rar un articol atat de punctat si real! Numai ca trebuia publicat respectiv filmat pe site-uri unde isi pierd toti vremea fiindca majoritatea probabil nu reusesc sa treaca de titlu ....

Liviu - 23 aprilie 2012, 15:10

Si mai cred inca ceva domnule Hostiuc, ca atata timp cat vom incerca sa ne luptam cu sistemul cu armele lor, vom fi mereu pierzatori. Vor fi mereu cun un pas in fata noastra si ne vor citi mutarile. Trebuie sa ne luptam cu propriile arme. Sa nu uitam ca Gandi a castigat un razboi fara arme, prin forta…

liviu - 23 aprilie 2012, 15:03

Partial va dau dreptate domnule Hostiuc. Dar totul este mult mai complex de cat prezentati dvs lucrurile. Ma voi duce la vot cand voi avea o optiune serioasa, atata timp cat nu gasesc o optiune serioasa, mai bine stau acasa in ziua de vot si citesc o carte. De asta nu ma simt vinovat. In schimba ma…

Mihai Popescu - 23 aprilie 2012, 14:59

Din pacate, acest articol este pentru cei care nu citesc ZF!

Dan B - 23 aprilie 2012, 13:58

Ai dreptate si nu ai dreptate. In 20 de ani oamenii au incercat de la stanga la dreapta si de sus pana jos cam toate variantele posibile cat de cat sanatoase mental. Ce poti sa faci acum e sa gasesti un candidat mic, curatel si sa-i dai un vot. Nu o sa ajunga in turul 2, asta daca va fi cazul unui tur…

Daniel - 23 aprilie 2012, 13:52

Ar mai mai fi de adaugat si domn primar Gigi Nichita de la Iasi.care vrea al treilea mandat ... si cu sau fara investitii P Neamt arata mult mai bine decat Iasi. Dar Gigi s-a laudat la iRealitatea TV cu proiectul Palas...care este facut de o firma privata si intra oricum in sfera CL

Pagini: 1 2 3

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide