Opinii

Ţara lui ANAFură Vodă

Ţara lui ANAFură Vodă

Autor: Adrian Mihălţianu

29.03.2015, 14:34 1979

După ce ani de zile n-au făcut nimic altceva decât să tolereze marii tunari ai ţării şi eventual să descindă din când în când la câte un nefericit care nu-şi plătise taxa de protecţie, iată că organele patriei au pătruns adânc în ultimele zile în părţile moi ale celor care ţin, de fapt, ţara pe umeri: micii întreprinzători.


Şi au găsit, dintr-un foc, responsabilii pentru cele circa 70 de miliarde de euro furate în ultimii 25 de ani (după unele calcule, ar fi mai mulţi bani): nenorociţii care au un butic, care au câteva unităţi de producţie, care au un bistro sau o gogoşerie. Marii evazionişti ai ţării, găsiţi cu 50 de lei în minus pe o casă care încasează mii de lei zilnic sau cu 1.28 de lei în plus la gestiune au fost identificaţi de către organe şi aspru pedepsiţi, în strânsă corelaţie cu gravitatea infracţiunii economice: amenzi de mii de lei, închiderea pe timp de o lună sau chiar mai mult a localului respectiv, să simtă nemernicii care fură mărunţiş în ţara asta că nu e de glumit.

Dar organele au, mai nou, şi maşini dotate cu tot ce trebuie: stroboscoape şi sirenă. Şi nu ezită să le folosească: deunăzi, la trecerea de pietoni din faţa blocului meu, pietonii erau deja angajaţi în traversare, şoferii abia opriseră, când vine o maşină ANAF din spate, bagă sirena şi luminile şi pune frână foarte, foarte târziu, şoferul admonestându-i pe trecători prin megafon că nu s-au dat din faţa organului aflat în misiune extrem de urgentă. Probabil se duceau să salveze un bon fiscal, sau să resusciteze o chitanţă, vorba prietenilor...

Nu prea înţeleg care e menirea dotării acestor organe cu dispozitive rezervate până mai ieri doar celor care merg să salveze vieţi, dar ştiu că deja Bucureştiul este străbătut încoace şi încolo de maşinile de la ANAF vigilente şi grăbite să prindă asupra faptului marii infractori ai ţării dosind cei 3 lei de la o gogoaşă în gestiunea dublă.

Citiţi opinia integrală pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO