Opinii

Tinerii bursieri guvernamentali au fost lasati de izbeliste. Cum comentati?

06.04.2009, 00:00 39

 

Demarat ca un proiect ambitios de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii in anul 2004, in parteneriat cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD - retras din 2007), "Burse Speciale ale Guvernului Romaniei" se dovedeste a fi un esec lamentabil. Un esec total datorat indiferentei. Noua filosofie de reducere a birocratiei administrative si de eliminare a sporurilor aiuritoare este perfect justificata si tare bine venita. Dar ea nu serveste ca argument la rabatul de la calitatea serviciilor pe care acesti tineri o pot proba.
148 de tineri straluciti se adauga la lista dezamagitilor Romaniei: 68 - licenta, 65 - master, 15 - doctorat. Beneficiari ai acestei burse guvernamentale, care au incheiat sau care efectueaza studii la universitati straine de renume, sunt umiliti de indiferenta institutiilor responsabile ale statului roman care nu isi onoreaza obligatiile financiare fata de ei, dar care nici nu-si deschid portile administratiei publice la competenta lor.
Costurile publice pentru pregatirea lor se ridica la aproximativ 5 milioane de euro. Scopul declarat al acestui program a fost stoparea migratiei creierelor prin oferirea unor oportunitati tentante tinerilor de elita din Romania care acceptau sa-si planuiasca o cariera in administratia publica pe post de "vectori ai schimbarii". Intr-o prima faza, statul roman trebuia sa finanteze cheltuielile acelor tineri acceptati la studii in strainatate pe domenii de interes pentru administratia publica din tara noastra, urmand ca mai apoi sa-si recupereze investitia prin plasarea lor pe posturi de manager in sectorul public.
Din motive independente de vointa bursierilor, niciuna din obligatiile pe care statul roman si le-a asumat fata de acesti tineri nu au fost respectate cu rigoare. Prejudiciile nu sunt doar materiale, ci si profesionale. De aproape patru luni de zile, bursierii actuali nu si-au primit alocatiile conform contractului. Raspunsul permanent la solicitarile lor, unele disperate, este ca trebuie sa aiba rabdare. Disconfortul financiar se impleteste dezgustator cu cel psihic.
Acestor blocaje nu trebuie sa le gasim solutii temporare. In 2007, de pilda, au plecat 29 de tineri la studii in strainatate de patru ani, ceea ce presupune ca actualul program trebuie bugetat cel putin pana in 2011.
Pe de alta parte, a treia generatie de beneficiari ai programului si-a respectat toate obligatiile contractuale, respectiv intoarcerea in tara si efectuarea unui curs la Institutul National de Administratie. Totusi, niciunul dintre absolventi nu a fost inca repartizat in functiile de conducere publice, stipulate atat de lege, cat si de contractele individuale semnate la momentul plecarii la studii. Unii au actionat statul in judecata, cum este de pilda cazul domnului Cristian Balaban. Unii, foarte putini la numar, au optat sa se angajeze pe posturi administrative inferioare, beneficiind de avantajul locului de munca anterior in administratia publica. Cei mai multi insa sunt in deriva. S-au pregatit pentru administratia publica si trebuie sa se reprofileze rapid pentru mediul privat. Noua filosofie de reducere a birocratiei administrative este perfect justificata, dar nu serveste ca argument la rabatul de la calitatea serviciilor pe care acesti tineri o pot proba. Or, in realitate, legislatia a fost schimbata de guvernul liberal ca acesti tineri sa nu mai poata fi incadrati conform obligatiilor asumate de stat anterior. Alti 8 au ramas in strainatate si ramburseaza acum banii.
Asa se face ca a aparut si o organizatie neguvernamentala, Asociatia Beneficiarilor Bursei Speciale Guvernul Romaniei (www.abbsgr.ro), ale caror diligente nenumarate pe langa fostul guvern liberal s-au soldat cu repetate esecuri, intr-un inacceptabil si interminabil joc al deresponsabilizarii institutiilor implicate. Guvern actual este mai responsabil si trebuie sa isi asume raspunderea noului management public bazat pe competente. Pentru asta nu va refuza implicarea in finalizarea programelor altei guvernari. Guvernul actual refuza discontinuitatea serviciilor publice, tacerea si tergiversarea la nesfarsit a acestor probleme. Pe scurt, interesul actualului Guvern este sa nu dea raspunsurile mult prea tarziu.

Andreea VASS este consilier personal al primului-ministru si lector universitar dr. la ASE

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO