Opinii

Un cutremur poate... salva Bucureştiul!

Un cutremur poate... salva Bucureştiul!

Autor: Dragoş Dragoteanu

06.10.2013, 18:21 8020

Orice cutremur major are si o parte pozitiva! Cel de saptamana trecuta, pe mine, m-a pus pe ganduri. M-am intrebat care ar fi avantajele, daca o singura scara de bloc s-ar prabusi si ar exista un singur mort? Nu mai multi, pentru ca efectul ar fi acelasi! O singura victima, ar schimba multe! Chiar si Primarul General!

In Bucuresti exista 374 imobile incluse in clasa 1 de risc seismic, dintre care 190 sunt considerate pericol public! Acestora li se adauga alte 301 cladiri incadrate in clasa 2 de risc seismic. Un total de 675 de imobile ar putea fi afectate la un cutremur serios, de 7 grade pe scara Richter, care ar putea produce peste 6.500 victime, 10.500 spitalizati, 13.000 raniti si 95.000 de oameni s-ar putea ramane captivi sub daramaturi. Acestea sunt date oficiale, care se regasesc intr-un proiect de hotarare al Consiliului General al Capitalei.

Patru imobile din Capitala, incadrate in clasa 1 de risc seismic sunt, conform declaratiilor oficiale ale reprezentantilor Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), in consolidare in anul 2013. O alta cladire ar urma sa fie pusa in siguranta in anul 2014, dupa ce in intervalul 2008-2011, au fost consolidate... 7 (sapte) imobile. Spectaculos, nu?! In total, in 7 anisori (2008-2014), daca lucrarile merg bine!, vor fi consolidate nu mai putin de 12 imobile, ceea ce inseamna rotunjit cam un imobil si jumatate pe an. Daca sunt mai multe scari de bloc, deja vorbim de cateva apartamente pe etaj!!

 

PMB s-a mutat in martie 2010 intr-un sediu nou, inchirat, pentru a-si reface vechiul sediu. De ce nu face acelasi lucru si pentru bucurestenii aflati in aceeasi situatie? Asteapta "binecuvantarea" cuiva sau un....cutremur? Pentru propria siguranta si confortul angajatilor (nimic anormal!) s-a gasit o solutie eleganta, corecta si logica. Nu comentam aici contractele incheiate cu proprietarul imobilului din Splaiul Independentei, mult peste preturile practicate pe piata libera in momentul semnarii si pierderea oportunitatii de achizitie a cladirii respective, in detrimentul continuarii contractului de inchiriere.

Fostul sediu al PMB, de pe B-dul Regina Elisabeta, este un exemplu edificator privind eficienta PMB in materie de consolidari. Cladirea a fost expertizata in vederea consolidarii in anul 2005. In 2008 s-a alocat prin Hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (HCGMB) suma de 10.542.135 euro, fara TVA. Ulterior, in 2013, ca la orice investitie a statului care implica bani publici, suma a fost suplimentata cu...7,6 milioane de euro. Oricand, din orice motiv, pot sa apara noi suplimentari de fonduri pentru "cheltuieli neprevazute"? Eterna poveste ca nu se poate bugeta suma exacta niciodata in constructii, in Romania!

Deocamdata, s-au aprobat 19,6 milioane de euro, fara TVA, respectiv 24.304.000 euro, ceea ce inseamna peste 1.100 euro/mp, pentru consolidare, modernizare si reabilitare, pentru 22.000 mp, suprafata construita desfasurata. Lucrarile de consolidare la partea de infrastructura au inceput in 2010 si peste 2 luni intram in 2014. Nimic concret nu s-a finalizat, inca. Nu mai discutam ca lucrarile de suprastructura nici nu au inceput! Cine vrea sa faca pariu ca lucrarea nu va fi gata pana in 2018 are sanse mari sa castige!

Si, ca de obicei, avem exemple in alte tari ca se poate! In Chile, o tara cu o seismicitate mai mare decat Romania, statul a gasit solutii. A facut legi eficiente, prin care a motivat si chiar a constrans proprietarii de imobile vechi sa se supuna reglementarilor urbanistice care sa le asigure siguranta si sa mareasca totodata si valoarea imobilelor, care trebuiau consolidate si reabilitate. De ce nu face statul roman acelasi lucru? Nu exista interes? Nu a murit nimeni la cutremur? Credeti ca nu exista suficiente legi care le dea posibilitatea edililor sa intervina asupra imobilelor-pericol public? Exista! (Si pentru caini existau legi, dar trebuie sa si vrei sa le aplici!)

Dar, momentan, edililor si politicienilor nu le pasa. Oricine se plimba in Centrul Vechi vede in permanenta o masina de la Politia Comunitara care sta in fata unor cladiri gata sa se prabuseasca, restrictionand traficul pietonal. Doi angajati in uniforma se uita la niste ruine de imobile, astepand parca sa se prabuseasca in orice moment! Acesta este astazi nivelul de profesionalism al administratiei publice locale, in astfel de situatii!

Sunt sigur ca "expertii" urbei, trimisi uneori chiar de edilii care nu vor sa faca nimic pentru comunitatile pe care le reprezinta, se vor scuza in continuare spunand ca nu pot sa-i oblige pe proprietarii apartamentelor sa semneze acte de mutare temporara si tot felul de chestiuni, care mai de care mai "grele", din punct de vedere legal. Uite o solutie simpla si super-eficienta! Oprirea utilitatile pe motiv ca folosirea lor nu mai este conforma cu standardele minime de siguranta in exploatare. In plus, in cazul unei calamitati (cutremur) vor fi afectate toate cladirile din jur.

Clauzele generale de forta majora din toate contractele comerciale pot fi puse preventiv in practica. Poate cuiva nu-i pasa ca moare, dar statul, printr-o institutie abilitata numita generic "primarie" are obligatia constitutionala sa protejeze catatenii care vor sa traiasca.Facand o paralela, e foarte interesant de aflat cum vor putea lua hingherii cainii agresivi de pe terenurile virane - proprietate private - partial ingradite, avand in vedere ca nu au voie sa incalce dreptul de proprietate! Acesta situatie o regasim in tragedia intamplata in sectorul 2.

Asa cum a trebuit sa moara un copil nevinovat pentru a se face ceva in privinta cainilor vagabonzi, tot asa politicienii si edilii urbei asteapta un semn de la Dumnezeu - de exemplu, un cutremur! - ca sa observe ceva ce este de mult strigator la cer. Dar, nu-i asa, deocamdata nu a murit nimeni. In schimb, am citit ca PMB va investi peste 320.000 euro in truse de prim ajutor, dotate cu fluier, batoane alimentare si servetele pentru igiena. Instantaneu, mi-am amintit de filmul Titanic.... Si acolo s-au folosit fluiere! Dar dupa catastrofa!

Ma gandesc daca la intrarea pe orice strada si mai ales in parcuri nu ar trebui ca fiecare trecator sa i se dea un rucsacel pentru protejarea impotriva cainilor vagabonzi, cu hapuri, bastoane cu electrosocuri si spray cu gaze? N-ar fi tot o masura de precautie tipic romaneasca?  Din pacate, pana acum, numai tragediile si calamitatile au mobilizat autoritatile ca sa rezolve probleme vitale pentru cetateni! Sper sa nu se ajunga la un referendum pentru aceasta chestiune de viata si de moarte.

Aberatiile privind reglementarile din domeniul constructiilor si infrastructurii sunt binecunoscute de arhitecti, urbanisti, constructori etc. Chiar si de avocatii care acorda consultanta de specialitate investitorilor imobiliari. Nimeni nu a reusit sa schimbe insa nimic! Fara doar si poate, aceasta este o cauza principala pentru care in Bucuresti exista foarte putine macarale in functiune si santierele de constructii pe care se mai lucreaza sunt o raritate!

Pe visatorii care inca spera sa mearga pe autostrazi suspendate ii invit sa revina cu picioarele pe pamant si sa calatoreasca in cursul saptamanii pe linia de centura a Capitalei. Din august 2008, pracatic, Bucurestiul a ajuns o mica metropola uitata undeva prin Europa, evitata de marii dezvoltatori imobiliari si investitori in infrastructura. Trebuie sa asteptam un cutremur mare ca sa putem salva Bucurestiul de subdezvoltare?

Dragos Dragoteanu este antreprenor, manager si proprietar Euroest Invest, membru in Consiliul Investitorilor Romani

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO