Opinii

Un vaccin pentru România, vă rog!

Un vaccin pentru România, vă rog!

Autor: Dragoş Dragoteanu

09.01.2017, 12:21 533

România, o ţară bogată, a ajuns ieftină. Tare ieftină! Şi la propriu, şi la figurat. Dar, nici atât de rău nu credeam că va ajunge. N-o să mai spun niciodată că mai rău nu se poate. Ba da, se poate!

Fostul presedinte a fost inregistrat declarand public ca traim intr-un "stat mafiot". Frumoasa revelatie dupa 10 ani la Cotroceni. Te trec fiorii dupa o astfel de marturisire. Daca stai mai bine sa te gandesti cine a condus tara atata timp poti sa ajungi la concluzia ca ai trait pe alta planeta. Ca tu, cetatean simplu, ai crezut ca institutiile statului lucreaza pentru tine, cand de fapt tu erai in slujba... mafiei din Romania.

Tanara speranta a noii securitati, Sebi Ghita, si-a pierdut busola, uitand cine l-a facut mare. Nu a uitat ce a patit Dan Condrea, de la Hexi Pharma. Sistemul este exasperat de consecintele unor noi dezvaluiri. Se pare ca fiecare mafiot de rang inalt are pe cineva la mana si toti se asteapta dupa colt, sa-si dea in cap. Iar coltul e aproape. La vremuri noi, tot ei. Securitatea este omniprezenta, sub diverse servicii, si te poate suprima oricand, oriunde, oricum, daca ii deranjezi interesele. Consecventi baieti!

Intr-o tara europeana, in care fiecare trepadus politic se crede un mic mafiot patriot, solutia individuala de a trai decent si liber a devenit riscanta. Nu se stie niciodata cum superi, din orice motiv, un membru al sistemului si devii rapid victima. Pentru ca sistemul lucreaza. In favoarea lui, evident. Tu poti sa crezi ce vrei. Asa m-am pacalit si eu, crezand ca lucrurile s-au schimbat. Dar, nu! M-am inselat. Nu s-au schimbat si, din pacate, in opinia mea, nici nu se vor schimba prea curand. Romania traieste intr-un tunel al timpului, iar luminita de la capatul lui pare a fi o lumanare in bataia vantului.

Tocmai cand credeam ca metodele securiste de conducere le mai gasesti doar prin cartile de istorie, uite ca ele se practica la greu pe malurile Dambovitei, sub ochii nostri. Ani de zile am avut iluzia ca institutiile statului lucreaza pentru noi. Ca romanii seriosi si onesti, care isi vad de treaba, pot sa traiasca frumos in propria tara. Dar, dupa ce vad ca se intampla si ce se preconizeaza in viitorul apropiat in Romania, cred ca ne indepartam mult de aceasta perspectiva.

Despre opozitie, numai de bine! Ca la morti. Nu poti sa vorbesti urat despre mortaciuni politice. Cine are vreun dubiu ca in urmatorii 8 (opt) ani aceasta tara, politic,  va fi rosie, viseaza frumos. Cu valul de mituiri facute din bugetul statului, pe toate palierele sociale, poporul va fi lasat linistit la vatra. "Mamaliga din Carpati" poate reveni in actualitate printre producatorii de bancuri. Ca in reclama "te uiti si castigi", romanul asistat social va fi foarte fericit cu PSD la butoane.

In opinia mea, comunismul a renascut. De fapt, nu cred ca a murit vreodata, dupa 1990. Partidul stat nu a pierdut niciodata zgarda cu care i-a tinut mereu in frau pe romani si cu care acum a pus din nou stapanire pe tara. S-a inventat un nou tip de social-democratie, o struto-camila ce pare ideala pentru cei care nu (re)cunosc ce inseamna o ierarhie de valori, care nu au principii morale si pentru care obedienta este o virtute. Oamenii de succes din Romania au devenit atat de egoisti incat succesul lor va fi limitat la propria existenta. Nimic mai mult. Asa a ajuns neo-comunismul sa prospere, sa revina pe cai mari la conducerea tarii, sub forma unor marionete politice, care mimeaza democratia, cu specific mioritic.

Acum, unora dintre noi, poate ne este bine si nu ne pasa, dar s-ar putea sa traim ziua in care vom fi judecati. Si nu de oricine, ci de propriii nostri copii. "Ce ai facut tu pentru mine, egoistule? Te-ai gandit numai la tine, lasule, si uite cum a ajuns tara in care vrei sa ma obligi sa raman. Nu, mersi!". Atunci, cand poate va fi prea tarziu sa mai schimbam ceva, ne vom da seama ca lipsa de implicare a oricaruia dintre noi a dus la diluarea mandriei unui popor, la disparitia statului de drept.

Si atunci,va intreb, cunoasteti vreun vaccin care sa ne faca imuni la ceea ce ni se intampla? Nu, nu insistati, nesimtirea nu este un vaccin! Daca vreodata ne-a fost rusine ca suntem romani, nu am devenit subit mandri, consolandu-ne cu faptul ca suntem si cetateni europeni. Nu stiu daca cele trei milioane de romani, pribegiti prin lume, au gasit vreun leac pentru a se vindeca de Romania. Dar noi, cei care ramanem in Romania chiar trebuie sa facem/schimbam ceva. Altfel, ne vaccinam si devenim imuni fata de ceea ce traim, ori nu ne mai pasa ca suntem romani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO