Opinii

URA este cel mai bun consultant de campanie

URA este cel mai bun consultant de campanie

Autor: Eugen Dragnea

12.12.2012, 11:55 1307

Alegerile Parlamentare din 9 decembrie vor rămâne probabil în istorie marcate de opţiunea extrem de categorică a alegătorilor pentru alianţa USL.

Asta în ideea în care, vom avea probabil după centralizarea tuturor voturilor şi repartizarea ultimelor mandate de parlamentari, o victorie zdrobitoare a USL, care va ajunge aproape la 70% din mandatele de parlamentari din Parlamentul României.

O astfel de majoritate politica uriasa nu a mai avut nici o Alianţă Politică în România, şi nu mai are nici o altă ţară din UE.

Acest lucru s-ar putea spune ca este foarte bun pentru o guvernare stabila, cu un guvern stabil si cu politici stabile, lucruri extrem de importante pentru România, mai ales acum când vedem că după 23 de ani de la căderea Comunismului, singura politică coerentă a Guvernelor post-decembriste s-a referit la cuvântul "Reforme". Claritatea şi viziunea în realizarea acestor Reforme, "a fost sublimă, dar a lipsit cu desăvârşire", vorba lui Nenea Iancu.

Dacâ încercăm astăzi, la rece, să analizăm acest scor, care între noi fie vorba, dacă România ar fi avut o lege a uninominalului pur, aşa cum susţinea cândva Preşedintele Băsescu, ar fi fost mult mai categoric chiar, mergând până la 90% pentru USL, vedem însă că motivele reale ale succesului USL sunt cel puţin îngrijorătoare, dacă nu chiar alarmante....

Românii au votat cu URĂ. Au ieşit din casă şi au venit la vot pe o vreme de iarnă autentică, câinoasă, cu viscol, ger şi drumuri blocate de zăpadă în cea mai mare parte din ţară. S-a atins un procent de participare la vot de peste 40% din listele electorale permanente, listele care toată lumea ştie ca nu sunt nici pe departe reale, dar nimeni nu vrea să recunoască sau să rezolve această problemă.

Asta nu arată decât că prezenţa reală la vot ar ajunge poate la 70% din persoanele cu drept de vot care locuiesc încă stabil, în România. Această mobilizare deosebită, care sincer s-a văzut clar şi la Referendumul pentru demisie nu are decât un singur motiv: URA faţă de regimul impus prin diverse metode, unele mai controversate decât altele, de sistemul politic creat şi guvernat de actualul Preşedinte, para-suspendat, Traian Băsescu.

Ura pe care este capabil să o dezvolte poporul român faţă de cei care l-au condus mulţi ani este năprasnică. Vedem asta încă o dată după episodul Decembrie 1989, episod care a şocat opinia publică Occidentală atunci prin amploare şi manifestări, şi încă trebuie să dovedim uneori in ochii occidentului că nu suntem un popor de barbari. Atat de socant a fost acel episod.

Problema urei în politica românească, în opinia mea, este reală şi gravă.

Să fim serioşi: românii nu l-au votat pe Victor Ponta, sau pe Crin Antonescu, oameni politici care în afara unor discursuri înflăcărate şi a unei oarecare experienţe profesionale personale, nu au arătat un potenţial politic sau organizatoric deosebit.

Pe de altă parte, tot aşa a ajuns la putere şi Băsescu, un ministru al transporturilor care a "vopsit" in 4 ani o autostrada deja existentă, cu costuri aproape de realizarea de noua a ei (episodul 1998-2002), apoi un primar de capitala care a dat liber la PUZ-uri, că au răsărit zgârie nori în cartiere de vile, ajutând la generarea de adevărate probleme de trafic, dar s-a remarcat prin dărâmarea chioşcurilor de la Moghioroş, sau prin eutanasierea câinilor vagabonzi.

Cum am arătat, românii nu prea votează proiecte, potenţiale de dezvoltare, sisteme complexe de susţinere economică, proiecţii sau planuri de dezvoltare. Păi atunci de ce să ne mai mirăm că ne lipsesc aceste lucruri cu desăvărşire!?

Românii l-au băgat în Parlament cu aproape 15% pe DDTV, senzaţionalul, clarvăzătorul şi specialistul în paranormal (fie că ele îmbracă forma înselătoriei, rating-ului sau al spectacolului grotesc. Doar din URĂ.

Cei care l-au votat pe DDTV îi urăsc şi pe Ponta şi Antonescu, nu numai pe Băsescu. Deocamdată, sunt totuşi relativ puţini (la nivel absolut, sunt destul de mulţi, undeva pe la un milion de alegători), dar cu fiecare zi de guvernare ca în ultimii 23 de ani numărul lor creşte.

Dacă privim această realitate prin prisma faptului că acum România nu mai este o ciudăţenie a fostului spaţiu Comunist, ci este membru cu drepturi depline a UE şi NATO, cele mai importante structuri şi alianţe care există la nivel mondial (mă rog, cel puţin la nivel oficial, sunt cele mai importante, dacă or mai fi si altelem muuult mai importante, dar neoficiale....dar mă opresc că iar o sa fiu acuzat de teoria conspiraţiei), care reunesc cele mai importante şi puternice State din lume, cu foarte puţine excepţii.

România nu mai este deci "de capul ei", şi fie că le place unora sau nu, ceea ce se întamplă în România, îi poate afecta şi pe ei. Sau cel puţin aşa ar trebui să fie, după cum şi ceea ce se întamplă în Germania sau Marea Britanie, ne afectează instantaneu şi pe noi.

Din acest punct de vedere părerea mea este că rezultatul acestor alegeri ar trebui să tragă un puternic semnal de alarmă liderilor celor două alianţe, fie că e vorba de cei din Statele Unite, Merkel sau Barosso. Cred că acum trebuie să înţeleagă şi ei că românilor nu le mai pot servi discursuri cu "statul de drept" sau să îi mai sperie cineva cu excluderea din UE, sau integrarea in.....China!

Pentru cei 8 milioane de români e nevoie de altă abordare, şi din partea noilor lideri locali, dar şi din partea celor ai UE sau NATO. E nevoie să vadă că nu au fost minţiţi, că faptul că au ajuns la "masa bogaţilor" înseamnă că li se va aloca şi lor ceva, aşa cum li s-a promis atunci când de exemplu li se închideau uzinele, victime ale reformei, când erau daţi afară de la servici, când cei de 30-45 de ani care mai muncesc încă în România, legal, trebuie să susţina fiecare câte 2 pensionari.

Ce le oferă lor noua Putere, alături de liderii UE, NATO? Vremea entuziasmului "căciuliţei NATO" a trecut. Acum avem toţi de plătit facturi, credite la case supraevaluate, aflate pe terenurile fostelor fabrici de unde altă dată primeau salarii. Acum plătesc rate. Cu salariul e mai greu, numărul angajaţilor a scăzut la jumătate faţă de acum 20 de ani.

Românii au tot suportat de peste 20 de ani tăieri şi concesii uriaşe, totul pentru că li s-a promis că integrarea şi accesul la "masa celor mari" va aduce şi pentru ei câte ceva cum ar fi o autostradă care să traverseze ţara, nişte centuri la standarde occidentale pentru oraşele mari, acolo, nişte locuri de muncă plătite nu ca în Germania, dar măcar ca în Ungaria sau Polonia, că doar prin ce au trecut ei, am trecut şi noi, nişte servicii de sănătate civilizate, sau o educaţie adecvată pentru ei şi copii lor.

Ceva concret trebuie să primească, altfel.....cine ştie ce idei le vin?

Problema e că românilor nu li s-a oferit mai nimic. Mulţi din români, mai ales cei tineri, sunt citiţi, educaţi, plimbaţi pe afară începând să priceapă din ce în ce mai bine cum stă treaba cu globalizarea, politica şi geo-strategiile.

Atenţie deci, noi Lideri români dar şi Lideri ai NATO, UE, FMI.

Ura la români are o forţă care nu trebuie ignorată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO