Opinii

Urmează una dintre cele mai dramatice perioade pentru businessul românesc. Un vot care a înclinat balanţa între ieşirea din recesiune şi "faliment"

25.06.2010, 17:44 61

Din momentul în care cuvântul criză s-a auzit în Romania, întoamna anului 2008 iar afacerile au început să scadă treptat,treptat, de la o lună la alta, mediul privat a trăit din ce aagonisit de-a lungul anilor, din tăieri de costuri, din reducereasalariilor angajaţilor, din amânarea furnizorilor, din reeşalonareaîmprumuturilor. Fiecare antreprenor, fiecare manager a trăit cusperanţa că lucrurile se vor îmbunătăţii. Şi aşa, companiile audus-o un an şi jumătate fără să taie dramatic din business.

Ce va urma de acum înainte, după decizia Curţii Constituţionalecare a spus că tăierea pensiilor cu 15% este neconstituţionalăaruncând în aer tot programul Guvernului de reducere acheltuielilor bugetare? Creşte TVA-ul, creşte cota unică, vorscădea salariile bugetare cu mai mult de 25%, vor fi daţi afară maimulţi bugetari, va fi impozitată bogăţia afişată?

Din păcate, va urma una dintre cele mai dramatice perioadepentru privaţi, când lupta pentru cash, pentru fiecare client,pentru fiecare centimetru de piaţă va fi cruntă.

Multi antreprenori vor trebui să renunţe la o parte din businesscu tot cu salariaţi pe mai nimic, iar alţii vor părăsi piaţa. Sevor preda la bănci, furnizori, cămătari, străini, etc. Niciodatămediul de afaceri românesc nu a trăit astfel de momente. Problemaeste că dacă cineva iese din piaţă, acum nu-i va lua nimeni locul,pentru că nu mai sunt bani. Va rămâne un loc gol, aşa cum suntclădirile neterminate pe care le vedem în jurul nostru.

Legal, uman, pensionarii au câştigat prin decizia CurţiiConstituţionale. Material vor pierde foarte repede. Prin creştereacursului valutar, prin creşterea TVA, prin creşterea preţurilor,prin creşterea utilităţilor la iarnă. Acest 15% câştigat depensionari acum nu va fi de ajuns pentru a acoperi ce va urma, darcăderea mediului privat va fi mult mai dramatică. Dacă programul deausteritate, cu pensiile tăiate, ar fi mers înainte, economiaprivată ar mai fi primit un răgaz pentru a rezista. FMI-ul ar fidat banii, dobânzile nu ar fi crescut, TVA-ul ar fi rămas la fel,cursul nu ar fi crescut şi ar fi existat speranţe pentru un pluseconomic în 2011.

Dacă afacerile nu se învârt, bogaţii nu câştigă, iar companiilenu fac profit, nici statul şi nici pensionarii nu vor avea bani. Cusau fără, 15% în plus sau în minus. Acum pensionarii au câştigat,dar afacerile au pierdut. Un vot, al unui membru al CurţiiConstituţionale - Puskas Valentin Zoltan, a înclinat balanţa întreo şansă de a ieşi din recesiune în 2011 şi un "faliment" aleconomiei. Al afacerilor private româneşti, pentru cămultinaţionalele pot face rost de bani pentru a trece perioadadificilă.

Cristian Hostiuc este director editorial ZiarulFinanciar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO