Opinii

Uzine transformate în magazine şi în ele consum de 80% din importuri. Am pierdut suveranitatea atât în manufactură, cât şi în marea industrie. Se vor închide zeci de fabrici în continuare, este mai convenabil să aduci totul de dincolo

Uzine transformate în magazine şi în ele consum de 80%...

Autor: Dragos Damian

18.01.2018, 14:32 1452

Mall-uri, cartiere rezidentiale, cladiri de birouri si depozite pentru importuri in locul marilor platforme industriale.

Fabrici putine, foarte putine.

Cele vechi sunt obligate sa recurga la lohn care este sub-rentabil. Cele noi sunt marea majoritate micro-intreprinderi, putini angajati, putina valoare adaugata.

Nu se gasesc absolventi de liceu sau facultate interesati sau specializati in munca industriala. Cei angajati in cele din urma trebuie recalificati si costa cat banii pe care i-au dat pe cele 2-3 facultati pe care pana si ei realizeaza ca le-au terminat inutil. Generatia Y nici nu mai invata la scoala despre “componenta liniei de fabricatie” sau “inginerie industriala” sau “calificare de echipamente si probe tehnologice”.

Daca nu esti in proprietatea statului nu ai parte de diplomatie economica care sa te asiste la exporturi.

Amanari sau ratari de investitii in extindere si modernizare din cauza birocratiei sau lipsei de transparenta si predictibilitate. Asadar, mediocritate tehnologica, devans competitiv, condamnare la non-inovatie.

Taxe, impozite, somatii, controale, verificari, amenzi. Sunt controale in care ti se spune de la inceput ca au tinta de amenda, deci e mai bine sa colaborezi.

Cu cat esti mai mare cu atat esti vizitat mai des de diversi inspectori de la fisc, munca, vama, pompieri, sanepid, veterinare, etc. Ei isi fac probabil datoria dar oriunde privesti  in jurul tau catre afaceri mai mici te socheaza munca la negru sau evaziunea fiscala.

Umilinte la usa politicienilor si oficialilor locali si centrali pentru ajutor - toti cauta cu febrilitate investitori noi, uitand ca cei existenti sunt mai dispusi sa investeasca in continuare. Asa ca nu te ajuta cu nimic. Eventual se cer sponsorizari sau a le fi angajate rudele sau contractate firmele cunostintelor. Si, in ani electorali,  maxima exuberanta la TV in a sustine industria si economia.

Si mai presus de orice, spectacolul grotesc al legilor slabe, aproape imposibil de deslusit si aplicat, tocmai din zona economica si financiar-bancara, returnate in Parlament de la Presidentie. Si chiar si revizuite, multe raman slabe.

Daca devii vocal ti se spune ca exagerezi, creezi panica, esti paranoid, eventual esti amenintat discret sau fatis. A, si sa nu uitam de argumentul suprem, dezarmant:  "trebuie sa facem asa pentru ca asa cere Uniunea Europeana”.

Asa ca sa lasam afara orice speranta ca am mai putea produce ceva in tara.

Cand guvernantii vor realiza diferenta intre industrie si manufactura, va fi probabil prea tarziu, dar cu siguranta ne vor pune in fata o noua Strategie de Reindustrializare asa cum au facut in 2013, 2014, 2015, etc.

Dragi Guvernanti, ce ziceti de o astfel de Strategie de Reindustrializare: orice echipament industrial fie el strung de 100 mii de Euro sau combina automata de granulare-comprimare-capsulare-ambalare de 2,5 milioane de Euro – sa fie achizitionat integral cu ajutor de stat?

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO