Opinii

Votati-i pe fotbalisti

13.06.2000, 00:00 22



Timp de cateva saptamani, foarte multi romani se vor regasi in fata televizorului, pe terase, in strada. Pentru fotbal. O pasiune si un interes care ii uneste acum pe multi. Pe multi romani, ceea ce este de remarcat.

Suntem in campanie electorala. Iar in politica este o ecuatie simpla: comunicarea cu electoratul deschide usi pentru politicieni si pentru putere.

Ce alt prilej poate fi mai bun in acest moment pentru cei care se lupta in campania electorala de a-si arata chipul, persoana si partidul din care fac parte, pentru ca alegatorii sa-i tina minte atunci cand vor introduce in urna buletinul de vot. Probabil ca politicienii nu vor reusi mai niciodata sa se vada, decat poate in vis, in fata unor asemenea multimi.

Pe de alta parte, politicienii vor avea inca o data ocazia sa vada cat de mare este distanta dintre ei si oamenii iesiti pe strazi, pentru ca fotbalistii sunt identificati in clipele de victorie cu cei care intr-adevar reprezenta Romania. Va mai amintiti de celebrul slogan "Hagi presedinte!". El reprezinta, pentru multi straini, Romania. Pentru o astfel de Romanie toti sunt dispusi sa voteze.

Doua categorii de oameni: politicieni si fotbalisti. Toti lupta in esenta pentru acelasi lucru. Fotbalistii pentru gloria lor, a echipei si a tarii. Politicienii lupta "pentru ei", pentru "partidul lor" si in final pentru tara. O prima diferenta este ca pentru politicienii nostri totul are ghilimele "mai ghilimele". Prin ceea ce fac este o lupta a lor, personala.

Toti vor sa fie adulati de multimi. ai fotbalistii si politicienii. Sa joace in fata unor multimi de oameni, sa primeasca aplauze si urale. Nu degeaba Ceausescu a folosit stadioanele, iar acum oricare politician nu ar spune nu daca ar trebui, pentru cateva clipe, sa ia locul lui Ceausescu. Pe stadioane, evident! ai este normal.

Undeva se rupe filmul. Drumurile se despart intre politicieni si fotbalisti. Cu toate ca pot castiga fara nici un fel de probleme de partea lor multumile si asta inseamna voturi si putere, fotbalistii nu trec dincolo de o anumita limita. A bunului simt. A faptului ca stiu care este locul lor si nu s-au pregatit pentru a trece intr-o alta postura. Ei stiu ca nu au ce sa caute dincolo de o anumita limita.

Cel mai adesea, politicienilor le lipseste aceasta masura. Nu au constiinta propriei lor valori. ai trec dincolo de limita pe care ar trebui sa si-o impuna singuri. Daca nu si-o impun, multimea ii va da sigur la o parte, la vot. Iar politicienii, in momentul infrangerii, sau vina pe oameni ca nu stiu ce voteaza, ca nu-si dau seama cat este de greu ceea ce fac ei.

Acum o saptamana, am avut o duminica de vot apatica. Din cauza politicienilor. Multa lume a aratat prin refuzul de a se prezenta la vot, ca nu mai vor astfel de politicieni. Ei nu mai reprezinta Romania si nici pe romani. Acesta este adevarul.

Pentru cateva zile ne vom bucura ca altcineva ne reprezinta. Fotbalistii. Nimeni nu va absenta de la acest vot pentru ca au incredere ca acolo pe teren, o promisiune este o promisiune. Nu este vorba neaparat de promisiunea unei victorii. Este vorba de faptul ca fiecare fotbalist va lupta pentru el, pentru echipa si pentru tara. Fara ghilimele. Votati-i pe fotbalisti. Ei stiu sa ne reprezinte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO