Piata bancara

Războiul refinanţărilor: Concurenţa reuşeşte în sfârşit să preseze dobânzile

Războiul refinanţărilor: Concurenţa reuşeşte în sfârşit să preseze dobânzile

Războiul refinanţărilor: Concurenţa reuşeşte în sfârşit să preseze dobânzile

Autor: Ciprian Botea

18.04.2011, 23:58 143

Lupta pentru atragerea clienţilor buni de la concurenţă a fostîncurajată de punerea în apli­care, la jumătatea lui 2010, aordonanţei privind creditele populaţiei prin care a fost eliminatobsta­colul reprezentat de comisionul de ram­bursare anticipată,dar competiţia s-a încins abia în ultimele luni.

Astfel, dacă în toamna trecută doar câţiva jucători mari aveauîn ofertă un produs dedicat refinanţării împru­mu­turilor, înprezent aproape jumătate din instituţiile de credit promoveazăaceste împrumuturi.

Competiţia s-a intensificat având în vedere că dobânzile laacest tip de împru­mu­turi au fost reduse, în medie, cu două-treipuncte procentuale în ultima jumătate de an şi multe bănci aueliminat cel puţin tem­po­rar comisioanele de analiză şiadministrare.

De exemplu, CEC Bank - una din primele bănci care au venit pepiaţă cu un produs de refinanţare - vinde acum îm­prumuturi cugaranţii la dobânzi nominale de 8,7% la lei, comparativ cu 11,3% înnoiembrie anul trecut. Grecii de la Bancpost au tăiat în acelaşiinterval de timp cinci puncte procentuale din dobânda la creditulde refinanţare fără garanţii şi afişează în prezent un cost nominalde 9,1%.

Clienţii ajung astfel să plătească rate lunare mai mici datorităscăderii do­bân­zilor, dar şi în condiţiile în care perioada derambursare sau data de scadenţă se modifică. Totuşi, creştereaperioadei de rambursare face ca în final clientul să plătească maimult decât în varianta iniţială.

În paralel cu scăderea dobânzilor multe bănci promit clienţilorplata taxelor notariale sau rambursarea cheltuielilor cu evaluareaproprietăţii aduse în garanţie. Şi comisioanele de analiză, carepot ajunge la 400-500 de euro în cazul îm­pru­mu­turilor standard,au fost eliminate de anumite bănci. Taxele notariale şi comisionulde analiză au rămas principalele obstacole pentru clienţii care vorsă-şi schimbe banca după eliminarea comisionului de rambur­sareanticipată.

Cei mai mulţi clienţi vor bani în plus

Bancherii spun că în general clienţii care solicită orefinanţare nu apelează la această soluţie pentru că nu-şi mai potplăti ratele actuale, ci pentru că vor o sumă supli­mentară sauîncearcă să-şi reducă gradul de îndatorare pentru a lua un creditnou.

"Majoritatea clienţilor care solicită refinanţare ajung săîmprumute şi sume suplimentare", spune Oana Petrescu,vicepreşedinte executiv responsabil cu retailul în cadrul BCR.

Petrescu nu a precizat ponderea clienţilor care solicită bani înplus, dar oficialii OTP Bank spun că 70-80% din cei care primesc orefinanţare solicită sume supli­mentare, în timp ce la Raiffeisenpon­derea acestora ajunge la 90%. Totodată, jumătate din clienţiirefinanţaţi de Millennium împrumută mai mulţi bani decât necesarulpentru refinanţare, iar la Garanti ponderea acestora este de 40%.Doar britanicii de la RBS spun că prin­ci­pala motivaţie aclienţilor care cer re­finan­ţare este scăderea ratei lunare, maiales că standardele de creditare din prezent nu le mai permitobţinerea unor sume supli­men­tare semnificative.

De cele mai multe ori băncile limitează sumele suplimentareacordate la 15-20% din suma necesară refinanţării, astfel căimpactul asupra creşterii soldului total al finanţărilor acordateeste nesemni­ficativ.

"Dimensiunea sumei suplimentare depinde de profilul clientuluişi de gradul de îndatorare. Majoritatea celor care optează pentrurefinanţare doresc să acceseze aceste sume", precizează RaduTopliceanu, director executiv aria clienţi persoane fizice încadrul Raiffeisen Bank.

La sfârşitul lunii februarie, clienţii individuali aveau creditede 99,8 miliarde lei la bănci, în creştere cu numai 1,9% faţă deaceeaşi lună din 2010, avansul fiind erodat complet deinflaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO