Piata energiei

Energia, singurul domeniu de ligă mare al României

O privire de ansamblu: energia este singurul domeniu în care România joacă în liga mare a companiilor din Europa Centrală şi de Est. Cine sunt campionii?

O privire de ansamblu: energia este singurul domeniu în care România joacă în liga mare a companiilor din Europa Centrală şi de Est. Cine sunt campionii?

Autor: Roxana Petrescu

13.10.2011, 00:05 1158

În studiul Top 500 Central Europe întocmit de firma de audit şi consultanţă Deloitte, care ia în calcul primele 500 de companii în funcţie de cifra de afaceri din regiunea formată din Ucraina, Slovenia, Slovacia, Serbia, România, Macedonia, Polonia, Lituania, Letonia, Ungaria, Estonia, Cehia, Croaţia, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, piaţa locală a avut o reprezentare mai bună comparativ cu studiul de anul trecut, lucru care reflectă dezvoltarea din industrii precum transportul, energia sau resursele naturale.

"Polonia este reprezentată printr-un număr de 173 de companii, ceea ce-i conferă o poziţie dominantă în clasament cu 35%. Cehia a reprezentat 16%, 80 de companii intrând în acest top. O altă ţară a cărei prezenţă a crescut a fost România, ale cărei companii au urcat de la 6% la 8% în topul primelor 500 de companii, de la 32 la 38 de companii, lucru care reflectă un ritm de dezvoltare economică continuu, mai ales în industrii precum transport, energie sau resurse naturale", se arată în studiul Deloitte.

Petrom, unicul în top 15

Singura companie locală care intră în primele 15 companii ca dimensiune din regiunea analizată de Deloitte este Petrom, care ocupă locul 14 cu un business de peste 4,4 miliarde de euro.

Tot Petrom este singura companie din România care intră în topul celor mai mari 10 companii energetice din Europa Centrală, acest clasament fiind dominat categoric de PKN Orlen din Polonia.

Analizând strict regiunea sud-est europeană, România devine liderul regiunii atât datorită dimensiunii pieţei, cât şi resurselor interne de petrol şi gaze.

Studiul realizat de compania de consultanţă A.T. Kearney în această zonă analizează performanţa companiilor din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia şi Slovenia.

Lider, dar numai între cei mici

"Cea mai populată ţară din sud-estul Europei nu numai că a continuat să domine topul celor mai mari 100 de companii, dar şi-a şi consolidat prezenţa având în acest an 47 de companii, cu şase mai multe faţă de anul trecut. Veniturile realizate de cele mai mari companii din România au ajuns la 40 de miliarde de euro, adică 46% din toate veniturile realizate de primele 100 de companii din Europa de Sud-Est", se arată în studiul A.T. Kearney.

Bulgaria a fost reprezentată în acest clasament de 14 companii, Croaţia şi Slovenia cu câte 13, iar Serbia cu 11.

Astfel, în topul primelor 15 companii ca mărime din sud-estul Europei, România este prezentă cu 5 firme, trei dintre ele fiind din domeniul petrolier. Cea mai mare companie din regiune este Petrom, A.T. Kearney, luând însă în calcul numai veniturile realizate în România şi nu cele consolidate ca în cazul studiului Deloitte.

Analizând numai companiile de petrol şi gaze din regiune, România ocupă 9 locuri din topul primelor 20. Totodată, România este ţara cu cele mai multe benzinării şi cu cel mai mare consum de produse petroliere din sud-estul Europei.

Doi antreprenori români în primii 500

Doi antreprenori români - Gabriel Comănescu (Grup Servicii Petroliere) şi Zoltan Teszari (RCS&RDS) - se numără printre cei mai puternici proprietari de com­­panii din Europa Centrală, potrivit studiului anual realizat de Deloitte, care are la bază veniturile din 2010.

În ultimii ani, mai mulţi oameni de afaceri români, printre care fraţii Ioan şi Viorel Micula (European Drinks) sau Ioan Niculae (Interagro), au reuşit să-şi facă loc, prin firmele pe care le conduc, între cele mai mari 500 de companii din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO