Politică

10:22. Ministrul de Externe şi-a anulat participarea la Luxemburg pentru a merge în Muntenegru

Autor: Departamentul Politic

24.06.2013, 10:22 141

Conform unui comunicat MAE, luni dimineaţă, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, l-a contactat telefonic pe vicepremierul şi ministrul Afacerilor Externe muntenegrean, Igor Lukšić, în legătură cu tragicul accident petrecut duminică, în Muntenegru, soldat cu victime cetăţeni români morţi şi răniţi.

Ministrul muntenegrean a exprimat condoleanţe pentru victimele tragicului accident şi întreaga compasiune a guvernului muntenegrean pentru familiile acestora.

Cei doi oficiali au discutat în legătură cu eforturile comune întreprinse de autorităţile muntenegrene şi echipele operative din România aflate la faţa locului,
pentru acordarea de asistenţă şi recuperare medicală victimelor şi pentru realizarea transportului în România al acestora.

Ministrul Titus Corlăţean l-a informat pe omologul său muntenegrean că a luat decizia anulării participării la CAE şi CAG de la Luxemburg şi că urmează să
efectueze de urgenţă deplasarea de la Luxemburg la Podgoriţa, pentru a coordona de la faţa locului activităţile întreprinse de echipa operativă din România, în
cooperare cu autorităţile locale, pentru asistenţa victimelor.

Ministrul Titus Corlăţean a mulţumit omologului muntenegrean pentru sprijinul şi asistenţa acordate de autorităţile de la Podgoriţa. S-a stabilit ca cei doi miniştri să rămână în continuare în contact, precizează MAE.

Titus Corlăţean urma să participe, luni şi marţi, la reuniunile CAE şi CAG, care se desfăşoară în Luxemburg.

Aeronava C-27J Spartan a Forţelor Aeriene, care transportă două echipe de evaluare, una medicală şi una consulară, ce vor acţiona pentru sprijinul şi recuperarea cetăţenilor români implicaţi în accidentul rutier de duminică a aterizat luni dimineaţă la Podgoriţa.

La bord se află şi secretarul de stat Raed Arafat.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a aprobat efectuarea unui zbor în Muntenegru, cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene, care va acţiona pentru sprijinul şi recuperarea cetăţenilor români implicaţi în accidentul rutier de duminică.

Misiunea este executată la solicitarea Celulei de criză constituită la nivelul Ministerului Afacerilor Externe.

Mircea Duşa declara, duminică noaptea, pentru MEDIAFAX, că într-o primă etapă ar urma să fie aduşi în ţară românii răniţi, iar apoi şi trupurile neînsufleţite ale celor decedaţi.

Numărul persoanelor decedate ca urmare a accidentului din Muntenegru a crescut la 18, informează MAE, care a anunţat că a deschis două linii telefonice pentru familiile celor care se aflau în autocarul prăbuşit.

Celula de criză a pus la dispoziţie două linii telefonice, în regim de permanenţă: un tel-verde gratuit 0800800407 (apelabil doar din România) şi un număr apelabil şi din străinătate - 0214311259.

Ministerul Afacerilor Externe monitorizează permanent evoluţia celorlalte persoane implicate în accident, urmând să acorde întreaga asistenţă necesară.

Totodată, personalul MAE aflat la faţa locului acordă asistenţă consulară victimelor accidentului şi pentru repatrierea corpurilor neînsufleţite.

Şi Consulul României la Tirana a plecat în Muntenegru, pentru a sprijini membrii misiunii diplomatice, în acest caz.

Marius Usturoi, directorul Maree Travel, agenţia de turism care a organizat circuitul, a precizat, pentru MEDIAFAX, că în autocarul, operat de Gregory Tour, care s-a prăbuşit într-o prăpastie în Muntenegru se aflau 47 de persoane, cetăţeni români, între care un minor.

Accidentul s-a produs la Grlo, pe o şosea dintr-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgoriţa, capitala Muntenegru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO