Politică

20 de ani de capitalism: am castigat o economie, dar politicienii au ramas in urma

20 de ani de capitalism: am castigat o economie, dar politicienii au ramas in urma
18.11.2009, 23:04 158

In 20 de ani de la caderea comunismului, Romania a trecut printoate: entuziasmul alegerilor, mineriade, privatizare in masa,falimente bancare, improprietarire, prabusire economica pana lalimita incapacitatii de plata, experiment fiscal cu cota unica,intrarea in UE, decolarea economiei pana la ritmuri de 9%,aprecierea si deprecierea spectaculoasa a leului, crize politicesi, in fine, recesiunea brutala.

Cu toate derapajele si caderile, repornirea a avut loc defiecare data de pe un palier superior, capitalismul facandu-si loccu greu in economie, dar sigur: cu fiecare privatizare majora, cufiecare intrare pe piata a unei multinationale, sectorul privat adevenit mai puternic si mai important in economie.

In Romania au intrat dupa 1998 zeci de miliarde de euro prinachizitii si investitii, care au modernizat industria siserviciile.

Privatizarea Dacia in 1999, evenimentul de resuscitare aindustriei auto, a atras investitii ulterioare de miliarde de euro.Alte 3 miliarde de euro au venit din privatizarile din sectorulenergetic, in timp ce in sectorul bancar doar vanzarea BCR a adusstatului 2,2 mld. euro.

Intrarea Romaniei pe harta retelelor mari de magazine alimentarea insemnat alte investitii de peste 2 mld. euro, iar efervescentacomertului din ultimii ani a adus nu mai putin de 45 de malluriconstruite de la zero in marile orase in ultimii zece ani, desiinceputul timid a fost de-abia in 1999.

In 2007, chiar in primul an de membra al Uniunii Europene,Romania a ajuns sa aiba un PIB de peste 100 de miliarde de euro,insa PIB/capita a ramas unul dintre cele mai scazute din Europa.Totusi, o jumatate de milion de oameni "adica peste 10% dinsalariatii din economie - aveau la nivelul lunii octombrie 2008salarii medii brute de peste 1.000 de euro, de 12 ori mai multifata de 2004.

Nici aderarea la UE, nici venirea investitorilor straini nu aureusit insa sa modernizeze complet Romania: doar 168 de km deautostrada au fost construiti in 20 de ani, urmand ca pana lasfarsitul acestui an sa mai fie gata 42 km.

Pietele financiare au ramas putin dezvoltate in comparatie cucele din Europa Centrala si expuse socurilor externe, Bursa nu areusit sa se consolideze, birocratia stufoasa blocheaza incontinuare businessul, alaturi de legislatia ambigua care lasa locinterpretarilor.

Cu precadere sectorul agricol a ramas subdezvoltat, in absentaunei piete transparente care sa incurajeze investitiile in domeniusi sa valorifice mult invocatul potential de contributie lacresterea economica.

Aseara, Gala anuala a ZF a marcat implinirea a 20 de ani decapitalism in Romania. Daca in primii ani de dupa 1990 oameniipolitici au detinut controlul total, ulterior mediul de business adevenit din ce in ce mai puternic, reusind sa impuna directia deconsolidare a capitalismului.

Cu toate ca nu obisnuieste, Ziarul Financiar a premiat aseara inpremiera si trei oameni politici, care au contribuit in opinia ZFla reformarea economiei si a Romaniei.

Petre Roman a fost recompensat pentru ca a fost premierul care aintrodus prima lege a societatilor comerciale, in timp ce CalinPopescu-Tariceanu a revolutionat sistemul fiscal prin introducereacotei unice. Nu in ultimul rand, ZF l-a premiat la fostulpresedinte Emil Constantinescu, considerand ca a avut cea mai marecontributie la intrarea Romaniei in NATO si in UE.

1990 Primele alegeri libere din Romania. Se punbazele capitalismului. Prima liberalizare a preturilor. Prima legea societatilor comerciale.

1991 Cade Guvernul Roman

1992 Nationalizarea valutei

1993 Apare Caritas, cel mai mare pericol la adresastabilitatii financiare

1995 Legea privatizarii in masa "Cuponiada"

1996 Prima alternanta la putere: Iliescu pierde, vineConstantinescu. Intrarea pe piata a Metro, inceputulcomertului modern

1997 Lansarea programului de lichidare a companiilor cupierderi. Incep privatizarile din industria cimentului.

1998 Privatizarea Romtelecom cu OTE

1999 Pericol de intrare in incapacitate de plata.Privatizarea BRD, a doua mare banca, cu Societe Generale.Privatizarea Dacia cu Renault.

2000 Prabusirea FNI, amenintarea unei crizebancare. Deschiderea primului mall. Revine Ion Iliescu.

2001 Privatizarea Sidex cu Mittal Steel.

2002 Invitatia de intrare in NATO. Vanzarea Dornacatre Coca-Cola in cea mai mare tranzactie din industria alimentarala acea data.

2003 Garantarea dreptului la proprietate prinConstitutie. Uniunea Europeana elimina vizele pentruromani.

2004 Privatizarea Petrom cu OMV pentru 1,75 mld.euro. Inflatia scade in premiera la o singura cifra. In1999, Romania avea inflatie de trei cifre. Traian Basescu castigaalegerile.

2005 Cea mai revolutionara masura fiscala: cota unica deimpozitare de 16%, introdusa de guvernul Tariceanu. Lansarealeului greu. Vanzarea Connex catre Vodafone pentru 2,5 miliarde dedolari (estimare).

2006 Privatizarea BCR, cea mai mare banca, pentru 3,75mld. euro platiti de Erste Bank. A fost parafata cea maimare tranzactie din industria farma: vanzarea Terapia Cluj catreAdvent pentru 324 milioane de dolari.

2007 Intrarea in UE. Vanzarea Rompetrol catre KazMunai Gaz prin cea mai mare tranzactie din energie, de 1,7 mld.$

2008 Cea mai mare tranzactie imobiliara: Deutsche Bank ainvestit 340 mil. euro

2009 Cel mai mare imprumut extern al Romaniei: 20 mld.euro. Guvernul Boc este demis in parlament. Apar primeleesecuri rasunatoare ale unor afaceri romanesti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO