Politică

Alegerile cer sacrificii: PSD si-a trimis gulerele albe pe teren

12.05.2003, 00:00 31

In 24 de localitati, din 18 judete, in principal comune, au avut loc ieri alegeri partiale, pentru primari si consilieri. Rezultatul lor, pe care-l vom cunoaste astazi sau maine, constituie primul barometru real electoral inaintea alegerilor din 2004.
Nici nu este de mirare deci ca pentru acest eveniment, partidul de guvernamant s-a lansat intr-o mini-campanie. Pentru acest test PSD si-a mobilizat ministrii, scumpi la vedere in alte conditii-Mihai Tanasescu, Leonard Cazan, Ioan Rus, Marian Sarbu, Daniela Bartos-care au parasit birourile de la Palatul Victoria, cateva zile, ca sa se zdruncine cu limuzinele pe drumurile desfundate si prin praful comunelor din tara. Familiarizat cu prognoze si statistici, Leonard Cazan a fost trimis in Gorj, "acasa" la Mischie, in timp ce medicul universitar Daniela Bartos a fost scoasa din birou pentru a sustine candidatul PSD la primaria Dridu, Ialomita.

Tanasescu, pe drumuri, intre Breaza si Dimitrita
Tehnocratul Tanasescu, de la Finante, a mers in judetul Bistrita Nasaud pentru a sustine candidatii PSD de la primariile din Negrilesti, Breaza si Dimitrita.  Periplul in comunele bistritene l-a ajutat si pe ministru care a ajuns la concluzia ca este nevoie de mai multi bani pentru infrastructura, aductiuni de apa, electrificari. Sustinatori ai candidatilor PSD au fost si preotii din comune. La Negrilesti, preotul paroh Dumitru Zimveliu, presedintele filialei locale a PSD, a umblat din casa in casa si le-a spus enoriasilor ca daca vor vota candidatul partidului de guvernamant se va ruga gratuit pentru ei un an de zile, ne-a declarat deputatul PD de Bistrita-Nasaud Ioan Oltean. Intr-o alta comuna, Breaza, preotul paroh, tot sustinator al PSD, a umblat prin sat, pe la pensionari,cu tabele, spunandu-le ca data nu voteaza cu cine trebuie, nu-si vor mai primi pensiile, afirma deputatul PD. In cea de-a treia comuna, Dumitrita, metoda de convingere a fost pragmatica. Locuitorilor le-au fost distribuite haine second-hand, povesteste Ioan Oltean. In plus, deputatul PD a spus ca in ultima zi de campanie electorala, cand se afla la Dumitrita, prefectul judetului Viorel Pupaza i-a cerut sa paraseasca sala de sedinta. De altfel, Ioan Oltean a reclamat abuzurile si presiunile pe care liderii locali ai PSD le-au facut asupra candidatilor celorlalte partide.

Mischie, gura pacatosului...
In Scoarta si Aninoasa, judetul Gorj, febra campaniei electorala a dat cateva gafe. Nicolae Mischie a spus cu gura lui ceea ce opozitia reclama de doi ani, iar partidul de guvernamant contrazice: un primar care nu este PSD primeste mai putini bani de la buget. "Aici este bugetul comunei. Daca vreti ca acest pix sa il scrie mai mare, votati cum trebuie", le-a spus Mischie alegatorilor. Dar, in ciuda straduintei liderului local al PSD, fiecare a inteles ce a vrut. Astfel, liderul rromilor din Scoarta a laudat partidul de guvernamant pentru ca "este un partid malefic" iar directoarea caminului cultural i-a tot dat cu PSD, partid "socialist", in ciuda atentionarilor.
 Alti doi ministri, cel de interne si cel al muncii, Ioan Rus si Marian Sarbu, au mers in Bihor, sa dea o mana de ajutor candidatilor pentru primariile din Parhida si Lugasul de Jos. Nemultumit de starea caminului cultural, Ioan Rus a spus ca daca se enerveaza le trimite o suta de zugravi, sa le jugraveasca caminul... dar nu se enerveaza.

Zahar, rom si drumuri asfaltate
Liberalii au acuzat ieri PSD ca au pus in joc metode neortodoxe de convingere a alegatorilor. La Negresti, judetul Buzau, liderii locali ai PSD au oferit 800 de pachete de zahar, ulei, orez si cate o sticla de rom, precizeaza PNL. In Crizvab, Brasov, drumul principal a fost asfaltat, in regim de urgenta, dupa ce locuitorii au fost "sponsorizati" de Paste cu mici si bere. In Valcea, la Titesti, tarnosirea bisericii a fost amanata cu doua saptamani, pentru ca evenimentul sa fie mai apropae de alegeri, spun liberalii. Din ce bani au fost finantate deplasarile ministrilor si toate celelalte actiuni electorale ale liderilor PSD? Ministrul Serban Mihailescu a refuzat sa spuna, motivand ca nu este problema presei. Replica ministrului este cel putin surprinzatoare intrucat este vorba despre cheltuirea banilor publici.

"Extinderea NATO, adica a ONU"
Campania electorala s-a incheiat joi seara. Totusi, a doua si a treia zi, oameni importanti,  mai mult sau mai putin legati de PSD, au avut o activitate ferventa, acoperind toata tara. Ministrul Serban Mihailescu a venit in Piata Constitutiei, de Ziua Europei, la un cross la care au asistat cateva mii de oameni.
Ziua Europei a fost sarbatorita cu fast si la Ciorogarla, localitatea aleasa pentru ca, potrivit prefectului de Ilfov, acolo este "o stare culturala favorizanta". Picata numai bine in aceasta febra electorala, sarbatorirea Zilei Europei a fost patronata de Bebe Ivanovici, presedintele Consiliului judetean Ilfov. "Este Ziua Independentei, Ziua Europei, a ta cu atat mai mult cu cat de bucuram ca am aflat aseara vestea ca Senatul american a votat extinderea NATO, deci a ONU. Aceasta este o fericire care vine peste alta ca si cum din iarna am sari direct in vara", a spus Bebe Ivanovici, citat de ProTV, vorbind despre semnificatia Zilei de 9 Mai.
In cinstea Zilei Europei, autoritatile locale din Ilfov au organizat un spectacol la care actorul Eusebiu Stefanescu a recitat, aparent fara nici o legatura:"Cu trandafiri de vinilin, noi don juanim grasi si vioi". O "speranta" a muzicii dance, dupa cum a fost numita de organizatorii spectacolului de la Ciorogarla, o tanara, i-a cantat, cu dedicatie pentru "domnu' Bebe": Te visam si te asteptam, chiar de cand nu te cunosteam,, ..., ochii tai ii vedeam mereu....
Intr-o companie si cu un program net diferita, presedintele Ion Iliescu s-a intalnit ,vineri, la Suceava cu printul Charles, cu maestrul Ion Irimescu,  maicute si calugari. Sprijinit in baston, purtand la piept Crucea Ordinului National Steaua Romaniei, primita anterior, maestrul Irimescu l-a asteptat pe seful statului in fata Muzeului Colectiilor de Arta din Falticeni. In vizita in nordul Moldovei, seful statului a decorat-o pe stareta Manastirii Voronet, Irina Dumitrescu cu Ordinul National "pentru Merit" in grad de Cavaler. Seful statului a primit in dar o icoana argintata si o cruce din lemn de la IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO