Politică

Aleşii locali vor avea pensii speciale, a decis Senatul. CCR declarase legea neconstituţională

Aleşii locali vor avea pensii speciale, a decis Senatul....

Autor: Ana Maria Lazăr

21.06.2016, 17:29 168

PNL a anunţat că se opune acestui proiect, deşi de principiu este de acord cu creştea veniturilor aleşilor locali, însă consideră că de acest aspect trebuie să se ocupe următoarele guverne.

"Este clar că primarii lucrează pentru comunităţile pe care le reprezintă şi pentru munca lor încă nu sunt plătiţi la adevarata valoare. Salariul lor e foarte mic în comparaţie cu prestanţa muncii pe care o prestează. Orice guvern care va veni trebuie să aibă prioritate creşterea salariilor primarilor şi aleşilor locali în general. (...) Grupul PNL se opune acordării de pensii speciale oricărei categorii speciale, nu avem nimic cu primarii, însă nu trebuie să existe niciun fel de excepţii", a spus senatorul liberal Octiavian Motoc în timpul dezbaterilor.

Senatorul Nicolae Vlad Popa a spus că membrii Comisiei de constituţionalitate au susţinut un raport care este împotriva unei decizii a CCR, care a decis că proiectul de lege este discriminatoriu.

La rândul său, preşedintele Comisiei de constituţionalitate, Ovidiu Donţu a declarat că a fost analizată în două rânduri şi că textul supus plenului este constituţional, subliniind că raportul a fost adoptat cu majoritate de voturi.

Comisia de constituţionalitate, sesizată pentru a face un raport suplimentar pentru proiectul pensiilor aleşilor locali, a votat marţi cu majoritate de voturi şi cu o abţinere un raport suplimentar prin care susţine raportul anterior. Membrii Comisiei au asumat astfel soluţia Camerei Deputaţilor privind punerea legii în acord cu decizia Curţii Constituţionale.

Astfel, potrivit amendamentelor aprobate, legea intră în vigoare la 1 ianuarie 2017, iar banii vor fi alocaţi de la bugetul local. Pensia de ales local nu se poate cumula cu cea de parlamentar, iar cei care au condamnări cu executare în exercitarea atribuţiilor de ales local- primar, viceprimar, preşedinte de Consiliu judeţean şi vicepreşedinte- nu vor beneficia de această lege.

Curtea Constituţională a admis, la începutul anului, contestaţia Cabinetului Cioloş privind constituţionalitatea legii privind pensiile aleşilor locali. Judecătorii au invocat faptul că nu este indicată sursa de finanţare, dar au arătat şi că actul normativ discriminează între categoriile de aleşi locali, simplii consilieri locali şi judeţeni fiind exceptaţi de la lege.

Senatul este for decizional în cazul acestui proiect de lege.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO