Politică

Ambasadorul Chinei în România: Se fac studii pentru a se începe cât mai curând proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti

Ambasadorul Chinei în România: Se fac studii pentru a...

Autor: Pacala Dana, Vasile Magradean

24.01.2014, 17:20 2188

Ambasadorul Chinei în România, Yuzhen Huo, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, la finalul unei întâlniri cu primarul Emil Boc, că proiectul de construire a hidrocentralei va fi implementat "pas cu pas", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Din punct de vedere economic, vom încuraja în continuare proiectul construirii hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti. Anul trecut a fost semnat un contract de intenţii privind acest proiect de cele două părţi, iar ambele guverne acordă o importanţă deosebită implementării acestui proiect. Acum are loc un proces de discuţii aprofundate, se fac studii pentru a se începe cât mai curând proiectul. În noiembrie 2013, premierul chinez a vizitat România, iar acest proiect constituie un rezultat al vizitei şi acum avem sarcina să implementăm acest proiect. Acest proiect va fi implementat pas cu pas", a spus diplomatul chinez.

Emil Boc a declarat, la rândul său, că proiectul de la Tarniţa-Lăpuşteşti l-a prezentat autorităţilor chineze încă din anul 2011.

"Am discutat cu doamna ambasador despre investiţiile pe care, sperăm, China să le facă în România, şi în special în judeţul Cluj. Este vorba despre proiectul hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti, pe care l-am pus pe masa Guvernului chinez încă din august 2011, iar acum suntem într-o fază destul de avansată, sperăm să se poată concretiza", a afirmat Boc.

Proiectul construirii unei hidrocentrale la Tarniţa-Lăpuşteşti, judeţul Cluj, este estimat la peste un miliard de euro.

Compania de proiect care ar urma să construiscă hidrocentrala Tarniţa, judeţul Cluj, proiect de peste 1,1 miliarde euro, ar putea fi formată, într-o primă fază, din toţi marii producători de energie detinuţi de stat.

"În prima fază, compania de proiect ar urma să fie formată din producătorii de stat. Apoi, printr-o majorare de capital, pachetul majoritar ar urma să revină unor investitori străini", declarau, în noiembrie, pentru MEDIAFAX surse din Departamentul pentru Energie.

Reprezentanţii statului român au avut discuţii cu oficialii companiei Sinohydro din China pentru atragerea în acest proiect.

Cei mai mari producători de energie controlaţi de stat sunt Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi complexurile energetice Hunedoara şi Oltenia.

Ideea construcţiei hidrocentralei de la Tarniţa datează din timpul regimului comunist.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO