Politică

Ambasadorul Franţei în România: „Sunt mereu surprins de amestecul care se face între politic şi presă”

Ambasadorul Franţei  în România: „Sunt mereu...

Autor: Departamentul Politic

12.04.2014, 10:17 434

„Sunt mereu surprins de amestecul care se face în România între politic şi diferite alte puteri, iar presa este astăzi una dintre ele. Poate că nici în acest caz nu înţeleg eu totul, dar cred că şi aici avem de-a face cu un joc pe roluri: există întotdeauna „cel rău” şi pe ”cel bun” şi se încearcă mereu găsirea unui echilibru. Dar, ca să rămân foarte pragmatic şi foarte liberal, ceea ce contează în final este un lucru foarte important: supravieţuirea presei”, a spus Gustin.

El a constatat în presa românească „o supralicitare a actualităţii”, deoarece toată lumea prezintă lucrurile ca o ştire senzaţională, încercând „să îl omoare pe celălalt sau să supravieţuiască mai mult decât celălalt” din cauze economice, ceea ce duce la „o relaţie puţin mai complicată cu politicul”.

„Trăiţi într-o lume concurenţială. Există în România încă un număr foarte mare de publicaţii scrise, există foarte multă presă online, există multe canale tv de ştiri şi sunt surprins de concurenţa care se exprimă printr-o supralicitare a actualităţii, deoarece toată lumea prezintă lucrurile ca o ştire senzaţională. Şi aici această libertate a presei trebuie apreciată prin prisma constrângerilor şi contingenţelor economice. Iar din acest punct de vedere România se află într-un context foarte complicat în care fiecare încearcă să îl omoare pe celălalt sau să supravieţuiască mai mult decât celălalt. Acest lucru duce la o relaţie puţin mai complicată cu politicul. Iar apoi, ultimul lucru, este nevoie de o schimbare a mentalităţilor în ceea ce priveşte rolul pe care trebuie să-l joace jurnaliştii într-o democraţie. Iar acest lucru nu e simplu nici în România, nici altundeva”, a apreciat Gustin.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO