Politică

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti: O cincime din comerţul extern al României este cu Germania

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti: O cincime din...

Autor: Departamentul Corespondenţi

03.03.2017, 14:20 148

Ambasadorul Cord Meier-Klodt a spus, în conferinţa de la presă de la Consulatul German din Sibiu, că firmele care activează în România au oferit locuri de muncă pentru circa 250.000 de oameni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Dacă ne referim la domeniul economic, comerţul dintre Germania şi România reprezintă o cincime din comerţul extern al României, iar o mare parte din această cifră este adusă de economia din această regiune (a Sibiului - n.r.). Companiile germane care activează în România şi a căror cifră este greu de stabilit, au oferit loc de muncă pentru circa 250.000 de oameni. Ceea ce se produce în aceste companii nu mai deţine calitatea de odinioară a unor produse manifacturate prin proceduri simple (...). Între timp, produsele sunt de un înalt grad de tehnologizare, sunt rezultatul unor procese de cercetare şi dezvoltare şi nu sunt vândute sau destinate doar pieţei interne, ci ajung şi la export”, a declarat ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti.

Cord Meier-Klodt a adăugat că economia germană sprijină proiecte fanion, proiecte pilot pe care el le consideră "reţeta secretă a succesului economic al companiilor mici şi mijlocii din Germania”.

"Este vorba, în acest sens, de pregătirea profesională duală, pentru că aceasta are menirea de a-i pregăti pe elevi, pe tineri, în mod direct, în companii. E vorba – dacă vreţi – de un model de joint venture între stat şi companii şi este modelul de succes pe care noi dorim să o sprijinim”, a spus ambasadorul.

Ambasadorul Germaniei a mai spus că, după discuţiile cu oficialităţile locale din Sibiu, a sesizat că priorităţile pe care le-a remarcat aici seamănă foarte mult cu cele pe care le-a întâlnit la Cluj, dar şi la Braşov şi, de fapt, peste tot acolo unde economia germană este implicată în România.

"Se regăsesc aceleaşi priorităţi, proiectele sunt similare şi economia germană contribuie peste tot la acel număr, la acele cifre impresionante expuse. Cred că ceea ce economia îşi doreşte în general este o recunoaştere a propriei contribuţii pe care aceasta o aduce la dezvoltarea prosperităţii în ţară. Şi aşteptările pe care noi le avem faţă de politic se regăsesc şi ele, la rândul lor, în domeniul economic. Este vorba de transparenţă, de predictibilitate, de stabilitatea coordonatelor la nivel economic care stau la baza unor decizii investiţionale. Economia germană, de regulă, nu intenţionează să investească acolo unde – cum se spunea odinioară – faci banul repede, adică unde se câştigă uşor, pentru că unde economia germană investeşte, o face pe termen lung. Ea a demonstrat că ştie să facă faţă unor probleme. Dar are nevoie de transparenţă şi predictibilitate şi este un subiect pe care noi îl repetăm de fiecare dată când avem discuţii”, a mai declarat ambasadorul Cord Meier-Klodt.

În cadrul întânirilor de la Sibiu, ambasadorul a avut întrevederi cu liderii minorităţii germane, dar şi cu primarul Astrid Fodor, cu prefectul Sibiului, Cristian Vasile Roman, dar şi cu reprezentanţii Bisericii Evanghelice, ai Muzeului Naţional Brukenthal şi ai şcolilor cu predare în limba germană din Sibiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO