Politică

Ambasadorul Mihnea Motoc, consilier al preşedintelui Comisiei Europene: Europenii, îngriijoraţi în privinţa ameninţărilor de securitate

Ambasadorul Mihnea Motoc, consilier al preşedintelui...

Autor: Liviu Dadacus, Mediafax

09.02.2018, 17:42 152

„Din ansamblul preocupărilor, al temerilor cetăţenilor europeni, se desprinde o tendinţă foarte clară în ce priveşte ameninţarea de securitate. De câţiva ani buni toate sondajele de opinie realizate la nivelul întregii Uniuni arată că pe primele locuri se situează îngrijorări legate de ameninţările de securitate”, a spus Motoc.

El a adus în discuţie atacurile cibernetice din ultimii ani, menţionând că nicio parte a UE, nicio ţară din UE şi niciun sector de activitate, public sau privat, nu au fost scutite de atacuri cibernetice, pagubele produse fiind însemnate.

Motoc a vorbit, în al doilea rând, despre atacurile teroriste, subliniind însă că UE traversează acum o perioadă de acalmie.

„A trecut ceva timp de la ultimul atac terorist de magnitutidine, dar asta nu înseamnă că suntem la adăpost de ele; nu putem uita că nu trecea practic trimestru fără un asemenea act sângeros”, a subliniat Motoc.

El a vorbit şi despre ameninţările convenţionale, precizând că orice cetăţean percepe nemijlocit un arc de instabilitate conturat în jurul UE – la Est, odată cu modificarea prin forţă a frontierelor în urma anexării ilegale a Crimeeii şi unde există o revenire a ameninţării militare convenţionale în preajma Europei, iar la Sud - instabilitate cronică cu potenţial conflictual ridicat.

Întrebat cine va avea de câştigat într-un război al viitorului - cei care ştiu să ducă războaiele convenţionale sau cei care sunt mai pricepuţi în arta neconvenţională a războiului, Motoc a spus că, din punct de vedere strict juridic şi formal, este aproape imposibil de conceput în contemporaneitate o declaraţie propriu-zisă de război, respectiv constatarea formală a unei stări de război.

„Nu înseamnă că nu vor exista o serie de forme de conflictualitate, o serie de ameninţări ajunse la un prag la care îşi poţi pune întrebarea dacă sunt sau nu acte de război”, a precizat Motoc.

"Cât de masiv şi de destabilizant trebuie să fie un atac cibernetic al cărui caracter deliberat îl poţi demonstra, îl poţi atribui, pentru a putea fi considerat un act de agresiune sau un act de război care să justifice o reacţie pe măsură?", s-a întrebat, retoric, Motoc.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO