Politică

Ambasadorul României la UE: Până la o guvernare comună a Uniunii Europene nu mai sunt decât câţiva paşi

Ambasadorul României la UE: Până la o guvernare comună a Uniunii Europene nu mai sunt decât câţiva paşi

Autor: Iulian Anghel

04.09.2011, 11:48 392

Criza persistentă a determinat doborârea rapidă a multor tabu-uri. Cuvântul de ordine este acum întărirea "guvernanţei" - iar de aici par a nu fi mai mult de câţiva paşi înspre "guvernare" comună - în materie economică, dar şi în alte domenii considerate a fi apanajul strict al statelor, susţine ambasadorul Mihnea Motoc, şef al Reprezentanţei Permanente a României pe lânga Uniunea Europeana.

Ambasadorul crede că, în actuala situaţie, nu mai pot fi făcuţi paşi înapoi, de pildă spre o întărire a rolului statelor membre ale UE şi cu atât mai puţin spre o "diluare" a Uniunii sau la o dispariţie a ei.

"Din criză nu se iese aproape niciodată prin revenirea la modele politice anterioare, de aceea cred ca vom asista la o propensiune logică, tot mai marcată, înspre modele mai ambiţioase, mai aprofundate de construcţie europeană. Alternative de genul celor ce propăvăduiesc, spre exemplu, dezintegrarea zonei euro ca <soluţie> la criza îmi par a se situa la limita responsabilului. Cine se încumetă să evalueze şi mai ales să asume costurile dezinventării euro sau a Uniunii Europene?", întreabă retoric Mihnea Motoc, într-un interviu pentru ZF.

Sigur că replierea spre sine, spre intern, - admite el - este o reacţie imediată previzibilă. Avem destule exemple manifestate în Europa în ultimul timp, dar: "Dacă le punem cap la cap, conchidem că, în final, nimeni nu este mulţumit de aceste reflexe ale termenului scurt, toata lumea pierde în cele din urma.

Modelele politice viitoare nu cred ca vor fi examinate în primul rând prin prisma consacratei tensiuni nationa -federal, nu cred, cu alte cuvinte, că dezbaterea va fi foarte ideologizată, ci ele vor fi impinse ferm în prim plan de realităţile dure ale globalizarii."

Dezbaterea este înca la inceput, dar nu va putea fi evitată, arată Motoc.

"Ideea de State Unite ale Europei lansata în dezbatere recent de presedintele Traian Basescu, este salutară. România, care a operat în două decenii de la regăsirea democratică adaptările esenţiale necesare şi este încă <proaspată> ca <jucător> european, se poate situa, benefic şi credibil, în avangarda acestor reflecţii."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO