Politică

Analiză Mediafax: Ce poate face şi ce nu Antonescu în calitate de preşedinte interimar

Crin Antonescu (Imagine: Narcis Pop/Mediafax Foto)

Autor: Lucia Efrim - Mediafax

04.07.2012, 16:21 3630

Ca preşedinte interimar, Crin Antonescu va păstra mare parte din atribuţiile lui Traian Băsescu, printre acestea fiind şi cele care permit graţierea fostului premier Adrian Năstase, dar şi schimbarea mai rapidă a procurorului şef al DNA, Daniel Morar şi a procurorului general Codruţa Kovesi.

Potrivit Constituţiei, vacanţa funcţiei de Preşedinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcţie, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces. În termen de trei luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de preşedinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Preşedinte.

Articolul 98 al legii fundamentale prevede condiţiile pentru preluarea interimatului funcţiei. "(1) Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor. (2) Atribuţiile prevăzute la articolele 88-90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului", arată textul citat.

Concret, preşedintele interimar - cu siguranţă, Crin Antonescu - nu poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii, nu poate dizolva Parlamentul şi nu poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.

În rest, toate prerogativele vor fi în mâna preşedintelui interimar. Citiţi mai analiza mai departe pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO