Politică

ANI vrea să-i amendeze pe preşedintele Camerei Deputaţilor şi membrii Comisiei juridice

ANI vrea să-i amendeze pe preşedintele Camerei...

Autor: Mediafax

25.10.2016, 14:07 192

ANI a cerut Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor datele de identificare ale membrilor Comisiei juridice şi ale preşedintelui Camerei Deputaţilor precizând că îi sunt necesare în vederea analizării oportunităţii aplicării dispoziţiilor articolului 29 alineatul 3 din Legea nr. 176/2010, potrivit cărora “neaplicarea sancţiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcţiei publice, după caz, atunci când actul de constatare a rămas definitiv, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 de lei la 2.000 de lei, dacă fapta nu constituie infracţiune”, se arată în adresa transmisă Bp al Camerei Deputaţilor.

ANI afirmă că deşi a transmis toate datele necesare privind situaţia celor trei deputaţi încă din lunile aprilie-mai 2016, Comisia juridică a refuzat să ia o decizie.

“(…) din adresa dumneavoastră rezultă că situaţile domnilor deputaţi Urcan Ionaş Florin, Pâşlaru Florin Costin şi Călin Ion se află în procedură la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, deşi solicitările ANI pentru cele trei cazuri au fost transmise la datele de 12. 04.2016, 23.05.2016 şi 26.05.2016”, susţine ANI, motivându-şi demersul.

Menţionăm că, potrivit ANI deputaţii Florin Pâslaru şi Ion Călin au rapoarte de evaluare din care reiese că aceştia au încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Pentru aceştia solicită declanşarea procedurii disciplinare, în conformitate cu Statutul parlamentarului care prevede că în aceste cazuri se aplică sancţiuni de diminuare a indemnizaţiei cu 10%, pe o perioadă de maximum trei luni.

În cazul deputatului Urcan Ionaş Florin, Agenţia Naţionalã de Integritate a solicitat aplicarea sancţiunii disciplinare – încetarea de drept a mandatului de deputat, în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (4) din Legea nr. 96/2006, potrivit cărora „în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. c) şi d) precum şi în cazurile prevăzute la alin. (2) lit. c) şi d), preşedintele Camerei ia act de situaţia de încetare a mandatului de deputat (...) şi supune votului plenului Camerei (...) adoptarea hotărârii prin care se vacantează locul de deputat (...)”.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO