Politică

Anomalia salariilor bugetare: presedintele castiga de doua ori mai putin decat seful paznicilor sai de la SPP. Ce parere aveti?

Anomalia salariilor bugetare: presedintele castiga de doua ori mai putin decat seful paznicilor sai de la SPP
06.09.2009, 18:32 239

Guvernul ar trebui sa transmita astazi Parlamentului proiectul legii salarizarii unitare pe care isi angajeaza raspunderea, insa este putin probabil ca aceasta lege sa rezolve intr-un viitor apropiat discrepanta uriasa intre salariile din institutiile "speciale" - Ministerul de Interne, servicii secrete, diverse agentii,- fata de salariile profesorilor, ale medicilor si chiar ale inaltilor functionari publici cum este cazul presedintelui sau al ministrilor. Presedintele a avut in 2008 un salariu lunar de 6.410 lei, in vreme ce acela care il pazeste - seful Serviciului de Paza si Protectie (SPP) - a avut un salariu mai mult decat dublu, adica 13.750 lei pe luna. Ofiterii debutanti din Ministerul de Interne castiga de patru ori mai mult decat un medic rezident sau un profesor la inceput de cariera. "Este o aberatie sa castige mai bine un paznic sau un sofer decat presedintele. Cu toate acestea, principiul in sine ca exista angajati la stat care castiga mai bine decat presedintele este in regula, cu precizarea ca trebuie explicat de ce se intampla acest lucru", spune George Butunoiu, unul din cei mai cunoscuti consultanti de resurse umane de pe piata. Serviciile secrete au in 2009 un buget total de 500 mil. euro, mai mult decat Ministerul Justitiei si aproape cat Ministerul Mediului. Ministerul de Interne are un buget de 2,3 miliarde de euro, din care cheltuielile cu salariile reprezinta 1,4 miliarde de euro, adica 61%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO