Politică

Antonescu: Am dedicat 95% din şedinţa USL chestiunilor economice. Nu putem reduce CAS, dar rămâne în atenţia noastră. Vrem să-i atragem pe românii care au stat mai mulţi ani în străinătate şi vor să investească aici

Antonescu: Am dedicat 95% din şedinţa USL chestiunilor...

Autor: Iulian Anghel

09.04.2013, 20:35 215

„În primul rând că în programul de guvernare al Uniunii Social Liberale există anunţate şi angajate o serie de măsuri, dar multe dintre ele au un orizont de timp până în 2016, pe parcursul întregului ciclu electoral. Deci neîntârziat noi nu le putem aplica. Nu putem neîntârziat, de exemplu, să trecem la scăderea CAS, ceea ce ar fi foarte important. Ea rămâne, însă, un obiectiv şi va fi aplicată cât de curând se va putea”, a explicat în această seară preşedintele PNL Crin Antonescu şi copreşedinte al USL întrebat fiind ce s-a discutat în şedinţa Uniunii Social Liberale, despre care a spus că s-a concentrat în proporţie de 95% asupra chestiunilor ecoomice.

Întrebat ce măsuri s-ar putea lua pentru mediul economic într-o perioada imediat următoare. Crin Antonescu a afirmat: „Există măsuri care pot să fie luate în sprijinul întreprinderilor mici şi mijlocii pentru a stimula angajările şi creările de locuri de muncă cu un număr mic pentru fiecare întreprinderile, dar care ar face o sumă semnificativă.”

Mai sunt în discuţie, a spus Antonescu, măsuri de atragere a românilor care mai mulţi ani de zile au stat în străinătate şi care dispunând de sume modice, ar putea reveni în ţară stimulaţi de anumite măsuri pentru a deschide astfel de întreprinderi mici şi mijlocii şi ar crea astfel de locuri de muncă.

„Dar nu vreau să intru mai mult în detaliu pentru că în momentul în care aceste măsuri vor fi definitivate, este normal să vă fie anunţate de către reprezentanţii Guvernului, de către primul ministru, de către ministrul Finanţelor. Dar le discutăm şi posibilităţi există.”

Antonescu a spus însă că PNL se opune categoric intenţiei premierului de a impozita suplimentar, cu 10%, salariile bugetare mai mari de 1.000 de euro.

„Partidul Naţional Liberal se opune categoric oricărei supra-impozitări sau creşteri de fiscalitate şi datorită ataşamentului său la principiul cotei unice, şi mai ales pentru că unul din angajamentele majore ale Uniunii Social Liberale, la care ţinem toţi în aceeaşi măsură, liberali sau social-democraţi, este acela că nu vor creşte taxele şi impozitele. În această privinţă, poziţiile sunt clare şi, repet, soluţiile nu pot veni nici pentru rectificarea bugetară, nici pentru toate celelalte nevoi publice foarte mari, ce-i drept, dar nu pot veni din sume care nu sunt semnificative şi care s-ar obţine dintr-o taxare a veniturilor mai mari de 1.000 de euro şi aşa mai departe. Şi în plan simbolic, dar şi în plan practic nu putem să acceptăm o asemenea formulă pentru că, repet, nu rezolvă – pe de o parte încalcă angajamentele electorale, pe de altă parte nu rezolvă problema bugetară. Trebuie luate măsuri de fond, care să poată stimula cu adevărat apariţia locurilor de muncă şi, implicit, încasările la buget.”
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO