Politică

Un nou avertisment al Comisiei Europene: Politica fiscală expansionistă majorează puternic deficitul fiscal şi datoria publică. Creşterea economică, bazată pe consum, rămâne robustă, de 4,4% în 2017 şi 3,7% în 2018

Un nou avertisment al Comisiei Europene: Politica...

Autor: Iulian Anghel

22.02.2017, 17:09 518

Procesul de consolidare fiscală început în 2009 care a condus, în 2014 şi 2015, la atingerea obiectivului pe termen mediu (MTO) a fost abandonat în România în favoarea unei politici fiscale expansioniste ce va avea drept consecinţă creşterea deficitului fiscal şi a datoriei publice, susţine raportul de ţară pentru România, elaborat de Comisia Europeană în cadrul semestrului european.

Obiectivul structural pe termen mediu – aprobat în legislaţia internă şi de România - prevede că o ţară nu poate depăşi un deficit structural de 0,5% din PIB, dacă are o datorie publică mai mare de 60% din PIB sau un deficit structural de 1% din PIB, dacă are o datorie de sub 60% din PIB, cazul României. România s-a încadrat în MTO în 2014 şi 2015, după care a abandonat această ţintă. Nefiind membră a zonei euro, România nu poate fi sancţionată pentru abaterea de la MTO, o eventuală sancţiune din parte Comisiei putând fi aplicată, dacă ţara depăşeşte deficitul bugetar de 3% din PIB.

Potrivit documentului citat, publicat astăzi, politica fiscală a guvernului român a redevenit prociclică (relaxări fiscale pe fond de creştere economică susţinută). Iar reducerea taxelor şi majorarea cheltuielilor publice deteriorează deficitul public care va ajunge de la 2,8% din PIB, în 2016, la 3,6% din PIB, în 2017, şi 3,9% din PIB, în 2018. Deficitul structural de 1% din PIB în care ar trebui să se încadreze România pentru a respecta MTO va ajunge anul acesta la 4% din PIB. Ca urmare, datoria ţării va creşte substanţial, dar va rămâne la sub 60% din PIB, potrivit Comisiei.

Documentul citat susţine că structura sistemului de taxe din România este favorabilă creşterii economice, dar observă că evaziunea fiscală şi munca rămâne ridicate (15-20% din PIB).

Comisia crede că România a făcut progrese limitate în aplicarea recomadărilor de ţară, elaborare anul trecut, în urma precedentului raport. Sunt, prin urmare, progrese limitate în privinţa stabilităţii financiare, a colectării de taxe şi a credibilităţii instituţiilor. Progrese puţin mai vizibile au fost făcute în privinţa educaţiei, a pensiilor, a locurilor de muncă, a sănătăţii şi a administraţiei publice.

Comisia a publicat ieri rapoartele de ţară pentru ţările membre ale UE care prezintă evoluţia lor individuală din ultimul an. Un set de recomandări urmează să fie făcut în primăvară, separat, pentru fiecare membru.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO