Politică

Avertisment de la PNL: Guvernul Dăncilă se pregăteşte să transfere peste 800 milioane euro de la Ministerul Fondurilor Europene la Ministerul Dezvoltării

Avertisment de la PNL: Guvernul Dăncilă se pregăteşte...

Autor: Ana Petrescu, Mediafax

14.05.2018, 15:20 938

"O acţiune nocivă pentru absorbţia de fonduri europene este nepotismul practicat de PSD în Guvernul actual, şi anume o ordonanţă de guvern pe care o pregăteşte doamna Dăncilă prin care să transfere 858 milioane de euro de la Ministerul Fondurilor Europene la domnul vicepremier Paul Stănescu. Cu alte cuvinte, consideră că banii europeni sunt un instrument care le aparţine, respectiv sunt banii proprii pe care îi dă Dragnea cui doreşte domnia sa să-i gestioneze sau să-i împartă iarăşi cui doreşte premierul din umbră, Liviu Dragnea. Acest lucru trebuie imediat oprit", a declarat Petru Luhan într-o conferinţă de presă la Parlament.

"Ne stau 43 de miliarde de euro pe masă la Bruxelles. Or, incompetenţa actualului Guvern face ca aceşti bani să nu fie injectaţi în economia românească", a adăugat liberalul.

Acesta a adăugat că Executivul nu a înaintat proiecte de infrastructură, fiind în urmă şi cu studiile de fezabilitate.

"Cerem să oprească orice acţiune cu caracter de nepotism şi să se focuseze pe proiectele prioritare. În momentul de faţă există bani europeni pentru şcoli, grădiniţe, creşe, unde nu s-au depus proiecte. Sunt bani pentru spitale, peste 100 de milione de euro pe care nu îi accesează nimeni. Nu s-au înaintat proiecte şi sunt în urmă cu studiile de fezabilitate, din cauza incompetenţei Guvernului", a completat Petru Luhan.

Comisarul european, Corina Creţu, i-a transmis, pe 25 aprilie, premierului Viorica Dăncilă, miniştrilor Lucian Şova şi Rovana Plumb, o scrisoare în care îşi exprima îngrijorarea cu privire la riscul dezangajării fondurilor UE, potrivit documentului prezentat, luni, de PNL. Creţu atrage atenţia că până în prezent doar patru noi mari proiecte majore pentru sectorul feroviar au fost depuse în intervalul 2014-2018, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la faza incipientă în care se află proiectele. Comisarul european mai precizează că această cauză ţara noastră riscă "dezangajări imediate".

În lumina celor relevate în scrisoarea Corinei Creţu către Executiv, liberalii au anunţat că solicită demisia imediată a premierului Dăncilă şi a celor doi miniştri, Lucian Şova şi Rovana Plumb.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO