Politică

Băsescu a cerut în Parlament adoptarea euro. Întrebarea este dacă economia românească este pregătită pentru acest şoc

Băsescu a cerut în Parlament adoptarea euro....

Autor: Cristian Hostiuc

12.03.2013, 15:21 2544

Preşedintele Traian Băsescu, în discursul susţinut marţi în faţa Parlamentului, a afirmat că "este esenţial pentru România să adopte euro în umrătorii 3-4 ani".

România trebuia să adopte euro în 2015 dar criza a dat peste cap toate planurile. Guvernul, împreună cu BNR, nu a înaintat încă o nouă dată de adoptare a monedei unice europene.

Totuşi, noua dată vehiculată pentru adoptarea euro de către România este 2019.

Adoptarea euro înseamnă îndeplinirea unor condiţii macroeconomice, legate de inflaţie, dobânzi şi deficit bugetar. Pentru ţările cu o economie mai slabă, adoptarea euro este o sinucidere economică, aşa cum a fost pentru Grecia, Portugalia sau chiar Italia şi Spania.

Euro a fost adoptată în anul 1999, ca monedă scriptică iar în circulaţie a intrat în 2002. Germania este ţara care a câştigat cel mai mult din adoptarea monedei unice europene. Existând o singură monedă unică, celelalte ţări europene nu şi-au putut folosi monedele naţionale ca înainte pentru a opri importurile de produse nemţeşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO