Politică

Băsescu a declarat că nu îi place în activitatea Guvernului că se "continuă a se fura prin lege", ca pe vremea Guvernului Năstase

Băsescu a declarat că nu îi place în activitatea...

Autor: Marius Fratila

05.07.2013, 10:42 138

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu îi place în activitatea Guvernului că se "continuă a se fura prin lege", ca pe vremea Guvernului Năstase, dând ca exemplu memorandumul cu Rompetrol şi transferul terenului institutului de cercetare agricolă din Insula Mare a Brăilei către CJ Brăila.

"Sunt lucruri pe care nu sunt dispus să le tolerez pentru că nu fac parte din acordul de coabitare. Eu nu spun că a făcut furtul premierul Victor Ponta, dar a fost păcălit de destui", a spus Băsescu, la Digi 24.

El a spus că pentru ca Adrian Năstase să fie primit la Casa Albă a fost semnat, prin lege, contractul "păgubos" cu Bechtel.

Băsescu a subliniat că Năstase a fost "atât de laş" încât nu a vrut să semneze singur contractul, şi atunci actul a fost trecut prin Parlament, devenind lege.

"Adrian Năstase, ca să fie primit la Casa Albă, a semnat cu Bechtel. Şi a fost laş ca să nu recunoască", a spus Băsescu.

În acest context, el a amintit şi despre privatizarea Petrom. "Petrom cum s-a privatizat? Prin lege. Pentru că nimeni să nu-l poată întreba pe Adrian Năstae «Cum ai dat resursele pe 30 de ani, măi omule?». Dar a construit o relaţie foarte bună cu socialiştii austrieci. Am cumpărat fregatele şi ne-am întâlnit cu Tony Blair", a spus Băsescu.

El a menţionat că acest "furt" prin lege continuă, el dând ca exemplu memorandumul cu Rompetrol şi transferul terenului institutului de cercetare agricolă din Insula Mare a Brăilei către CJ Brăila.

Legat de memorandumul Rompetrol, Băsescu a spus că este "apă de ploaie".

"Am făcut (premierul Ponta, n.r.) un aranjament cu Rompetrol, şi în loc să ne dea 580 de milioane de dolari, ne dă numai 200 de milioane, şi imediat m-am putut întâlni cu preşedintele kazah să-i raportez că am rezolvat problema Rompetrol. Păi, nu este în regulă. Eu m-am întâlnit cu preşedintele kazah acum doi ani şi am fost extrem de ferm în a-i spune că trebuie să ne plătească 580 de milioane de dolari! S-a dus, azi, premierul şi a spus «Frate, am rezolvat-o mai ieftin în Kazahstan»", a afirmat Băsescu.

El a argumentat că este "apă de ploaie" şi "fără nicio garanţie" angajamentul din memorandum privind crearea unui fond de investiţii de 1 miliard de dolari, la care kazahii să participe cu 800 de milioane, iar statul român cu 200 de milioane.

"N-am intrat în analiza memorandumului, care spune la un moment dat «Dar împreună statul român şi Rompetrol vor face un fond de un miliard» - fără nicio garanţie în memorandum. Deci apă de ploaie. Aşa cum nu se dau banii de la 200 de milioane la 580, de ce aş crede că vor veni kazahii cu 800 de milioane, să-i pună într-un fond de dezvoltare la care vine statul român cu 200 de milioane? O copilărie", a spus Băsescu.

Referindu-se la subiectul legat de transferul terenului institutului de cercetare agricolă din Insula Mare a Brăilei către CJ Brăila, preşedintele a menţionat că în câţiva ani acel teren va fi trecut în domeniul privat.

Băsescu a ironizat scopul invocat pentru transferul terenului, menţionând că cei de la Consiliul Judeţean vor putea fi văzuţi făcând cercetare agricolă pe acel pământ.

"A fost transferat teren din Insula Mare a Brăilei la Consiliul Judeţean Brăila. Peste un an, doi, o să-l treacă din domeniu şi cu obligaţia să facă cercetare. Deci o să vedeţi consilierii Consiliului Judeţean Brăila cum fac cercetare, să ne dea nouă seminţe să punem în agricultură, şi rezultatul va fi că peste un an, doi, când se uită de poveste, va fi trecut în domeniul privat, tot cu sprijinul Guvernului, prin hotărâri ale Consiliului judeţean, după care va fi dat în contul unor eventuale despăgubiri, sau dat clientelei politice. Cred că ăsta este obiectivul, mai ales că, de la 1 ianuarie 2014, preţurile pământurilor în România cresc. Şi nu e orice pământ, e pământ al Academiei Agricole", a afirmat preşedintele.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat că, în şedinţa de săptămâna trecută, ultima în care puteau fi emise ordonanţe de urgenţă înaintea vacanţei parlamentare, Guvernul a decis ca o suprafaţă de 2.815 hectare, inclusiv sistemul de irigaţii şi desecări, să fie transferată din domeniul public al statului şi administrarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti"-staţiunea de cercetare-dezvoltare agricolă Brăila în domeniul public al judeţului şi administrarea Consiliului Judeţean Brăila.

Luni, preşedintele Traian Băsescu a spus că îi este teamă că printr-o ordonanţă s-au mutat iarăşi "vreo 2.000-2.500 de hectare" de teren al institutelor de cercetare, iar în acest caz va întoarce de la promulgare în Parlament legea de aprobare a acestei ordonanţe.

În şedinţa de joi a Guvernului, premierul Ponta i-a spus ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, ca atunci când este criticat pentru activitatea de la minister, indiferent de funcţia celui care îl critică, să se gândească la sponsorii acestor politicieni şi să taie contractele sponsorilor prin care se" căpuşează" agricultura.

"Domnul ministru, nu vă uitaţi la ce zic oamenii politici, indiferent de cât de înaltă este funcţia lor, care sunt prieteni cu tot felul de şmecheri şi de afacerişti din agricultură, faceţi ordine în continuare. Înţeleg că tot călcăm pe muşuroaie: ne-am uitat la marea societate de cercetare de la Brăila, care era toată căpuşată şi toată şmecherită din 2009, 2010, 2011. Deci, când vă critică cineva, gândiţi-vă cine îi sunt prietenii şi sponsorii politici şi mergeţi mai departe, aveţi tot spijinul meu în acest sens. Nu mă interesează sponsorii altor oameni politici, tăiaţi-le toate contractele prin care căpuşau statul în agricultură şi folosiţi noul sistem care, iată, începe să aducă beneficii", a declarat Ponta la începutul şedinţei de Guvern.

În intervalul menţionat de premier, la conducerea Ministerului Agriculturii s-au succedat, printre alţii, Ilie Sârbu (PSD), Mihail Dumitru şi Valeriu Tabără (PDL).

În cazul memorandumului aprobat de Guvern cu Rompetrol, preşedintele Băsescu a solicitat Parlamentului reexaminarea legii privind aprobarea acestui document, în sensul respingerii acestei legi.

În scrisoarea privind reexaminarea trimisă de şeful statului către Vasile Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, prin care solicită respingerea acestei legi, se arată că cele două părţi semnatare îşi asumă un angajament de cumpărare din partea The Rompetrol Group N.V. a unui pachet minoritar de acţiuni reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare S.A., deţinut în prezent de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) în schimbul a 200 de milioane dolari SUA.

"Ca o premisă a implementării tranzacţiei mai-sus amintite, OPSPI va face demersuri utile şi necesare pentru ca toate procesele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi măsurile administrative iniţiate împotriva S.C. «Rompetrol Rafinare» - S.A. să înceteze. De asemenea, cele două părţi stabilesc constituirea unui fond de investiţii kazah-român, sub forma unei societăţi cu structura acţionariatului 80% The Rompetrol Group şi 20% statul român, care va investi în proiecte din domeniul energetic. Aşadar, legea supusă reexaminării are un caracter individual, ea fiind concepută nu pentru aplicarea ei la un număr nedeterminat de cazuri concrete, ci într-un singur caz prestabilit expres, pentru realizarea tranzacţiei cu The Rompetrol Group N.V., o societate cu sediul în Strawinskylaan 807, Amsterdam, Olanda. Această soluţie legislativă nu reglementează o relaţie socială generală, ci o prealabilă înţelegere, adică un acord de voinţă între The Rompetrol Group N.V. şi Guvern", argumentează preşedintele Băsescu în cererea de reexaminare.

De asemenea, şeful statului arată în cerere că "în situaţia de faţă, stingerea litigiilor respective se putea realiza pe calea unei tranzacţii între Ministerul Finanţelor Publice şi The Rompetrol Group N.V., printr-o hotărâre adoptată de Guvern, potrivit competenţei sale de administrare a proprietăţii statului".

"Totuşi, Guvernul a ales calea unei iniţiative legislative, pe care a depus-o în Parlament. În urma adoptării de către Parlament a proiectului de lege amintit, puterea legislativă a încălcat dispoziţiile Articolului 1 alineatul (4) din Constituţia României, deoarece şi-a arogat competenţa de legiferare, cu încălcarea principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat", mai afirmă preşedintele Băsescu în cerere.

Curtea Constituţională (CC) a respins săptămâna trecută cu majoritate de voturi, obiecţia de necunostituţionalitate asupra legii privind aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi Rompetrol, formulată de opoziţie. Obiecţia de neconstituţionalitate formulată de 80 deputaţi a fost respinsă pe motiv că este neîntemeiată.

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, în 21 mai, cu 233 de voturi "pentru", 63 de voturi "împotrivă" şi 26 de abţineri, proiectul de lege privind memorandumul încheiat între statul român şi grupul Rompetrol.

Deputaţii PPDD şi PDL au anunţat atunci că au votat împotriva acestui memorandum, întrucât consideră că va aduce prejudicii statului român.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, declara, în 9 mai, că dacă Parlamentul nu este de acord cu prevederile memorandumului pentru Rompetrol toate înţelegerile vor fi anulate şi se va merge pe formula "ori totul ori nimic" şi susţinea că statul ar fi fructificat orice altă şansă de a obţine mai mulţi bani.

Guvernul a anunţat că statul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), iar 25 milioane dolari din suma totală reprezintă prima convenită pentru dobândirea de către grupul Rompetrol a majorităţii absolute de vot la Rompetrol Rafinare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO