Politică

Băsescu: Ar fi corect ca "cineva" să plătească în faţa instanţei pentru deciziile politice şi legile date cu ocazia puciului din 2012

Băsescu: Ar fi corect ca "cineva" să plătească în...

Autor: Marius Fratila

05.07.2013, 10:46 128

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Digi 24, că va trebui ca "cineva" să-şi asume responsabilitatea juridică pentru "puciul" din 2012, menţionând că ar fi corect ca "cineva" să plătească în faţa instanţei pentru deciziile politice şi legile date cu acea ocazie.

"Responsabilitatea politică nu a fost măsurată, dar probabil cineva va trebuie să îşi asume responsabilitatea juridică, pentru că şi acum România plăteşte costuri uriaşe pentru lovitura de stat din vara trecută", a spus Băsescu.

El a spus că declaraţia premierului privind recensământul şi validarea referendumului de anul trecut nu afectează pactul de coabitare.

"Nu, pactul de coabitare are teme precise, ceea ce nu ne opreşte să ne exprimăm punctele de vedere. Eu vă subliniez încă o dată punctul meu de vedere. Anul trecut pe vremea asta ne aflam într-un plin proces al unui puci parlamentar, care nu a putut fi finalizat, dar majoritatea instituţiilor au fost afectate", a spus preşedintele.

El a spus că ar fi corect ca cineva să răspundă în faţa instanţelor.

"Politicienii nu plătesc pentru acţiunea lor când îşi discreditează ţara pentru o perioadă lungă de timp. Deci corect ar fi ca cineva să plătească în faţa instituţiilor statului pentru actele semnate, pentru deciziile care au afectat ţara", a spus şeful statului.

El a susţinut că "cineva" trebuie să plătească în faţa instanţei.

"Deci corect ar fi ca cineva să plătească în faţa instanţei pentru deciziile politice şi pentru actele normative emise, semnate, susţinute şi care au blocat funcţionarea instituţiilor statului. Eu spun ce ar fi corect azi, la un an de la lovitura de stat din 2012", a spus Băsescu.

De asemenea, el a arătat că electoratul nu este stabilit după datele INS privind recensământul, ci de către Evidenţa Populaţiei şi primării, care actualizează listele electorale.

Totodată, preşedintele a arătat că el este convins că sunt peste 18 milioane de electori cetăţeni români, având în vedere şi pe cei 3,5 milioane care sunt plecaţi în afara ţării.

"Avem 3,5 milioane de cetăţeni în Italia şi Spania, dar INS-ul a recenzat numai 750.000 (...)Părerea mea este că oricât s-ar verifica listele, suntem peste 18 milioane de electori, cu tot cei care se află în străinătate la muncă", a mai spus preşedintele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO