Politică

Băsescu: Avem o problemă majoră de credibilitate în UE: miniştrii cu dosare, plagiatul lui Ponta

Băsescu: Avem o problemă majoră de credibilitate în UE: miniştrii cu dosare, plagiatul lui Ponta

Autor: Andi Manciu

15.02.2013, 11:00 233

"Avem probleme de credibilitate majore, deci sunt la limita la care nu mai avem dreptul la paşi greşiţi şi trebuie să intrăm într-un proces de recuperare (...) Eu sper să se întâmple în perioda următoare. Vom avea un test în 2014, când după alegerile pentru Parlamentul European se formează o nouă Comisie Europeană", a susţinut Traian Băsescu, la B1 Tv, întrebat despre declaraţiile consilierilor Lăzăroiu şi Diaconescu despre pericolul la adresa statului de drept.

Şeful statului a apreciat faptul că portofoliul pe Agricultură deţinut de Dacian Cioloş a fost obţinut datorită credibilităţii de care se bucura România în spaţiul european.

"Ne vom măsura credibilitatea văzând ce comisar va...eu aş începe de pe acum bătălia să-mi menţin portofoliul, spre exemplu. Dar vom vedea atunci cât suntem de credibili", a mai explicat Băsescu.

El a admis faptul că din problema credibilităţii face parte inclusiv chestiunea miniştrilor "cu probleme" semnalaţi în raportul MCV, însă a precizat că nu poate interveni în această chestiune deoarece nu este menţionată în pactul de colaborare instituţională cu premierul.

"Aici decizia este mai mult politică, mai mult la USL. Sunt convins că Victor Ponta înţelege cât de important este să nu ai acest timp de probleme în Guvern", a susţinut şeful statului.

În acest context, Traian Băsescu a readus în discuţie suspiciunea de plagiat în cazul lui Victor Ponta, după ce a dat mai multe exemple de miniştri şi oficiali din Germania şi Ungaria care au părăsit funcţiile.

"Victor Ponta are el însuşi o problemă în interiorul coaliţiei, că spune «Dar tu?». Aici e problema, pe de o parte. Pe de altă parte, chiar dacă Victor Ponta înţelege, pentru că nu stă Barroso de chestia de plagiat, e o chestiune care se rezolvă la nivel naţional şi cu tente de credibilitate la nivel european (...) Barroso nu este interesat de aspectul acesta cu certitudine, e o problemă a noastră naţională, însă este clar că de plagiat nu e interesat Barroso, însă de faptul că avem un ministru care are dosarul în instanţă (...) asta e greu de tolerat, numirea. Ce ţine de decizie politică, nu de decizia electoratului", a mai susţinut Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO