Politică

Băsescu, despre votul în cazul Chiţoiu: Se confirmă că Guvernul Ponta este un guvern corupt

Băsescu, despre votul în cazul Chiţoiu: Se confirmă...

Autor: Cristian Fierbinţeanu

11.03.2014, 19:39 392

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că prin votul din Parlament în cazul fostului ministru liberal al Finanţelor Daniel Chiţoiu se confirmă că Guvernul Ponta este unul corupt, menţionând că majoritatea a refuzat iar să lase justiţia liberă.

El a făcut o declaraţie despre "noul episod din Parlamentul României", menţionând că prin votul în cazul Chiţoiu "majoritatea parlamentară a refuzat azi din nou să lase justiţia liberă în condiţiile în care Parlamentul României este acuzat în raportul UE care vizează actele de corupţie".

"Noul episdod, cel legat de fostul ministru al Finanţelor, domnul Chiţoiu, este o confirmare că ceea ce s-a înscris în raportul MCV, dar şi în cel cu privire la corupţia din UE este adevărat", a spus şeful statului.

Potrivit lui Băsescu, se confirmă că Guvernul Ponta este unul corupt.

"Facem eforturi uriaşe să deschidem porţile Schengen, pentru populaţie. Parlamentarilor din majoritatea parlamentară nu le pasă", a spus Băsescu.

Camera Deputaţilor a respins, marţi, prin vot secret, cererea privind încuviinţarea urmăririi penale a lui Daniel Chiţoiu.

Au votat împotriva solicitării de începere a urmării penale 248 de deputaţi, iar în favoarea cererii s-au înregistrat 108 voturi. De asemenea, trei voturi au fost anulate.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să solicite Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a lui Daniel Chiţoiu, în dosarul "Carpatica", pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care a fost ministru al Finanţelor. Procurorul general, Tiberiu Niţu, a înaintat Camerei referatul DNA privind cererea de aviz pentru urmărirea penală a lui Chiţoiu.

Din probele administrate de procurori a rezultat că, în calitate de ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu a iniţiat proiectul de ordonanţă de urgenţă care reducea numărul membrilor consiliului şi prevedea noi cerinţe legate de calificările profesionale minime, fiind introdusă condiţia experienţei profesionale de minimum nouă ani de la data absolvirii studiilor.

În referatul procurorilor se mai arată că, prin faptele descrise, au fost aduse vătămări atât intereselor Guvernului şi ASF, instituţii cu rol esenţial în garantarea respectării legii şi a principiului transparenţei instituţionale şi care ar trebui să acţioneze exclusiv în interesul public, cât şi lui Daniel George Tudor, vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, care a fost nevoit să demisioneze din funcţia ocupată.

"În acelaşi timp, grupul infracţional care viza protejarea intereselor SC Carpatica Asig SA ar fi obţinut un folos nepatrimonial prin adoptarea acestui act normativ, constând în posibilitatea de a influenţa deciziile autorităţii de supraveghere şi control", potrivit procurorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO