Politică

Basescu drege busuiocul: Guvernul e bun, economia nu va intra in derapaj

Basescu drege busuiocul: Guvernul e bun, economia nu va intra in derapaj
18.06.2009, 00:00 36

Seful statului a spus intr-un interviu la B1TV ca Guvernul are "stangacii", dar este unul "bun", si ca nu il va schimba din functie pe Emil Boc atata vreme cat va fi seful statului. Pe de alta parte, Basescu a reiterat ca econo

mia stagneaza si a sustinut ca nimeni nu a putut sa faca prognoze corecte despre evolutia ei. Seful statului a criticat si situatia de invatamant si a vorbit despre candidatura fiicei sale Elena la Parlamentul European, afirmand ca a rugat-o sa nu candideze.

 
"Guvernul are unele stangacii de comunicare"
Presedintele sustine ca Guvernul face fata crizei economice, "desi are unele stangacii de comunicare". Totusi, potrivit sefului statului, evolutiile economice din luna mai "confirma ca nu avem multe motive de bucurie". Basescu a dat asigurari ca economia Romaniei nu va ajunge la derapaj necontrolat, de scadere a PIB cu 12-16%, ca in alte tari. Referitor la reactiile virulente ale PSD fata de participarea sa la sedinta de Guvern de duminica, Basescu a spus ca, daca s-a ajuns ca premierul sa trebuiasca sa ceara aprobare de la Marian Vanghelie ca sa-l invite pe seful statului la sedinta de Guvern, aceasta inseamna "derapaj puternic" din punctul de vedere al logicii politice si institutionale.
 
"Vantu a dat un tun pe ultima suta de metri a guvernarii Tariceanu"
Traian Basescu a mai sustinut in interviul de la B1TV ca omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, proprietarul trustului de presa Realitatea Catavencu, a dat "un tun", pe ultima suta de metri a guvernarii Tariceanu, cu o rambursare ilegala de TVA, in valoare de aproximativ 60 de milioane de euro, pe care i-ar fi redirectionat catre companiile media pe care le detine.
Intrebat daca este dovedita a fi ilegala rambursarea de TVA, Basescu a raspuns: "Ca-i ilegala e dovedita". "Ce n-o sa gasiti, cum nu ati gasit nici la Ana Maria Vlas, nici la... ca Vantu nu pune semnaturi de unde ia banii si intra in puscarie Ana Maria Vlas pentru FNI si FNA. Aici, probabil, altii vor merge in fata procurorilor, nu domnul Vantu", a spus presedintele.
Basescu a spus ca cel care l-a ajutat pe omul de afaceri in legatura cu rambursarea de TVA ar fi "un nemernic" de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Omul de afaceri nu au comentat pana la inchiderea editiei. Daniel Chitoiu, seful ANAF la acea vreme, nu a putut fi contactat.
 
"Il respect pe Adrian Nastase ca fost premier"
Presedintele a mai spus ca la Bruxelles se apreciaza ca Parlamentul se amesteca in treburile justitiei atunci cand blocheaza anchetarea unui membru al sau, mentionand ca nu el i-a facut dosare fostului premier Adrian Nastase, replicand astfel liderului PSD care l-a acuzat ca el e cel care i-a instigat pe procurorii DNA sa-i faca dosare. Potrivit presedintelui, la Bruxelles aprecierea este ca, atunci cand Parlamentul blocheaza anchete. "La noi este o gresita interpretare a imunitatii. Nu am nimic cu Adrian Nastase, nu eu i-am trimis dosarele, nu ma intereseaza persoana lui. Pentru mine este un om ca oricare, cu problemele lui, cu bucuriile lui, cu familia lui, cu tot respectul care se cuvine unui fost prim-ministru al Romaniei, unui om politic important", a continuat el.
 
"I-am cerut Elenei sa nu candideze"
Seful statului a declarat ca a convins-o pe fiica sa Elena Basescu sa nu candideze la locale si legislative pentru ca "nu poti sa cobori de pe podium in Parlament", iar inaintea euroalegerilor i-a spus ca daca va candida pe listele PD-L, formatiunea va fi numita, in campanie, "partidul - succesuri". "Eu ambelor fete le-am spus 'Fetele tatii, vedeti cum e in politica: se arunca cu vorbe urate, se minte, te murdareste oricine, vreti asa ceva?' Cea mare n-a vrut, n-a acceptat tipul asta de viata si de cariera. Cea mica a vrut, a vrut cu o tarie care pe mine m-a surprins, m-a socat, daca vreti."
 
"Am o relatie exceptionala cu guvernatorul BNR"
Traian Basescu sustine ca are o relatie exceptionala cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei Mugur Isarescu, dupa ce duminica trecuta a acuzat BNR ca a facut prognoze prea optimiste despre evolutia economiei. "Am o relatie exceptionala cu guvernatorul Mugur Isarescu", a afirmat Basescu la B1TV. "Trebuie sa fim foarte corecti toti. Toti am avut evaluari gresite. Pornind de la Statistica, de la Comitetul National de Prognoza, si eu si el am iesit si le-am spus public. Dupa ce am vazut prognoza, m-am consultat cu el. Am ajuns la concluzia ca nu sunt eu analistul neamului", a afirmat seful statului. El a explicat ca a avut "o tresarire de inima" in aprilie, cand a vazut ca s-au indreptat niste parametri, dar ca luna mai nu-i mai da aceasta speranta. Basescu a mai spus ca nu a pronuntat numele guvernatorului atunci cand a criticat BNR, iar ca speculatiile din presa privind un atac personal sunt manipulari. Isarescu, care este guvernator al BNR din septembrie 1990, a anuntat recent ca intentioneaza sa candideze pentru un nou mandat in fruntea Bancii Nationale, in toamna. Sefia BNR este rezultatul unor negocieri intre partidele parlamentare, iar propunerile partidelor sunt validate in plenul Legislativului.
 
Geoana: declaratiile lui Basescu accentueaza criza
Presedintele PSD Mircea Geoana a reactionat ieri la declaratiile lui Basescu, afirmand ca fiecare aparitie si declaratie publica a sefului statului arata un anumit grad de disperare politica. De asemenea, spune Geoana, fiecare declaratie pe care o face presedintele Traian Basescu adanceste criza. "Creeaza un sentiment de panica, creeaza un sentiment de instabilitate politica si este clar ca acum (Basescu - n.r.) a inceput sa se razboiasca cu oricine altcineva decat cu criza", a spus liderul PSD. Geoana i-a recomandat presedintelui "mai multa retinere" in aparitiile publice si concentrarea remarcilor catre solutii de depasire a crizei.
 
Ministrul Educatiei si sindicatele resping acuzatiile
Ministrul educatiei Ecaterina Andronescu a spus ca nu vrea sa intre in polemica cu Traian Basescu pentru ca a facut afirmatii incorecte si rau-voitoare, ca nu vrea sa lege reforma de alegerile prezidentiale si ca presedintele ar vrea sa impuna un proiect nediscutat cu nimeni.
Andronescu a subliniat ca nu a depus pana in prezent niciun document, nicio propunere a Ministerului Educatiei privind proiectele de legi pentru invatamant, pentru ca ar dori ca toate acestea sa se regaseasca intr-un cod al educatiei. De asemenea, Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a spus ca federatia pe care o conduce este, in orice moment, dispusa sa finalizeze pachetul de legi privind reforma in Educatie, dar ca este de datoria Guvernului sa doreasca adoptarea acestor legi. Basescu afirmase marti seara ca ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu (PSD) a intrat, impreuna cu sindicatele din invatamant, intr-un parteneriat impotriva elevilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO