Politică

Băsescu: FMI nu va mai finanţa deficitul bugetului de stat

Băsescu: FMI nu va mai finanţa deficitul bugetului de stat

Autor: Iulian Anghel

22.09.2010, 23:55 21

PreŞedintele Traian Băsescu a reluat ieri, la Radio RomâniaActualităţi, tema unui nou acord cu FMI pe care îl anunţase îndiscursul din faţa Parlamentului marţi.
El nu precizase atunci că este vorba despre un acord de împrumut,dar aceasta a fost interpretarea, întrucât pre­şedintele enunţase,în fraza în care menţiona noul acord, şi nevoia de împrumuturi de5,7 mld. euro pentru acoperirea deficitului de 4,4% în 2011.
"În niciun caz FMI nu va mai finanţa, în viitorul acord, deficitulbugetului de stat al României, aşa cum se întâmplă în prezent. Noulangajament va fi cel mai probabil un aşa-numit acord de precauţie.Dacă discutăm de problema deficitului bugetului de stat, este clarcă România nu va trebui să ia bani de la FMI. Dacă discutăm departea de credibilitate, România trebuie să fie într-un acord cuFMI", a spus ieri şeful statului.

Problema unui nou împrumut a fost privită cu reţinere de oamenii deafaceri, preşedintele AOAR, Florin Pogonaru, apreciind că nu avemnevoie de un nou împrumut. Radu Crăciun, chief investment officerla Eureko Fond de Pensii, spune că, dacă suntem din ce în ce maipuţini cei care muncim şi din ce în ce mai mulţi pensionari şiasistaţi social, evident că resursele nu sunt la nivelul "nevoilor"(şi a dorinţelor) şi diferenţa nu se poate acoperi decât dinîmprumuturi: "Corolar: şi împrumuturile nu pot avea altădestinaţie, chiar dacă ar fi mai utili în investiţii, înincurajarea muncii sau în infrastructură". Problema nu este, deci,"vrem sau nu vrem împrumutul?", ci întrebarea este: "Cum egalizămresursele şi cerinţele?". El spune, totodată, că a te împrumuta nueste un mod sustenabil, ci poate duce ţara într-un dezastru:"Consumul excesiv, acela care depăşeşte productivitatea curentă,este, prin împrumuturi, o piatră de moară atârnată de gâtulcopiilor noştri".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO