Politică

Băsescu:Îi predau lui Iohannis o ţară care îndeplineşte toate criteriile pentru a intra în zona euro

Băsescu:Îi predau lui Iohannis o ţară care...

Autor: Valentina Postelnicu

20.12.2014, 19:05 52

”Astăzi, România îndeplineşte criteriile de convergenţă de la Mastricht. Îi voi preda domnul Iohannis o ţară care îndeplineşte toate criteriile de convergenţă, în vederea intrării în zona euro”, a spus preşedintele Traian Băsescu.

”Vom deveni membri ai eurozonei, cred eu, mai devreme de 2019, a mai spus Băsescu, precizând că România îndeplineşte în acest moment condiţiile pentru aderarea la euro.

Referitor la Uniunea Europeană, preşedintele a arătat că a primit o Românie care terminase negocierile de aderare şi avea o lungă listă de probleme care condiţionau aderarea şi care trebuiau rezolvate în intervalul 2004-2007, când era programată aderarea”, a spus şeful statului.

”A fost marele efort cu steguleţele, vă amintiţi, pe mediu, transport, inclusiv agricultură, alimentaţie publică. A fost un efort intern şi diplomatic”, a mai arătat preşedintele, precizând că în perioada crizei economice, în interiorul Uniunii Europene era un curent puternic de separare a zonei euro de zona non-euro.

”În afară de lupta noastră, a statelor non-euro, am avut şansa unei Germanii care nu a vrut o Europă cu două categorii de state. Cu sprijinul Germaniei, am obţinut dreptul de a fi parteneri în toate deciziile, pe zona euro. Am adoptat ca mod de a conduce economia celebrul ”pachet de şase” şi pe urmă ”pachetul de două”. Aşa se face că am devenit parteneri în zona euro plus”, a mai afirmat Traian Băsescu, adăugând că acest lucru ne-a făcut, opţional să adoptăm Tratatul fiscal, care stabileşte ca statele să îşi garanteze dezvoltarea şi stabilitatea din resursele pe care le produce.

Traian Băsescu a mai spus că de la intrarea în Uniunea Europeană, şi asta e poza de astăzi, România a făcut progrese formidabile, pe care nu le recunoaştem, dar ele sunt şi sunt consemnate, şi a amintit că rata inflaţiei este de 1,4%, rata la dobânzile pe termen lung este de 4,8%, iar cursul de schimb leu-euro este într-o marjă mai mică de 15%, în timp ce deficitul bugetar se află sub 3%.

El a amintit şi reformele structurale ”extrem de importante care au avut loc în acest interval”, şi anume ”liberalizarea forţei de muncă în 2010, care a flexibilizat piaţa muncii şi a reuşit să creeze condiţii de optimizare a costurilor în societăţi.

”Acest pas ne-a scos din era comunistă a contractului de muncă pe viaţă”, a ţinut să precizeze şeful statului, arătând că, deşi multe ţări din UE au fost şi încă sunt în criză, care s-a întins pe trei, patru cini ani, România a avut doar doi ani, din zece când nu a avut creştere economică pozitivă, în 2009 şi 2010.

”În rest, în toţi cei opt ani a înregistrat creştere economică pozitivă, ceea ce este corelat cu parametrii care diferenţiază situaţia din 2004 cu cea din 2014”, a completat Băsescu, afirmând că ”perspectiva României este de creştere economică”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO