Politică

Băsescu îl lasă, în sfârşit, pe Ponta să reprezinte România la un summit al UE

Băsescu îl lasă, în sfârşit, pe Ponta să...

Autor: Iulian Anghel

15.05.2013, 19:35 224

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în această seară că îi va mandata pe premierul Vicitor Ponta să reprezinte România la summit-ul şefilor de state sau de guverne din UE din 22 mai.

"Am decis ca pe 22 mai să participe premierul, pe baza unui mandat pe care i-l voi aproba până la plecare", a anunţat şeful statului într-o conferinţă de presă.

În urmă cu un an, unul dintre motivele scandalului politic care a culminat cu suspendarea lui Traian Băsescu a fost reprezentarea României la Bruxelles. La summit-ul de vară din 2012 premierul a mers la Bruxelles, în ciuda faptului că Curtea Constituţională a stabilit că şeful statului este cel care reprezintă România la întâlnirile internaţionale. Preşedintele a refuzat să se mai deplaseze la summitul UE.

La summit-ul de toamnă din 22-23 noirmbrie, Traian Băsescu a refuzat să-i încredinţeze premierului Victor Ponta mandatul de a reprezenta România după cum a cerut acesta. Se discuta atunci despre bugetul multianual al Uniunii pentru 2014-2020. Băsescu i-a propus premierului să meargă împreună, "ofertă" refuzată de şeful guvernului.

La summitul din februarie 2013 unde a fost adoptat bugetul multianual al Uniunii a mers tot preşedintele care, întors acasă, a fost acuzat de premier că a negociat în defavoarea României fondurile ce urmează să fie primite între 2014-2020 – aproape 40 mld. euro.

De fiecare dată şeful statului a motivat că are mai multă experienţă în relaţia cu UE decât premierul.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO