Politică

Băsescu: În ceea ce priveşte creşterea economică, afirm fără reţineri că România are toate condiţiile să aibă o creştere economică de peste două procente anul acesta

Băsescu: În ceea ce priveşte creşterea economică,...

Autor: Andi Manciu

26.04.2013, 20:53 142
 

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, vineri, răspunzând unei întrebări, despre nivelul ratei inflaţiei în acest an şi în acest context el a spus râzând: "Îmi dau şi eu cu părerea (...). Exact vă spune guvernatorul, din câte ştiu nici el nu a nimerit-o întotdeauna".

Preşedintele Băsescu a fost întrebat dacă rata anuală a inflaţiei anunţată recent, de 5%, face parte din situaţia pozitivă în ceea ce priveşte situaţia macroeconomică, pe care şeful statului a prezentat-o într-o declaraţie susţinută vineri la Palatul Cotroceni.

"Nu aş spune că este un capăt de ţară inflaţia, ba chiar a prins foarte bine exporturilor şi eu sunt convins că inflaţia anualizată va fi în jur de 3. Întotdeauna în primăvară ne cresc preţurile la zarzavaturi, la cartofi... şi să vedeţi ce o să fie în toamnă. Sunt convins că o să avem luni cu reducerea preţurilor, nu cu creşterea preţurilor. (...) Îmi dau şi eu cu părerea, cel mai bine vă spune guvernatorul, dar eu vă asigur că vom avea multe luni cu inflaţie extrem de redusă care pe o inflaţie anualizată ne poate permite să fim undeva la 3 - 3,5 Dar exact vă spune guvernatorul, din câte ştiu nici el nu a nimerit-o întotdeauna, dar...", a spus Băsescu.

De asemenea, şeful statului a menţionat că România va putea ajunge la o creştere economică de peste 2%, fără ca aceasta să fie determinată de o recoltă bună în agricultură.

"În ceea ce priveşte creşterea economică, afirm fără reţineri că România are toate condiţiile să aibă o creştere economică de peste două procente anul acesta, fără să mă bazez neapărat pe recolta care se prefigurează a fi bună în agricultură, dar avem foarte mulţi bani la dispoziţie de la UE. Avem posibilitatea să creăm locuri de muncă, avem posibilitatea să ne micşorăm deficitele, prin creşterea numărului de lucrări făcute pe bani europeni şi implicit prin colectarea taxelor pe forţa de muncă ca rezultat al derulării proiectelor cu bani europeni", a susţinut Traian Băsescu.

Rata inflaţiei s-a plasat în luna martie la 0,04% faţă de februarie, după o creştere a tarifelor serviciilor şi o uşoară scădere a preţurilor produselor alimentare şi nealimentare, rata anuală ajungând la 5,25%, potrivit datelor anunţate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în martie preţurile mărfurilor alimentare şi nealimentare au scăzut faţă de luna anterioară cu 0,1%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 0,5%.

Dintre alimente, cel mai mult s-au ieftinit ouăle, cu aproape 10%, iar în ceea ce priveşte serviciile evoluţia tarifelor a fost influenţată de o scădere de 4% înregistrată la transportul feroviar.

"Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (aprilie 2012 - martie 2013) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2011 - martie 2012), determinată pe baza IPC este 4,1%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,9%", arată INS, într-un comunicat.

În februarie preţurile de consum îşi temperaseră ritmul de creştere la 0,34%, faţă de un avans de 1,34% în primă lună a anului. Rata anuală coborâse atunci de la 5,97%, maximul ultimului an şi jumătate, la 5,65%.

Proiecţia Băncii Naţionale a României (BNR) privind rata inflaţiei în acest an este de 3,5%, cu o ţintă de 2,5%, plus/minus un punct procentual.

Banca centrală estimează că rata inflaţiei va fi de 5-6% în prima jumătate a anului şi va scădea ulterior, însă nivelul acesteia va depinde foarte mult de evoluţia preţurilor volatile, precum cele din agricultură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO