Politică

Băsescu: Instituţiile au aflat de banii scoşi în Bulgaria, dar nu ştiau ce s-a făcut cu ei

Băsescu: Instituţiile au aflat de banii scoşi în...

Autor: Ana Maria Lazăr

30.07.2016, 23:56 1687

Traian Băsescu a spus la România TV că ştia că banii au fost scoşi în Bulgaria de pe vremea când era preşedinte şi că instituţiile statului erau la curent, dar că nu ştiau ce s-a întâmplat cu banii.

"Instituţiile statului au aflat, dar nu ştiau ce s-a făcut cu ei. Se pare că s-a cumpărat numirea lui Liviu Mihaiu, postul de guvernator al Deltei", a afirmat Băsescu.

El a mai arătat că probabil procurorii au făcut legătura cu banii scoşi în Bulgaria în urma unui denunţ, precizând că în opinia sa ţinta în dosar este Bogdan Olteanu, care a primit banii.

Fostul preşedinte a declarat că Direcţia Naţională Anticorupţie nu a făcut spectacol cu arestarea lui Bogdan Olteanu pentru că dosarul este făcut bine.

"Bogdan Olteanu a făcut greşeala să anunţe în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor cine e guvernator cu două zile înainte", a subliniat fostul preşedinte.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca Călin Popescu Tăriceanu să fi primit mită pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei, Băsescu a susţinut că nu crede în această variantă pentru că preşedintele Senatului "e un om cu bani" şi pentru că nu este "omul care să condiţioneze o numire pe bani".

Bogdan Olteanu este suspectat de procurorii anticorupţie că a făcut trafic de influenţă pentru numirea guvernatorului Deltei Dunării, după ce ar fi primit bani de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu în acest sens. Astfel, cei doi s-ar fi înţeles ca în schimbul demersurilor efectuate de Bogdan Olteanu "pe lângă membrii guvernului pentru a determina numirea lui Liviu Mihaiu pe postul de guvernator, Sorin Ovidiu Vântu urma să îi dea un milion de euro şi sprijin electoral, constând în servicii de marketing şi consultanţă", susţin procurorii.

Potrivit referatului cu propunerea de arestare, Sorin Ovidiu Vântu i-ar fi cerut unui alt apropiat, care se ocupa de firmele sale din alte jurisdicţii, să transfere suma de un milion de euro din contul bancar deschis în Cipru în contul unei societăţi în Bulgaria. "Potrivit documentelor bancare aflate la dosarul cauzei, societatea din Cipru a transferat un milion de euro în contul de unde intermediarul a retras banii în trei zile consecutive în octombrie 2008. După câteva zile, la solicitarea lui Sorin Ovidiu Vântu, a remis această sumă lui Bogdan Olteanu la biroul unde acesta îşi desfăşura activitatea în sediul partidului".

Din referat nu reiese dacă există alte probe care să indice că Olteanu a intrat în posesia banilor.

Totodată, Sorin Ovidiu Vîntu i-ar fi oferit consultanţă pentru campania electorală din 2008, când Bogdan Olteanu a candidat pentru un mandat de deputat. Potrivit referatului, Sorin Ovidiu Vîntu ar fi recunoscut faptele la audieri, însă ar fi spus că Bogdan Olteanu i-a cerut suma de 2 milioane de euro în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, respectiv un milion în interes personal.

În ceea ce priveşte declaraţiile lui Bogdan Olteanu, acesta ar fi recunoscut întâlnirile cu Vîntu, din vara anului 2008 şi ar fi spus a avut discuţii cu premierul de la acea vreme în legătură cu numirea lui Liviu Mihaiu "susţinând însă că a făcut acest lucru din convingere, solicitarea suspectului Sorin Ovidiu Vântu coincizând cu propriile sale opinii, astfel încât nu a cerut şi nu primit niciun folos material pentru acest demers".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO