Politică

Băsescu într-o o nouă dispută cu Sarkozy. Preşedintele român se opune unei intervenţii militare în Libia

Băsescu într-o o nouă dispută cu Sarkozy. Preşedintele român se opune unei intervenţii militare în Libia
13.03.2011, 18:47 41

Opoziţia României şi a Bulgariei faţă de o intervenţieinternaţională în Libia, exprimată în timpul Consiliului Europeande la finele acestei săptămâni a provocat o nouă ieşire apreşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy. Potrivit publicaţieielectronice EUobserver, a fost nevoie de intervenţia cancelaruluigerman, Angela Merkel, pentru a calma lucrurile. Încă de săptămânatrecută, Franţa a făcut presiuni ca România să recunoască opoziţiadin Libia, lucru care nu s-a petrecut.

Franţa, alături de Marea Britanie, ar dori o intervenţie militară -dar nu este clar care este planul, de vreme ce o astfel deintervenţie are nevoie, cel puţin formal, de aprobarea Consiliuluide Securitate al ONU. Franţa este prima ţară care a recunoscutConsiliul Naţional Libian - aşa cum se cheamă opoziţia care luptăîmpotriva lui Muammar Gaddafi. Bulgarii susţin însă că membriimarcanţi ai acestui consiliu au legături strânse cu cei care autorturat infirmierele bulgare condamnate în urmă cu câţiva ani laTripoli pentru o presupusă şi niciodată demonstrată infectare a 400de copii libieni cu SIDA.

În timpul summit-ului preşedintele Băsescu a sugerat, potrivitEUobserver, că rebelii nu au credibilitate atâta vreme cât înfuntea lor se află un fost ministru al justiţiei din epoca în careerau condamnate medicii şi infirmierele bulgare.
Această observaţie a determinat "o noua izbucnire din partea luiSarkozy - scrie EUobserver - iar Angela Merkel a fost nevoită săfacă un apel la calm". Nici Germania nu susţine o intervenţiemilitară în Libia.

Relaţiile dintre România şi Franţa sunt tensionate la maximum dupăce Parisul a blocat aderarea României la spaţiul Schengen. Întrebatdacă România este pregătită să primească refugiaţi din Libia,preşedintele român a spus cu sarcasm: "Este o problemă a spaţiuluiSchengen."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO