Politică

Băsescu l-a primit la Cotroceni pe prinţul Charles: "Toată lumea vrea să vă întrebe de prinţul William"

Băsescu l-a primit la Cotroceni pe prinţul Charles: "Toată lumea vrea să întrebe de prinţul William"

Autor: Gabriel Pecheanu

20.05.2011, 12:03 1634

Preşedintele Traian Băsescu l-aprimit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe prinţul Charles, aflat învizită privată în România, şeful statului spunându-i oaspetelui,râzând, că toată lumea ar vrea să-l întrebe de prinţulWilliam.

După ce l-a întâmpinat la intrareaîn Palat, şeful statului i-a arătat moştenitorului coroaneibritanice, amuzat, "cât de mulţi jurnalişti" suntprezenţi.

"Toată lumea ar vrea să întrebe deprinţul William", i-a spus Băsescu, zâmbind, prinţului Charles,înaintea fotografiei oficiale.

La începutul întrevederii, careare loc în Salonul Albastru, Traian Băsescu i-a spus invitatuluisău că i-a urmărit traseul făcut prin Transilvania, relatat îndetaliu de către presă.

Prinţul Charles se află într-ovizită privată în România.

El s-a întâlnit, duminicădupă-amiază, cu fermierii din zona localităţii Saschiz, judeţulMureş, unde a mai venit în urmă cu cinci ani. Primarul localităţiiSaschiz, Ovidiu Şoaită, a declarat corespondentului MEDIAFAX căprinţul Charles a stat în localitate aproximativ o oră. El avizitat un punct de colectare şi procesare a laptelui modernizat lastandarde europene cu bani de la guvernul norvegian şi s-a întâlnitcu fermierii din zonă.

Din judeţul Mureş, Prinţ de Walesa plecat în judeţul Covasna.

Prinţul Charles a avut, marţiseară, o întâlnire neoficială de o oră şi jumătate, la reşedinţa sadin Valea Zălanului, cu autorităţile locale din judeţul Covasna,fiind interesat de tradiţiile şi produsele locale, precum şi desatele secuieşti autentice. După întrevedere, preşedintele CJCovasna, Tamas Sandor, a declarat corespondentului MEDIAFAX căprinţul Charles este o persoană foarte amabilă, care "s-a mutat încasa sa din secuime", respectiv în reşedinţa sa din ValeaZălanului. Potrivit sursei citate, moştenitorul coroanei MariiBritanii a fost interesat să afle mai multe despre tradiţiilelocale, despre produsele locale şi despre satele secuieştiautentice.

De asemenea, prinţul Charles s-aaflat miercuri în satul harghitean Delniţa, unde a vizitat bisericaSfântul Ioan din localitate, care datează din secolul al XIII-leaşi a mers pe un câmp unde se desfăşoară un proiect legat de studiulunor broaşte rare, albastre.

În timpul vizitei la Delniţa,prinţul Charles s-a oprit la locuinţa unei femei din MareaBritanie, Barbara Knowls, care s-a stabilit în satul harghitean şicare face parte dintr-o asociaţie microregională ce şi-a propus săsprijine autoritatea locală în dezvoltarea unei fabrici de lactateşi protecţia mediului.

Barbara Knowls a declaratcorespondentului MEDIAFAX că l-a cunoscut pe prinţul Charles anultrecut, când acesta a participat la inaugurarea fabricii de laptede la Saschiz, judeţul Mureş. Tot atunci, ea l-a invitat pe prinţulCharles să viziteze localitatea Delniţa.

Prinţul Charles a luat prânzul lalocuinţa Barbarei Knowls, unde a gustat doar caşcaval, deşi i-aufost pregătite mai multe produse tradiţionale: slănină, kaizer,chifteluţe, cârnaţi afumaţi şi ouă fierte.

El a gustat şi pălinca făcută delocalnici, după care a cerut să fie învăţat să cosească.

Prinţului Charles i s-a oferit ocoasă, iar localnicii l-au învăţat să cosească în curtea caseiBarbarei Knowls. Persoanele aflate la faţa locului spun că prinţulCharles a fost încântat de ceea ce a văzut, iar la final a cerut săîi fie trimisă coasa în Marea Britanie.

De la Delniţa, prinţul Charles aplecat spre Valea Zălanului.

Prinţul Charles are douăproprietăţi în satul covăsnean Valea Zălanului, una dintre acesteafiind o casă veche de peste o sută de ani, care a fost completrenovată.

În ultimii ani, moştenitorulcoroanei britanice a făcut mai multe vizite private în judeţulCovasna, unde a fost oaspetele contelui Kalnoky Tibor, la conaculdin Micloşoara, construit în secolul al XVI-lea în stilrenascentist şi renovat de către descendenţii familiei Kalnoky.Contele Kalnoky Tibor de la Micloşoara şi soţia sa s-au număratprintre participanţii la nunta prinţului William.

Prinţul Charles are de asemenea ocasă la Viscri, în judeţul Braşov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO