Politică

Băsescu: Modificarea programului de guvernare înseamnă că Ponta ar trebui redesemnat premier

Băsescu: Modificarea programului de guvernare înseamnă...

Autor: Andi Manciu

02.03.2014, 12:43 125

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, în emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV, că modificarea programului de guvernare înseamnă că premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier, menţionând: "Dacă premierul nu vine la Cotroceni, atac decizia Parlamentului la CC".

"Mă uit la ridicolul situaţiei, deci premierul Victor Ponta a spus: «Nu vreau să mă duc în Parlament pentru o modificare simplă», în care îi spunea «ministrul de Interne să fie şi viceprim-ministru pe probleme economice». Deci atât trebuia să modifice, dar preferă să se ducă în Parlament cu o modificare vastă, de structură guvernamentală şi cred că premierul Ponta nu a citit foarte bine Constituţia. Articolul 102 spune foarte clar că programul Guvernului se votează de Parlament, ceea ce înseamnă un vot pentru întregul Guvern, şi aici avea dreptate Crin Antonescu într-o interpretare consistentă a Constituţiei, că această schimbare prin aducerea UDMR practic înseamnă un nou Guvern care trebuie să vină pentru învestitură, şi de ce nu şi un premier redesemnat", a afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele a fost întrebat dacă premierul Victor Ponta ar trebui să fie desemnat din nou şi să ajungă din nou la Cotroceni. "Dacă vrea să respecte democraţia, da. Şi va trebui să mă consult să văd dacă voi crea un astfel de precedent sau nu. Pentru că modificarea programului de guvernare... A fost Guvernul Tăriceanu, care a guvernat minoritar, dar el nu a modificat programul de guvernare. Acum se modifică programul de guvernare, pentru că UDMR va cere să fie introdusă în programul de guvernare Legea minorităţilor, va avea probleme cu însemnele locale şi dreptul de arborare a steagurilor minorităţilor, va vrea utilizarea limbii materne în sănătate şi în instituţiile centrale, uitând că orice cetăţean român indiferent de etnie trebuie să cunoască limba naţională, va cere modificări la Legea referendumului în aşa fel încât comunităţile locale să poată declanşa referendumuri care să fie valide....e o listă întreagă care modifică programul Guvernului", a explicat Băsescu.

Băsescu a susţinut că noul program al Guvernul va "suferi modificări consistente", precizând că ştie câteva elemente care vor fi susţinute de UDMR şi nu ar vrea să se ajungă la un program de guvernare care are "în spate un protocol secret".

Şeful statului a precizat că dacă premierul Victor Ponta nu va cere redesemnarea pentru această funcţie, va avea loc o încălcare a Constituţiei. "Probabil că voi ataca hotărârea Parlamentului la Curtea Constituţională, nu de altceva, nu vreau să creez un precedent urât în interpretarea Constituţiei României", a mai spus Traian Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO