Politică

Băsescu: Nu se va negocia independenţa justiţiei.Mai bine război decât justiţie neindependentă

Băsescu: Nu se va negocia independenţa justiţiei.Mai bine război decât justiţie neindependentă

Foto: Presidency.ro

Autor: Marius Fratila

04.01.2013, 16:06 696

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, vineri, la şedinţa plenului CSM, că nimeni nu va negocia independenţa justiţiei "de dragul păcii politice", el adăugând: "Mai bine război decât justiţie neindependentă".

"E şi un moment dificil pentru că e o expectativă aşa, oare ce se va întâmpla. Nu se va întâmpla nimic din punct de vedere al justiţiei. Nimeni nu va negocia independenţa judecătorilor de dragul păcii politice", i-a asigurat preşedintele Băsescu pe membrii CSM.

"Mai bine război decât justiţie neindependentă", a continuat Traian Băsescu.

Preşedintele a remarcat faptul că în ultimii doi ani rapoartele MCV s-au îmbunătăţit şi au indicat progrese ale justiţiei din România, de unde şi schimbarea de atitudine şi de discurs al său faţă de situaţia din justiţie de acum 3-5 ani.

"Mizaţi pe ceea ce am spus, că nimic nu e de negociat în ceea ce priveşte justiţia. Dacă aveam de negociat, o făceam de mult, nu aşteptam opt ani şi jumătate. Nimic nu este de negociat în ceea ce priveşte justiţia, nici numiri dubioase, nici dosare. Şi aveţi aici oameni care pot spune că niciodată nu am întrebat de vreun dosar, fie că sunt procurori, fie că sunt judecători, sunt aici oameni care vă pot spune că nu m-a interesat şi nu mă interesează", a mai spus Traian Băsescu.

"În schimb, a fost şi o altă putere politică, şi ea a fost interesată, vă aduceţi aminte cum era mai pe la începutul anilor 2000, venea nu ştiu care «să îl punem procuror şef la curtea de apel pe nu ştiu cine, să îl punem şef la SRI Teleorman pe nu ştiu cine, la Sălaj pe nu ştiu cine»". Nu a mai funcţionat sistemul, iar instituţiile care ţin de CSAT sau de justiţie, cel puţin în ceea ce mă priveşte nu am acceptat nicio urmă de intervenţie politică. Aşa că nu o voi face acum pe ultimele luni de mandat, mai am 18-19 luni de mandat, până îmi termin al doilea mandat. Nu îmi voi compromite mandatul pe chestiuni din astea", a continuat preşedintele.

"Felicitări pentru ce aţi reuşit în ultimii doi ani. Vă pot spune că CSM este altfel văzut şi la Bruxelles, este o instituţie parteneră deja în găsirea soluţiilor. Îmi place", le-a mai spus Traian Băsescu membrilor CSM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO