Băsescu: Pogea i-a ascuns lui Boc existenţa stimulentelor

17 oct 2010 Autor: Iulian Anghel

După o săptămână zbuciumată care a culminat cu protestul angajaţilor de la Ministerul Finanţelor faţă de neplata stimulentelor pe ultimele două luni şi în faţa unei alte săptămâni dificile pentru Guvern preşedintele Traian Băsescu a comentat în cadrul emisiunii "După 20 de ani" de la Pro TV ultimele evoluţii politice şi sociale.

Preşedintele a susţinut că se aşteaptă ca protestele să crească în intensitate - el a susţinut că acestea reflectă rezistenţa faţă de reforme -, dar că nu are niciun motiv să-i ceară demisia premierului Emil Boc, atât timp cât are voinţă de reformare.

În faţa moţiunii de cenzură care va fi depusă astăzi preşedintele s-a arătat calm: şi după votarea moţiunii, probabil la începutul săptămânii viitoare, actuala coaliţie are toate şansele să continue să guverneze.

Referindu-se la protestul de la Finanţe, preşedintele i-a adus o acuzaţie serioasă fostului ministru de resort, din prima parte a guvernării Boc, Gheorghe Pogea. Şeful statului a afirmat că acesta i-a ascuns premierului existenţa sistemului de acordare a stimulentelor, menţionând că Emil Boc a aflat de acesta odată cu scandalul de la Finanţe.

Întrebat dacă se referă la Sebastian Vlădescu, şeful statului a negat: "Nu. Pogea era ministru de finanţe când s-a făcut comasarea sporurilor".

Pogea nu a făcut ieri niciun comentariu, dar prim-vicepreşedintele PDL, Adriean Videanu, fost coleg de Cabinet al lui Pogea a susţinut ieri că i se pare grav faptul că premierul nu ştia de la fostul ministru al finanţelor despre existenţa sistemului de acordare a stimulentelor, adăugând că acest lucru arată carenţe în comunicare.

Şeful statului a mai spus, la Pro TV că un nou acord cu FMI va constitui o linie de credit la dispoziţie şi a insistat, din nou, că trebuie să continue reducerea de personal întrucât nu mai pot fi plătite salarii decât în anvelopa de 39 mld. lei - sumă maximă prevăzută în acordul cu FMI pentru plata salariilor bugetarilor.

De asemenea, faţă de discuţia de săptămâ-na trecută privind ipoteza scăderii cotei unice la 10%, preşedintele a afirmat că aceasta nu este o soluţie şi că mai potrivită ar fi scăderea contribuţiilor sociale. La câteva ore distanţă, Adriean Videanu a declarat că viziunile preşedintelui Băsescu şi ale PDL privind scăderea CAS şi legate de cota unică nu sunt foarte diferite şi că democrat-liberalii au în vedere un ansamblu de măsuri, între care creşterea salariului minim, concomitent cu reducerea contribuţiilor.

Ce a spus preşedintele

  • Fostul ministru al finanţelor Gheorghe Pogea (între decembrie 2008 şi decembrie 2009) i-a ascuns premierului Emil Boc existenţa sistemului de acordare a stimulentelor în instituţiile din cadrul Ministerului Finanţelor.
  • Doi miniştri de finanţe, Traian Remeş şi Sebastian Vlădescu, au solicitat să se renunţe la sistemul de stimulente, dar mai marii Finanţelor din teritoriu şi de la minister au refuzat.
  • Odată cu protestul de la Ministerul Finanţelor a mai ieşit la suprafaţă o bubă clientelară.
  • Ordonanţa 50 este corectă, dar a păcătuit printr-o lipsă de claritate.
  • Un nou acord cu FMI va constitui o linie de credit la dispoziţie.
  • Trebuie să continue reducerea de personal, mai putem plăti pe salarii doar 39 de miliarde de lei (sumă maximă prevăzută în acordul cu FMI pentru plata salariilor bugetarilor).
  • Scăderea cotei unice nu este o soluţie, aş susţine scăderea contribuţiilor.
  • Există 46.000 de lucrări de investiţii începute, pentru finalizarea cărora ar fi necesare 40 de miliarde de euro. Am cerut Guvernului o prioritizare a acestora.
  • Sunt un adept al vânzării de companii sau părţi din acţiuni pe Bursă şi aş începe cu CFR Marfă şi aş continua cu pachete mici de la Transelectrica, Transgaz, Romgaz. RA-APPS ar trebui să fie privatizată.
  • Exclude varianta ca Elena Udrea să devină prim-ministru. Nu cred că poate ajunge preşedinte al PDL.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.10.2010

 
Cuvinte cheie:
Traian Basescu
, Emil Boc

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide